Objavljeno: Čet, pro. 5th, 2013

Istina o Domovinskom ratu nepoželjna u programu Javne TV?!: Braniteljske udruge osudile pritiske kojima je izložena novinarka Nada Prkačin

Zgroženi smo činjenicom da je novinarki Hrvatske televizije, bivšoj ratnoj izvjestiteljici Nadi Prkačin, službeno zabranjeno korištenje televizijske arhive bez nadzora urednika i provjere

gotovina prkacin coll

  • MP

Pismo koje je u ime brojnih udruga iz Domovinskog rata uputio Renato Šelj, predsjednik Udruge HVIDR-a Črnomerec, prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo

[Z]groženi smo činjenicom da je novinarki Hrvatske televizije, bivšoj ratnoj izvjestiteljici Nadi Prkačin, službeno zabranjeno korištenje televizijske arhive bez nadzora urednika i provjere. Nada Prkačin zaposlenica je Hrvatske televizije pa ta zabrana još više čudi. Razvidno je da je zabrana posljedica rada na dokumentarnim filmovima ‘Lov na Gotovinu’ i ‘Časni sude, nisam kriv’. Filmovima koji su prezentirani u 60 gradova istodobno na godišnjicu drugostupanjske, oslobađajuće presude našim ponosnim generalima.

Prikazivanjem tih filmova, podsjetila nas je na najvažnije događaje od početka progona generala Gotovine do oslobađajućih presuda 16. studenoga 2012. godine, i to faktografski, ne namećući svoje mišljenje, nego nižući činjenice i ostavljajući nama koji gledamo da sami donosimo vlastiti sud. To je uistinu najveća vrijednost filmova.

Na Hrvatskoj radioteleviziji mogu se gledati razni sadržaji, ali o nekim važnim događajima i pitanjima naše nedavne povijesti mišljenja smo da hrvatska javnost ne može doznati istinu. Iz svega što se ovih dana događa Nadi Prkačin, nakon što su navedeni filmovi prikazani diljem Hrvatske, jasno je da je za rukovodeće ljude na našoj javnoj televiziji, koju plaćanjem televizijske pristojbe financiraju svi njezini građani, neprihvatljivo da se hrvatska javnost podsjeti na ključne događaje, osobe i interpretacije koje su bile prikazane na istoj toj javnoj televiziji, a pratile su suđenje generalima Gotovini Markaču.

Zašto i komu to smeta?

[O]slobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču potpisao je sudac Theodore Meron, koji je kao dijete preživio strahote holokausta, poljski Židov, američki državljanin, ali i veliki istinoljubac koji očito zna razlučiti istinu od laži. Sudac Meron zna, ali vodstvo Hrvatske radiotelevizije ne zna i ne želi znati.

Zbog toga, u ime braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata navedenih u privitku, izražavamo potporu iskrenom i profesionalnom radu gospođi Nadi Prkačin, novinarki HRT-a. Osuđujemo sve progone i pritiske kojima je izložena i tražimo da joj se omogući nesmetan nastavak dosadašnjeg rada na njezinu radnom mjestu. Bude li potrebno, ponudit ćemo joj svu zakonom jamčenu potporu

Na kraju postavljamo pitanje glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu: zbog čega je prava, a ne kreirana istina o Domovinskom ratu i našim generalima, nepoželjna na HTV-u“, stoji u dopisu braniteljskih udruga upućenih HTV-u.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>