Objavljeno: Čet, ožu. 20th, 2014

Izabrano novo – staro vodstvo Makarskog Marendina

Mi smo spremni za novu sezonu „Marendina“, a ove godine počinjemo nešto kasnije kako bismo u drugome dijelu natjecanja ipak ušli vremenski bliže početku turističke sezone

marendin izborna skupstina 2014 0011

  • Tekst i foto JL
[N]a izbornoj Skupštini udruge Makarski Marendin, održanoj u konobi Kalalarga, 18. ožujka, potvrđen je novi mandat dosadašnjem vodstvu. Mario Tomaš, tako ostaje predsjednik, Jure Puharić Beg – dopredsjenik, te Dragan Puharić – tajnik makarske gastro udruge, a najavljeno je imenovanje Smelog Botice za rizničara. Nakon utvrđivanja kvoruma i izbora radnih tijela Skupštine, te razriješena dosadašnjeg vodstva, pristupilo se tajnom glasovanju kojim je u stvari potvrđeno povjerenje starom predsjedništvu. Izviješće o radu udruge proteklih pet godina podnio je Mario Tomaš nabrojivši tek neke od brojnih aktivnosti kojima se udruga dokazala kao nezaobilazni dio makarskog društvenog i javnog života, te zahvalivši svim prijateljima, sponzorima i članovima koji su dali doprinos afirmaciji makarske gastronomije na amaterskim temeljima. Tomaš je posebno istaknuo činjenicu da se Grad Makarska, odlukom o dodjeli iznosa od 5 tisuća kuna, ove godine po prvi puta uključio kao financijska podrška djelovanju udruge.
Dragan Puharić je izvijestio da je tijekom proteklih godina kroz račun udruge prošlo 20.800, 00 kuna, a godišnji se priliv od članarina kretao od 1600 do 3000 kuna. Troškovi organizacije natjecanja “Marendin” podmirivani su iz prihoda od članarina, kao i zahvaljujući donacijama samih natjecatelja, a udruga je svijim sredstvima pokrila troškove tiskanja majica i pregača, kao i nagrade popbjednicima natjecanja. Kratko financijsko izviješće Dragan Puharić je dovršio konstatacijom da je na računu udruge trenutno 255 kuna.

marendin izborna skupstina 2014 0006

Sve je spremno za šestu sezonu natjecanja „Marendin 2014.“

marendin izborna skupstina 2014 0010[J]edna od točaka dnevnog reda Skupštine bila je najava organiziranja šestog po redu amaterskog kulinarskohg natjecanja Makarski Marendin 2014. koje će početi u četvrtak 27. ožujka. – Što se nas tiče mi smo spremni za novu sezonu Marendina, a ove godine počinjemo nešto kasnije kako bismo u drugome dijelu natjecanja ipak ušli vremenski bliže početku turističke sezone, a za razliku od prethodnih godina održavanje završnice nije vezano s terminom održavanja druge manifestacije u Makarskoj. Pravila ostaju ista, predviđeno je osam natjecatelja uz dva gostovanja – u Brelima i Podgori, a nastavlja se i suradnja sa Srednjom strukovnom školom. Neka ovo bude ujedno i poziv natjecateljima da se prijave, a rok za prijavu traje do popunjenja liste -, najavio je Mario Tomaš.

[note note_color=”#e3e3ce”]

marendin izborna skupstina 2014 0013

Ipak ponešto o dosadašnjim aktivnostima

[P]od točkom “razno” mogli su se čuti brojni prijedlozi o predstojećim aktivnostima udruge, a posve razumljivo, otvorena je i tema financiranja djelovanja putem donacija, a u svjetlu novog Zakona o poslovanju neprofitnih uguga civilnog društva čije su odredbe bitno pooštrene što se odražava i na same donatore. Iako u samom uvodu sjednici te tijekom izviješća o dosadašnjem radu nije bilo “nabrajanja ” rezultata i uspješnih “akcija” jer, kako je rekao Tomaš – Makarski marendin nije klasična udruga već svemu prilazi u skladu s duhom promicanja druženja uz iće i pjesmu (tu svakako treba izdvojiti “Tučepske glazbenike” čiji je doprinos svake godine bio nezamjenjiv), nešto ipak zaslužuje biti spomenuto. Naime, uz svoje brojne kulinarske radionice (koje su aktivnim sudjelovanjem Veljka Barbierija poskljednjih godina dobile na značaju) marendini su postali nezaobilazni partneri prigodom gradskih prigodnih zbivanja (Dan grada, Badnjak, Božićni grad…), makarski su se kuhari amateri dokazali i humanitarnim djelovanjem (spomenimo samo veliku humanitarnu akciju “Marko te treba”), ali i uključivanjem u rad drugih udruga poput udruge Mike Ožić koja prikuplja sredstva za studentske stipendije. Svakako se ne smije izostaviti aktivna uloga Marendina tijekom snimanja TV spektakla “Lijepom našom” u Makarskoj, a kao doprinos populariziranju Makarske kao gastro destinacije. To je uistinu samo mali dio svih aktivnosti udruge koja je, zahvaljujući i “tehničkoj ” opremljenosti (velika teća – donacija TZ Grada Makarske i Majka Lovrete), u mogućnosti prihvatiti izazov kuhanja za velik broj ljudi. U predstojećem razdoblju marendini će još više pozornosti posvetiti njegovanju običaja marendavanja, ali i približavanju tradicijske gastronomije brojnim turistima koji svake godine posjećuju Makarsku.

  • Čestitamo novom – starom predsjedništvu uz želju za još “plodnijim” godinama koje su pred njima.
[/note]

 

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>