Objavljeno: Ned, ruj. 16th, 2018

Izložbom Stipe Surača započeo službeni program proslave Mediteranskog dana obale

Dan obale predstavit će bogat program za stručnu i širu javnost s ciljem promicanja vrijednosti obalnog područja

  • MP
  • Laura Visković

Split, 15. rujna 2018. – U organizaciji Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji već 40 godina djeluje u Splitu, u Galeriji Muzeja grada Splita otvorena je izložba fotografija „Legende Mediterana“ Stipe Suraća. Izložbu možete posjetiti do 29. rujna,svakog dana od 9 do 13 i od 17 do 21 sat.

PAP/RAC kroz holistički, integralni pristup nastoji promicati bolje, održivije načine korištenje resursa obale kojeg često zlorabimo neprimjerenim ponašanjem. Izuzetno nam je važno očuvati prirodne ljepote, raznolike krajobraze i identitet lokalnog stanovništva mediteranske regije, a ova izložba upravo nam o tome priča, o očuvanju naše tradicije i baštine kako bi i budućnost ovih prostora bila što kvalitetnija i ljepša.
uvodno je istaknula Željka Škaričić, ravnateljica Centra, organizatora događaja.

Hrvoje Prčić, urednik National Geographica, rekao je da Stipu Suraća smatra jednim od najboljih reportažnih fotografa u ovom dijelu Europe.

To mišljenje dijele i moji kolege iz Washingtona koji pregledavaju sve reportaže koje se objavljuju u 35 izdanja časopisa diljem svijeta i među kojima se bira reportaža mjeseca. Od ukupno 39 objavljenih, Stipinih je oko 25 reportaža bilo odabrano reportažom mjeseca što najbolje govori o tome kakav je njegov objektiv. On uvijek pronalazi osebujne kutove, osebujne motive i vrlo specifične rakurse. Živimo u vrlo nezgodnom vremenu kada nam prijeti globalno zatopljenje i kada ne znamo što će se dogoditi s klimom, što će se dogoditi sa životinjama. Svake minute nestaje neka životinjska vrsta i zato fotografijom se moramo boriti da nadahnemo ljude da skrbe o našem planetu. Stipine fotografije su fantastično nadahnuće da učinimo sve što možemo kao pojedinci da sačuvamo ono što imamo, ne samo na Mediteranu već i šire.
rekao je Prčić.

Odlično iskustvo suradnje s autorom istaknuo je i Bruno Ćurko s kojim kroz udrugu Mala Filozofija surađuje na nekoliko zajedničkih projekata pa će tako i dio fotografija s izložbe biti uvršteno u knjizi „Mediteranski armarun“. Današnjom fotografskom izložbom „Legende Mediterana“ započeo je program Dana obale koji će kulminirati 25. rujna u Galeriji umjetnina, zatim brojnim aktivnostima 22., 23. i 25. rujnau Đardinu te na drugim gradskim lokacijama. Dan obale predstavit će bogat program za stručnu i širu javnost s ciljem promicanja vrijednosti obalnog područja te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru. Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala.

Komentari

komentara