Objavljeno: Čet, lip. 21st, 2018

Joško Ćaleta odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića

Hvalevrijedno priznanje za umjetničkog ravnatelja festivala Aklapela

  • MP
  • Željana Udovičić
  • Foto Ured predsjednice RH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti.  Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je dr. sc. Joško Ćaleta za osobiti doprinos i zasluge u promociji hrvatske tradicijske kulture. Joško Ćaleta, umjetnički ravnatelj Aklapela festivala od njegova osnutka 2012. godine, neizostavni je dio klapske scene već dugi niz godina. Svoje istraživanje i rad posvećuje hrvatskoj vokalnoj glazbenoj tradiciji, svjetovnoj i sakralnoj, primarno dalmatinskog primorja i zaleđa. Autor je većeg broja članaka, publikacija i znanstvenih studija, a tijekom svoje impresivne karijere surađuje s velikim brojem klapa i brojnih vokalnih ansambala ( Zbor Zvonimir – Vancouver, Ansambl LADO i Vokalisti LADA). Dobitnik je više nagrada i priznanja iz područja tradicije i kulture. Svojim predanim radom i posvećenosti klapskoj pjesmi, Joško Ćaleta predstavlja ono najbolje na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Ovo je uistinu posebno priznanje ne samo za mene, već i za brojne klapske projekte i projekte tradicijske vokalne glazbe na kojima surađujem već dugi niz godina.  Ponosan sam i počašćen te ću i dalje nastaviti svoj rad na razvoju i promociji klapske pjesme, tradicije i hrvatske kulture
istaknuo je dr. sc Ćaleta pri primanju državnog odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Festival Aklapela s ponosom čestita svom umjetničkom ravnatelju dr. Jošku Ćaleti na ovom iznimnom priznanju. Tilda Bogdanović, izvršena producentica festivala „Aklapela“ s  neskrivenim zadovoljstvom naglašava:
Ideja Aklapele nastala je pet godina prije osnutka festivala, kroz tih pet godina tragali smo za osobom koja će stručno, profesionalno i znalački preuzeti umjetničko kormilo festivala. I onda se pojavio Mo. Joško Ćaleta, bio je to „klik“ na prvi pogled.  Aklapela  je zaživjela angažmanom Mo. Ćalete i njegovog pristanka na  umjetničko vođenje festivala. . . .i tako plovimo zajedno s Aklapelom  već punih sedam godina. Ogromno je zadovoljstvo surađivati s Joškom, učiti od njega i  otkrivati uvijek nove klapske bisere koji se predstavljaju na festivalu. Neizmjerno nam je drago i ponosni smo što je njegov rad priznat te smo sigurni da će i dalje nastaviti svoje uspješno djelovanje u promociji etno glazbe i tradicijske glazbene kulture.

Komentari

komentara