Objavljeno: Sat, Mar 18th, 2017

Joško Roščić: Laboratorij DZ nije mjesto za prikupljanje političkih bodova

Pa je li to tema na kojoj ćemo politički poentirati, iskazivati suprotstavljene političke stavove na relaciji  Grad – Županija, a građani će čekati dok se mi prepucavamo?

  • Tekst i foto JL

Posljednja zbivanja vezana za problem rada medicinskog laboratorija u makarskoj ispostavi Doma zdravlja SDŽ, točnije: očitovanja na relaciji Grad Makarska – Županija splitsko-dalmatinska, dala su naslutiti kako se iza deklarirane brige za javni interes možda krije i još ponešto. Građani s pravom očekuju od svih u lancu odgovornosti da taj problem bude riješen bez političkih „začina“, jer riječ je o jednoj od najvažnijih zdravstvenih usluga, a to su jasno pokazali s Peticijom tijekom koje je  prikupljeno 5 tisuća potpisa. Za komentar cijele situacije zamolili smo Joška Roščića, načelnika Općine Baška Voda, koji se, zajedno s načelnicima ostalih općina Makarskog primorja, od početka aktivno uključio u nastojanja za prevladavanje teškoća nastalih odlaskom koncesionar(ke)a laboratorija u mirovinu.

Važno je naglasiti da niti Dom zdravlja, a ni Županija splitsko – dalmatinska ne mogu postupati suprotno zakonu. Toga je vjerojatno svjestan i gradonačelnik Bilić, a ako se ne varam taj zakon je donesen u vrijeme SDP-ovog ministra Varge. No nije samo pitanje funkcioniranja Doma zdravlja u Makarskoj, kojega su svojim doprinosima sagradili svi stanovnici podbiokovlja, a ne samo građani Makarske – pa je to tako problem sviju nas. Grad Makarska gubi i druge institucije kao što su Sud i Katastar, gubi „glavu“, gubi ono što grad čini gradom, a da nitko iz gradske uprave ne reagira. Nevjerojatno je da ja idem na sud u Imotski ili Omiš. Sve te odluke donesene su u vrijeme Milanovića, tj. SDP-ove Vlade. Logično bi bilo da je gradonačelniku Biliću u to vrijeme bilo jednostavno doći do premijera i ministara te pokušati utjecati na neke stvari za svoj grad, kao što je i logično da je meni danas puno lakše kontaktirati s premijerom Plenkovićem. Ipak, ponavljam, svako postupanje mora biti u skladu sa zakonom. Problem laboratorija će biti riješen, imamo određena obećanja koja nam daju za pravo nadati se i skoroj izmjeni zakona koji nam u ovom trenutku ne ide u prilog. Najvažnije je da građani, u očekivanju cjelovitog rješenja, nisu zakinuti za uslugu laboratorija
Kaže Roščić osvrnuvši se nadalje na atmosferu koja je stvorena u javnosti:
Teško mi je povjerovati u to da je gradska uprava Makarske bila iznenađena, zatečena odlaskom u mirovinu dosadašnjeg koncesionara laboratorija. Za to se znalo, ali se nije ništa poduzimalo do posljednjeg trenutka kada se stvorila atmosfera straha od gubitka vitalne zdravstvene usluge. Razumljivo da su građani zabrinuti, razumljivo je i da su, nakon svih medijskih istupa gradonačelnika i njegovih suradni(c)a, organizirali potpisivanje peticije. Danas vidimo da se i s tim potpisima pokušava manipulirati, pripisati ih sebi u zaslugu. Ružno je to. Mi imamo problem koji treba riješiti i kojemu trebamo pristupiti konstruktivno, a ne pokušati pretvoriti ga u sredstvo prikupljanja političkih bodova u predizborno vrijeme. A ne mogu se oteti dojmu da je u ovom slučaju upravo o tome riječ. Problemi od javnog interesa, a ovdje je upravo o tome riječ, ne rješavaju se inatom, uvjetovanjima tipa: neću ti doći na sastanak ako mi se pisano ne očituješ o mojim zahtjevima. Ti problemi su zajednički i rješavaju se suradnjom, dogovorom i konstruktivnim pristupom bez obzira na stranačku iskaznicu ili predizborno vrijeme. Kakve veze laboratorij u Domu zdravlja ima s izborima? Pa je li to tema na kojoj ćemo politički poentirati, iskazivati suprotstavljene političke stavove na relaciji  Grad – Županija, a građani će čekati dok se mi prepucavamo?
Izravan je Roščić pa zaključuje:
Što se inicijative i sastanka s načelnicima općina, na što se gradonačelnik poziva pripisujući si zasluge, zanimljivo je iz više razloga. Naime, bio je to prvi sastanak u četiri godine mandata na koji nas je Bilić pozvao i to nakon što smo mi na razini Županije već poduzeli konkretne poteze vezano za laboratorij. Tijekom sastanka ponudio nam je da potpišemo zajednički dopis institucijama u kojemu je on prejudicirao neka rješenja, premda bez uporišta u Zakonu, a mi smo ga svi odbili potpisati. Isticati sada to kao neki ultimativni dokument kontraproduktivno je i govori o nedostatku volje za suradnjom tj. zajedničkim dogovorom. Gradonačelnik Bilić očito neke probleme ne zna ili ne može sam riješiti pa ipak uporno insistira na samo svom pristupu. To se tako ne radi i tako se ne štiti javni interes. Vjerujemo, Ministru i Premijeru. Vjerujemo obećanjima koja smo dobili i radujemo se skorom rješenju problema rada laboratorija na zadovoljstvo svih nas.

Vezani sadržaj:

Laboratorij DZ: Makarski gradonačelnik Bilić ne odaziva se na sastanke u Županiju!?

Tonći Bilić: Nisam odbio sastanak sa županom Ževrnjom nego sam ga uvjetovao

Komentari

komentara