Objavljeno: Pet, svi. 11th, 2018

HSP traži od premijera da smijeni Martinu Dalić

„… HSP od premijera Plenkovića traži da konačno skupi hrabrost i povuče jedini mogući potez i smijeni jednu od najslabijih karika u svojoj Vladi…“

  • MP

Priopćenje Hrvatske stranke prava

E-mailovi kojima je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić komunicirala prilikom donošenja zakona „Lex Agrokor“ interesantni su na više razina.
Jedna  razina je  vezana  za samo donošnje Zakona i ljudi koji  sudjelovali  u izradbi Zakona, pa potom bili i u upravljačko-savjetničkim strukturama Agrokora nakon 10. travnja 2017. godine, te tako raspolagali s povlaštenim informacijma  koje su obilato koristili za izvlačenje  novaca.  Ovo  je u „normalnim“ državama kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti,  a nakon takvog skandala nijedan ministar ne može ostati na svojoj poziciji. S obzirom na stratešku važnost kompanije pitanje je bi li se i premijer mogao održati  na svojoj dužnosti.
Druga razina priče leži u činjenici da  je  cjelokupna komunikacija između ministrice Dalić i ostalih vršena  preko osobnog e-maila (hotmaila) što je nedopustivo za razinu na kojoj se  ministrica nalazi. Naglašavamo ovdje se radilo o spašavanju kompanije koja je proglašena strateškim nacionalnim interesom. Ako je nešto strateško i od nacionalnog interesa, osobe koje odlučuju o tomu  moraju  i komunicirati na zavidnoj sigurnosno zaštićenoj razini. Iz ovog primjera zaključujemo da sigurnosne zaštite komuniciranja  naših najviših  dužnosnika nema i da svaki  informatičar početnik može doći do informacija značajnih i bitnih za državu Hrvatsku. Pitanje je i odakle portalu Indeks.hr prijeporni mailovi. Dobivaju li oni i sa koje razine povlaštene pa i manipulativne informacije?

Nakon ovog skandala postavljamo pitanja Vladi RH: Kako je moguće da se ovakvi sigurnosni propusti događaju?
  • Ne možemo, a da se ne upitamo koliko je još ovakvih  povlaštenih informacija  „iscurilo“ i došlo u  neželjene ruke, budući ministrica Dalić zbog pozicije na kojoj se nalazi pregovara i oko reotkupa INA-e, privatizacije HEP-a i dr.
  • Je li ovakav način komunikacije razlog da gubimo sve  sporove sa susjedima oko spornih gospodarskih i političkih pitanja – uz izuzetak spora oko Savudrijske vale i snimke o kontaminaciji procesa, što je bio „dar s neba“, a upravo zbog podjednako naivne komunikacije?
  • Postoje li u  Vladi RH  ikakvi sigurnosni protokoli ili upute  najvišim državnim  dužnosnicima o načinu komunikacije??
  • Ima li RH službe, stručnjake ili institucije koje se bave sigurnosnim poslovima ili smo i to prepustili susjedima?
  • Kako je moguće da su strane tvrtke sa sjedištem u RH, dva zaposlena i prosječnom neto plaćom od 5.500,00 kuna mogle odlučivati o najvišim nacionalnim interesima i o sudbini desetaka milijardi kuna.
  • Kako je moguće da u godini dana „LEX AGROKORA“ nestane iz tvrtke 12 – 14 milijardi kuna i gdje su one završile?

HSP zahtjeva da se ovo pitanje HITNO riješi, dakako da se potanko i istinito izvijesti javnost, korigira „kontaminirani“ sustav  državne sigurnosti, kako  bi se bar u budućnosti  spriječile štetne posljedice.
Iz dana u dan smo svjedoci ne snalaženja i ove Vlade, a posebice pojedinih njezinih članova, stoga HSP od premijera Plenkovića traži da konačno skupi hrabrost i povuče jedini mogući potez i smijeni jednu od najslabijih karika u svojoj Vladi – ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

  • HSP

Komentari

komentara