Objavljeno: Ned, ožu. 10th, 2019

Ivan Kotarac: „Stambenom gospodarstvu Makarska“ interes stanara je na prvom mjestu

„Što se Stambenog iznutra tiče – reda, rada i discipline mora biti i osobno ću ustrajati na tome“

  • MP

Ivan Kotarac, struč.spec.oec., sa svojih 28 godina najmlađi je direktor jedne od gradskih tvrtki u Makarskoj, a direktorsku funkciju „Stambenog gospodarstva Makarska d.o.o. „ preuzeo je prije nepuna dva mjeseca. Zatekavši, kako je kazao, poprilično „nesređeno“ stanje i zastarjeli način funkcioniranja odlučio je odmah „zasukati rukave“ i uvesti reda u poslovanje. Jedan od prvih poteza nedavno je provedena „Sistematizacija radnih mjesta“. Istodobno, Kotarac najavljuje i aktivnosti vezane za financijsku konsolidaciju kroz racionalizaciju unutar tvrtke, ali i naplatu dospjelih potraživanja, od stanara, temeljem ugovorenih obveza o naknadi za stambenu pričuvu.

Na prijedlog Nadzornog odbora, Skupština me imenovala direktorom Stambenog gospodarstva Makarska d.o.o., a u skladu sa svim dosadašnjim imenovanja mojih prethodnika. Funkciju sam preuzeo 16. siječnja, a za razliku od prethodnika, kada je Ugovor potpisan s gradonačelnikom na odlasku (bivši gradonačelnik je taj ugovor potpisao samo 10-ak dana prije odlaska s funkcije, što tada očito nekima nije smetalo), te uz odštetnu klauzulu od 500 tisuća kuna, prihvatio sam obavljati ovaj posao uz bitno drugačiji, da kažem – „manji“ Ugovor. Kao član bivšeg Nadzornog odbora tvrtke bio sam već upoznat sa stanjem i uočio da postoje mnoge stvari koje se mogu drugačije postaviti kako bi tvrtka kvalitetnije radila i izvukla se problema.

  • Izgleda da ne gubite vrijeme. Upravo je provedena Sistematizacija radnih mjesta

Prvo što sam si postavio kao zadatak je racionalizacija poslovanja tvrtke.  U tom smislu proveli smo i usklađivanje plaća djelatnika tvrtke s plaćama u Gradu. Meni, kao direktoru tvrtke, plaća je smanjena za 12%, a smanjena je i svim ostalim zaposlenicima, u skladu s koeficijentima „gradskih“ plaća za određeno radno mjesto. Stambeno gospodarstvo je gradska tvrtka i smatram da nije normalno da, primjerice, netko na radnom mjestu sa srednjom stručnom spremom u gradskoj tvrtki ima veću plaću od zamjenika gradonačelnika Makarske, a o razlici u odgovornosti i opsegu posla da i ne govorim. U Stambenom je ovo prva provedena Sistematizacija radnih mjesta, a došlo je i do smanjenja broja zaposlenika. Jednom djelatniku – tehničaru je istekao Ugovor na određeno vrijeme, a koji nismo mogli produžiti zbog trenutnog financijskog stanja koje nije baš sjajno.

  • Što slijedi, koji su prioriteti u predstojećem razdoblju?

Kako bismo bili što operativniji  nabavili smo nova računala jer ona stara su, osim jednog,  bila praktički neupotrebljiva za normalan rad. Za ilustraciju, Stambeno gospodarstvo do sada nije imalo ni službenu e- mail adresu  putem koje bi nas građani mogli kontaktirati. No to smo sada sredili i svi stanari mogu svoje upite, primjedbe i dr. uputiti na mail adsresu: Info@stambeno-gospodarstvo-makarska.hr, a u izradi je i Web stranica tvrtke čime ćemo ostvariti višu razinu transparentnosti poslovanja i olakšati ukupnu komunikaciju s građanima. Naša uloga je biti na usluzi građanima. O radu mojih prethodnika ne razmišljam niti ću to komentirati. Meni je cilj da svaki stanar bude zadovoljan i da Stambeno gospodarstvo što kvalitetnije obavi posao za koji smo plaćeni. Interesi stanara su ispred svega, a na nama je, unutar tvrtke, da svoje poslovanje racionaliziramo i podignemo na višu razinu. Primarni posao Stambenog je da rješava probleme vlasnika stanova koji plaćaju stambenu pričuvu i njihov interes je na prvom mjestu. Što se Stambenog iznutra tiče – reda, rada i discipline mora biti i osobno ću ustrajati na tome. Bez toga nećemo biti u stanju opravdati svoje postojanje, dostojanstveno zaraditi svoje plaće i pružiti kvalitetnu uslugu stanarima koji nam svojim uplatama daju povjerenje.

