Objavljeno: Sri, kol. 23rd, 2017

Kako čuvati žive crviće- mamce?

Na dužinu života crva u zarobljeništvu utjecaj ima i posuda u kojoj se drže. Naime, ona nikako ne smije biti od pocinčanog lima

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Brojni morski crvi su izvanredni mamci, osobito živi jer takvi ribe provociraju i pokretima. Dobro podnose mamčenje, ne baš osobito dobro vrućinu, a najlošije boravak na suhom. Zato, da bi se mamčili živi, do upotrebe ih treba čuvati na poseban način. Na životu i u dobroj kondiciji ih je moguće održati i vrlo dugo, ovisno o načinu čuvanja.

Važno da je vlažno

Svi crvi će u zarobljeništvu najduže živjeti ako se čuvaju u posudi s morskom vodom koju cirkulira zračna pumpa. Takve se pumpe, s baterijskim napajanjem, mogu nabaviti u prodavaonicama ribičke, ali i opreme za kućne ljubimce. Velike i crva pjeskulja obvezno, a ostale je najbolje smjestiti pojedinačno u šupljikave kutijice, osobito ako se više vrsta čuvaju skupa. Tako se onemogućuje  napad jednoga na drugog. Dan ili dva crvi će preživjeti u vlažnom pijesku na dnu kakve posude, a nekoliko dana ako je u posudi umjesto pijeska čista morska voda. Još duže će poživjeti, do mjesec dana, u tankom sloju pijeska prekrivenom s vodom malo poviše njega. Vodu treba mijenjati, idealno bi bilo svakih dva do tri dana. Pritom treba paziti da nova voda ima istu temperaturu kao i ona u posudi, a kako bi se izbjegao temperaturni šok koji bi mogao usmrtiti crve. Također, treba paziti da se oni ne dodiruju prstima. Prije zamjene vodu treba kružnim pokretima ruke pokrenuti da bi se vidjelo ima li u njoj uginulih crva, koje treba ukloniti.
Nešto kraće crvi se na životu mogu održati u „postelji“ od jutene vreće. Na dno posude se položi komad vreće, na nju nekoliko crva koji se potom pokriju drugim komadom vreće i sve tako dok se ne smjeste svi crvi. Na kraju se sve pokrije čistom morskom vodom. Crvi se ne smiju dodirivati, a među njima ne smije biti veliki crv. „Postelja“ može biti i od snopa novinskog papira, što lošijeg kvaliteta to bolje. No, u njoj će crvi kraće živjeti, baš kao i u kakvoj kutiji u kojoj su smotuljci vlažnog papira ili kartona, najbolje od iskidane kutije za držanje jaja.

Važna je i ambalaža

Vrlo kvalitetno obitavalište crva, osim pjeskulja, pravi se od komadića crvotočnog drveta, najbolje pribavljenog u naplavinama. Dobro nakvašeno i u kakvoj posudi takvo će stanište puno duže od novinskog papira biti ugodan dom crvima. Nekoliko dana crvi mogu poživjeti i u vlažnoj „postelji“ od lišća tamarisa ili algi. Iako ima crva koji će podnijeti i temperature više od 30 stupnjeva Celzijevih, najbolje ih je čuvati na nižim temperaturama, a to se može postići ako ih se drži na mjestu dobro zaklonjenim od sunca, a dobrom cirkulacijom zraka, najbolje na najnižoj polici hladnjaka. Na dužinu života crva u zarobljeništvu utjecaj ima i posuda u kojoj se drže. Naime, ona nikako ne smije biti od pocinčanog lima jer cink u dodiru sa slanom vodom uzrokuje kemijsku reakciju koja brzo ubija crve. Najbolje je koristiti plastične posude, posebice one od pjenaste plastike („stiropora“, „okipora“).  

Komentari

komentara