Objavljeno: Čet, ruj. 28th, 2017

Kako „disciplinirati“ ribolovnu strunu?

Stegnut je, teško se odmotava i teško prolazi kroz provodnike. I njega se može „disciplinirati“

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Upotreba štapa i role u ribolovu  rješenje su za brojne, ali i uzrok pojave ili pojačavanja nekoliko problema u ribolovu. Jedan od njih je i „nedisliplina“, nekontrolirano spadanje strune s role. No, s malo znanja i vještine i taj se problem može relativno lako i brzo riješiti. Kada se prvi put namota na kalem čekrka, teži odnosno deblji ili krući najlon često poput opruge  spada, čim se zbog odbačaja mamca otvori preklopnik motalice. To odbačaj čini težim ili ga čak posve onemogući. U lovu spustcem (kančanicom) i potezcem (panulom), taj se problem rješava tako da se na kalem namota manje strune. Za lov ometcem i potezanjem s mjesta, špinjanjem, kako bi se postigao dovoljno daleki odbačaj mamca, struna mora biti namotana do 1 ili 3 mm ispod ruba kalema. U tom slučaju problem se rješava na sljedeći način.

Najlon koji se ponaša poput opruge, s kalema role treba premotati na kalem s kojim je kupljen pa potopiti u toplu vodu. Kada se poslije desetak minuta „tople kupke“ vrati na kalem čekrka, najlon će biti mekan pa će na kalemu stajati tvrdo, ali će ga napuštati lagano i bez stvaranja zavojnica. Sa starim najlonom, osobito ako se nije dugo koristio, problem je upravo suprotan. Stegnut je, teško se odmotava i teško prolazi kroz provodnike. I njega se može „disciplinirati“ na isti način, ali ponekad i višestrukim premotavanjem s kalema na kalem. Čak i mekani najloni, kad se namotavaju na plitke kaleme bez zatezanja rukom ili pod teretom plijena, odnosno mamca, često stvaraju omče na prednjem dijelu kalema. Omče kasnije obično udare u najlon koji silazi s kalema pri odbačaju, smanjujući na taj način daljinu odbačaja. Pokuša li se izvlačenjem najlona s kalema otkloniti omča, ona i sama spadne, te se mrsi s otpuštenim najlonom. Tako se stvori nekoliko metara dugačka zamršena gomila koja se najčešće ne može odmrsiti, nego se najlon mora sjeći.
Dobar način sprječavanja opisanog jest da se otvori motalica strune i skine kalem čim se omča stvori na njemu. Zbog toga što se omča otvara na prednjoj strani kalema, najbolje je najlon skinuti povlačenjem unazad. Na taj način odmotani najlon neće se mrsiti s omčom. Kad se odmota i omča, kalem se vrati na čekrk pa se na njega namota odmotani najlon.

 

Komentari

komentara