  • Što, međutim, poduzimate u slučaju izbjegavanja, ili većeg kašnjenja plaćanja pričuve od strane ugovornih stanara?

Neplaćanje ugovorene stambene pričuve svakako je otežavajući čimbenik u našem poslovanju i to svakako trebamo riješiti. Jedini način da to riješimo su ovrhe i upravo ovih dana smo se aktivirali po tom pitanju. Nije normalno da netko plaća, a netko ne, i prisiljeni smo ovršiti neplatiše. Ukoliko svi stanari neke zgrade uredno plaćaju pričuvu tada na računu ima dovoljno sredstava za, primjerice, obnovu fasada ili sanacije nastale štete poput ovih koje su posljedicom nedavne orkanske bure u Makarskoj. Ako pak netko ne plaća tada radi na štetu drugih stanara koji uredno poštuju svoju ugovornu obvezu, a nama otežava normalno poslovanje. Upravo stoga prisiljeni smo ovih dana krenuti s ovrhama prema neplatišama.

  • O kojem iznosu je riječ – koliko stanara kasni s uplatom?

Dosta toga ima. Riječ je o značajnom broju neplatiša, ali ne bih sada o iznosima, no prisiljeni smo krenuti s ovrhama već i zbog svih stanara koji uredno plaćaju. Neplaćanje pričuve nekorektan je postupak prvenstveno prema onima koji uredno ispunjavaju svoju obvezu, a potom i prema nama od kojih se očekuje da riješe neki problem. Ako „na zgradi“ nema sredstava tada nisu mogući ni sanacijski zahvati – to je važno shvatiti.

  • Čule su se, međutim, primjedbe, stanara koji su uredno godinama plaćali pričuvu, da su, kada su trebali određene zahvate, dobili objašnjenje kako Stambeno u tom trenutku nema dovoljno novca. Mogu li stanari dobiti na uvid s koliko sredstava raspolažu?

Stanari uvijek mogu doći kod nas u ured i saznati s kolikim sredstvima zgrada raspolaže kao i troškove te iste zgrade. Uskoro, međutim, više neće biti potrebno da osobno po tu informaciju dolaze u ured Stambenog gospodarstva jer će te podatke moći vidjeti na našoj službenoj Web stranici koja je u pripremi. Namjera nam je upravo putem Web stranice transparentnost poslovanja vrlo brzo dići na razinu primjerenu vremenu i potrebama zainteresiranih tako da će stanari  brzo i na jednom mjestu moći pronaći sve podatke o svojoj zgradi.

  • Koliko često vas građani zovu?

Posljednja, orkanska bura nam je napravila dosta štete i trenutno nam je sanacija istih glavni zadatak. Dobili smo više od 100 poziva vezano za nastalu štetu. Najveći broj su oštećenja krovova na popravku kojih trenutno intenzivno radimo, a bilo je i posljedičnih šteta na automobilima što rješavamo posredno s osiguravajućom tvrtkom kod koje su naše zgrade osigurane. Inače građani često zovu prijavljujući razne kvarove poput puknuća vodovodnih cijevi i sl., a dosta je zahtjeva vezano za obnovu dotrajalih fasada što, ponavljam i naglašavam, nije moguće riješiti ukoliko se stambena pričuva ne plaća uredno. To je ujedno i glavni razlog odluke da krenemo sa spomenutim ovrhama neplatiša i to po hitnom postupku.

  • O koliko stanova Stambeno gospodarstvo Makarska skrbi?

Stambeno brine o oko 5 tisuća stanova u Makarskoj – tj. 330 ulaza u zgrade ili – 260 tisuća stambenih kvadrata. Uz mene u tvrtki je trenutno zaposleno još 5 djelatnika, a poslove na sanaciji određenih stanja po prijavi stanara obavljaju za to ovlaštene tvrtke ili obrti koje mi angažiramo i plaćamo iz sredstava uplaćene pristojbe za pričuvu. I u tom odnosu Stambenog prema izvođačima radova došlo je do određenih izmjena, tj. ukinute su sve dosadašnje prakse u odnosu prema njima, kao i prema stanarima,  za koje smatram da su bile nekorektne. Uvjeren sam da možemo biti i efikasni i racionalni, a novih zapošljavanja u Stambenom do daljnjega neće biti, sve dok poslovanje tvrtke ne bude dovedeno da visoke razine djelatne učinkovitosti i financijske stabilnosti.