Objavljeno: Čet, velj. 23rd, 2017

Izbori: dr.sc. Siniša Srzić (NL), kandidat za gradonačelnika Makarske

Njegov povratak u aktivnu politiku nakon skoro 10 godina u sjeni političkih zbivanja ove će Izbore posve sigurno učiniti još zanimljivijima, a krajnji rezultat neizvjesnijim

 • Tekst i foto JL
Izbori su sve bliže, a raste i broj kandidata za čelno mjesto u Makarskoj. Nakon što su svoje kandidate istaknuli SDP (aktulani Tonći Bilić), HDZ (Jure Brkan – predsjednik stranke) i Živi Zid (Ivan Šimić), u lokalnu političku utrku uključuje se i dr.sc. Siniša Srzić sa svojom Nezavisnom listom. Makarskoj političkoj javnosti i nije potrebno posebno predstavljati Sinišu Srzića. Iskusan lokalni političar, obnašao dužnost gradonačelnika od 2005. do 2007., kojemu je sustav vrlo dobro poznat, baš kao i većina političkih suparnika. Njegov povratak u aktivnu politiku nakon skoro 10 godina u sjeni političkih zbivanja ove će Izbore posve sigurno učiniti još zanimljivijima, a krajnji rezultat neizvjesnijim. Više nego dobar povod za kratak razgovor i „otkrivanje“ dijela programa Nezavisne liste dr.sc. Siniše Srzića.

 • Povratak na političku scenu. Koji su motivi?

Moj povratak u takozvanu političku arenu nije motiviran željom za osobnim probitkom ili dokazivanjem vlastitih mogućnosti. To su stvari koje sam sa uspjehom apsolvirao i zbilja mislio da sam cijeli taj svijet politike ostavio iza sebe. Mislim da bi se moj motiv za povratak u političku utakmicu nakon deset godina mogao najbolje sažeti u onu izreku: Ako se ti ne baviš politikom, bavi se ona tobom. Pa, eto, meni se kao stanovniku Makarske baš i ne sviđa na koji način se politika bavi sa mnom.

 • Političke su se okolnosti u međuvremenu malo promijenile

Mislim da sa svojim iskustvom vođenja grada, sa svojim iskustvom u gospodarstvu, sa svojim stečenim znanjima i konačno životnim iskustvom mogu puno bolje od ovoga što nam se na makarskoj političkoj sceni nudi.   Svjedoci smo da i na državnoj razini pušu neki novi vjetrovi u politici, da se blokovske prepreke ekonomskom i svekolikom razvoju razmiču pod pritiskom novih pogleda na moral i sve vrijednosti koje kao ljudi nosimo u sebi. Uvjeren sam da mogu bolje i više pružiti sugrađanima, i osjećam se prozvanim i pozvanim da dam svoj doprinos u kreaciji nove, ljepše i gospodarski jače Makarske. Ne mogu ostati kod kuće i baviti se isključivo osobnim interesima dok nam naša Makarska stagnira, bolje rečeno tone, u svakom pogledu. Moram dati svoj doprinos, moram pomoći i to je sva moja motivacija za povratak.

 • Imate li već neke programske smjernice?

Da bi jedan grad živio kao grad mora imati zdrave osnovne temelje : zdravstvo, školstvo i infrastrukturu. Bez tih osnovnih komponenti nema razvoja gospodarstva, zadovoljstva građana, nema zdravog porasta stanovništva, nema grada.

