Objavljeno: Sub, lip. 25th, 2016

Izložba „more“: Kreativna bonaca Petra Andrijaševića u Rockatanskom

Krajolik i dalje ostaje osnovni motiv u aktualnoj stvaralačkoj fazi. Okom znatiželjnog promatrača slikar nalazi motive koji ga vode prema slikama velike izražajnosti i dobro razrađene likovnosti

pero andrijasevic izlozba rockatansky 2016 00020

  • Tekst i foto JL
[J]oš jedna u nizu izložba Petra Andrijaševića realizirana u relativno kratkom vremenu potvrđuje njegovu namjeru povratka u likovni život Makarske. Izložene slike rezultat su, mogli bismo reći, obrnutog pristupa realnosti umjetničkog djela. Nije ovaj pristup nov, niti tek izmišljen, ali se i ovaj put pokazao efektnim. Jačina dojma koji će preplaviti promatrača slika u suprotnosti je s njihovim izrazito škrtim likovnim jezikom. Krajolik i dalje ostaje osnovni motiv u aktualnoj stvaralačkoj fazi. Okom znatiželjnog promatrača slikar nalazi motive koji ga vode prema slikama velike izražajnosti i dobro razrađene likovnosti. I ovaj put valja istaknuti da je Petar Andrijašević slikar koji se ne boji boje i njenih mogućnosti -, zapisao je Josip Karamatić, ravnatelj galerije Gojak, u svom kratkom osvrtu nazvanom „Petrovi jasni horizonti“, a povodom otvorenja izložbe „more“ u makarskom kultnom klubu Rockatansky u petak 24. lipnja. Podsjetio je Karamatić na susret s Petrovim slikarstvom u suradnji s Veljkom Barbieriem na zajedničkom projektu nazvanom „More moru“ kada su se prijatelji, u listopadu prošle godine, u Galeriji Gojak predstavili kistom i perom – 25 slika i 25 pjesama u prozi. – Ovaj put je dao nešto drugačiji pristup u svojoj likovnosti. Dok smo u prethodnoj izložbi mogli vidjeti  slike većega formata sa nešto otvorenijim potezima, sa miješanim bojama, sada je zapravo došao do svojevrsnog pročišćenja svoga poteza, došao je do smirenja. Njegovo se more smirolo, nevere su se smirile i jedina nevera koja mu je ostala je nevera nadahnuća koja ga je navela da se ponovo predstavi makarskoj publici u klubu Rockatansky kojemu treba zahvaliti što na neki način pomaže i promiče makarske slikare -, kazao je Karamatić nakon što ga je uvodno najavila Ivana Franić Miočević „organizatorica“ izložbe.

pero andrijasevic izlozba rockatansky 2016 00001 s

[I]dok je Josip u predgovoru skromnog kataloga izložbe pisao o „Petrovim jasnim horizontima“  Veljko progovara o „Čvrstim dijagranina Petra Andrijaševića“  – Živo more u svim svojim pretapanjima i bojama, crta obzora kao rubnjak svijeta, a iznad njih nebo, također stalno pokrenuto, kolorira samo sebe nijansama koje, baš kao i more, samo odabire. U tako svjesno likovno i suštinski ogoljenom prostoru uokvirenom slikom, Andrijašević otkriva ono što je našem oko možda pobjeglo. Obale i otoci kao nepravilne crte koje se uspinju i ulegaju poput ritmičkih obrisa, presijecaju oštre crte obzorja između svoda i pučine. More kao izvor života i njegovih obojanih mijena, nebo kao vječno pokrenuti svod koji se širi u prostoru. U ovakvoj zadanosti slike, slikar nam nudi dinamiku u mirnoći, zamršenost elemenata i stila u jednostavnosti izričaja. Tako nas vrlo uspješno nagovara da prihvatimo bitnu ali ogoljenu istinu da su horizontale i vertikale, mora, neba, obzora i kopna, iste su kao i njihova ravnovjesja…

[A] što o svojim kreativnim bonacama kaže sam autor – Na poziv moje drage prijateljice Ivane i njezinog supruga Miljenka odlučio sam izlagati u Rockatanskom. Mislim da je prostor izvanredan i da rade dobre stvari. Ova izložba je nastavak onoga što sam radio prošle godine s Barbieriem (More moru) tako da sam ovu izložbu nazvao „more“ – sada sam sam, a Veljko je „samo“ napisao predgovor. Bitna razlika od slika izloženih u galeriji Gojak je u tome što je to bila jedna dosta euforična faza – nisam dugo godina slikao i imao sam potrebu biti ekspresivan, izraziti se koloritički, jakim bojama. Sada sam došao u jednu fazu totalne mirnoće i kontemplacije i potpune redukcije, čak bih rekao suprematizma – pojavljuju se dvije do najviše tri boje na platnu, ali kao i svaka slika ostavlja gledatelju prostor da sam zaključi i nađe nešto u tome. Sve slike su nastale u razdoblju od kada sam se vratio iz Francuske, a to znači od ožujka do danas – novi ciklus od 15-ak slika -, kazao nam je Pero.
Svakako vrijedi spomenuti da je Petar svoju polovicu, dakle slike, projekta „More moru“ nakon premijere u galeriji Gojak izložio i u Francuskoj, u galeriji Maison Fusier u gradiću Ferney – Voltaire, gdje provodi onu polovicu godine kada nije u Makarskoj. Hoće li i najnovija kreativna bonaca jodnoga dana osvanuti u u Volterovu gradu, pokazati će vrijeme, a do tada “more“ se u Rockatanskom može vidjeti sve do 24. srpnja. Isplati se, verujte, a da je tako uvjerila se i brojna publika na otvorenju tijekom kojega nije nedostajalo druženje uz Jazz blues fusion i slične Butcheve glazbene mirodije koje su sastavnim dijelom „života“ u Rockatanskom.

Komentari

komentara