 1. Danas smo suočeni sa problemom kvalitetne zdravstvene skrbi. Tko je donio odluku o ukidanju rodilišta, tko je donio odluku o prestankom rada laboratorija, što se dešava sa kompletnim radom doma zdravlja i svih zdravstvenih usluga koje je on godinama davao stanovništvu Makarskog primorja, Vrgorca, Ploča, otoka, a posebno velikom broju turista koji su nas posjećivali.
 2. Kakvo je stanje u obrazovanju, ili bolje rečeno u školstvu u našem gradu?
  Grad koji nema kina, kazališta, rodilišta, laboratorija, bolnice, gradskog prometa i koji živi samo kroz 3-4 mjeseca turističke sezone…i nije grad nego naseljeno mjesto.
  Prije desetak godina ukinut je i Teološki fakultet nakon 264 godine rada u Makarskoj, a danas možemo očekivati da će uskoro , u tišini, biti zatvorena i ukinuta srednja škola. Koliko je ŽUPANIJA u proteklom periodu uložila u srednje obrazovanje na našem području ? U kakvim uvjetima rade naša djeca i njihovi profesori ? Kada vidimo samo objekt srednje škole znati ćemo koliko je uloženo od strane osnivača i vlasnika! NIŠTA ! NULA ! Ima li Makarska potrebe i potencijala za višim obrazovanjem ugostiteljskih djelatnika i hotelijera, svakako. Makarska i cijelo primorje ima potvrđenu tradiciju i kvalitetu svojih kadrova, ALI OČITO TO ZA NAS NIJE DOBRO !
 3. U kakvom je stanju promet u mirovanju ili bolje rečeno parking, a posebno u ljetnim mjesecima ?
 4. Problem kulture
 5. Problem športa…..
 6. Hoteli Makarska, 25 plus 1 dionica
 7. Žičara
 • Dakle, ima tu posla. Pitanje je kako?

Vrijednosti koje Makarska i njeni građani imaju neprocjenjive su i njih treba na pravi način očuvati , oplemeniti, a propuste ispraviti. U prvom redu osmišljenim i stručnim planiranjem razvoja, pri čemu su prostorno i urbanističko planiranje s adekvatnom gospodarskom strategijom, čiju temeljnu odrednicu čini turizam, primarne pretpostavke svih događanja.

 • Iako ste bili izvan aktivne politike, niste uzalud potrošili vrijeme

U proteklih desetak godina pored menadžerskog i savjetničkog rada u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, ulagao sam i u svoje obrazovanje. Magistrirao sam na temu : „ Marketing gradova kao pretpostavka učinkovitog razvitka“, a doktorirao na znanstvenom polju turizam sa temom: STRATEŠKO UPRAVLJANJE JAVNIM GRADSKIM USLUGAMA KAO KOMPONENTA IZGRADNJE ZADOVOLJSTVA TURISTA. Objavio sam više znanstvenih radova i priopćenja, a posebno sam ponosan što sam kao  koautor objavio i knjigu „ MARKETING GRADA“. Trenutno u znanstvenom  zvanju docenta, znanstveno polje turizam.

 • Koje su glavne poruke Vaše Nezavisne liste biračima?

Vjerujući u svoje iskustvo, stečena znanja i vještine, sa svojim timom uz podršku građana grada Makarske možemo preoblikovati  našu Makarsku u prostor u kojem ćemo stvarati zajedničku budućnost. Naš grad mora obnoviti  svoj identitet , kao grad  kojeg je oduvijek krasilo nastojanje i dinamizam ka boljem životu. Grad kreativnih, radišnih, gostoljubivih i otvorenih ljudi. Grad koji je otvoren svim pravim vrijednostima i koji je po svojim povijesnim i civilizacijskim  obilježjima , grad mediteranskog i evropskog prostora.
Ako građani grada Makarske žele da danas i u buduće politika  u prvom redu bude moderno i efikasno upravljanje procesima za blagostanje svih, onda će glasati za one koji imaju iskustvo, znanje i domoljublje, a ako pak žele  da i dalje  nesposobni i podobni skriveni iza političkih stranaka prodaju svoje interese i improvizacije onda će svoj glas dati NJIMA, i svakodnevno uz kavicu na rivi izražavati svoje nezadovoljstvo….. Makarska će i dalje tonuti bez mladosti i perspektive za budućnost….

 • Za kraj možda malo o imenima. Tko je sve na listi?

U ovome trenutku ne bih još o konkretnim imenima. Kandidate za zamjenika gradonačelnika, kao i listu za GV grada Makarske predstaviti ćemo javno, s Programom koji ćemo ponuditi Makarskoj javnosti i biračima. Za sada mogu samo reći da će na listi biti mnogo mladih, da će lista biti zastupljena sa ženama i curama, biti će nešto kandidata sa stare nezavisne liste, ali u svakome slučaju jako kvalitetnih kandidata.

Komentari

komentara