Objavljeno: Čet, kol. 31st, 2017

Kako do iglice, najbolje panulaške ješke?

U ovo doba godine iglice se najbolje love u površinskom sloju terena dubokih 6-7 metara, dok će se u listopadu najbolje loviti na svega 2- 5 metara dubokim pozicijama

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Rujan  je mjesec velikih riba- napisao je Ernesto Hemingwey, slavni pisac i vrhunski ribolovac.Vjerojatno bi to napisao i da je umjesto u Karibima lovio u Jadranu, jer se i u našem moru u tom mjesecu odlično love krupne ribe, osobito grabljivice. Također, kao i u Karibima, u ovo doba godine krupne grabljivice se i u Jadranu najuspješnije love panulavanjem prirodnim mamcem. Nekada je to skoro isključivo bila iglica i to živa. Zbog raznih razloga, danas nije više tako, ali je iglica i dalje najčešće rabljeni mamac.

Mirišu i plešu

Ponajprije zato što ima intenzivni miris, za ljude uglavnom neugodan, ali predatorima neodoljivo privlačan. U kombinaciji s njenim vijugavim pokretima te ljeskanjem i odbijanjem sunčevih zraka daleko u dubinu taj miris iglicu čini zalogaj kome je teško odoljeti. Iglica je omiljeni mamac panulaša ne samo zato što je obožavaju sve grabljivice, nego i zato što se lako mamči te je i nakon toga više sati vitalna. Ona dobro podnosi veće brzine povlačenja, čak do 3- 4 čvora ako je dobro nadjevena. Takvim se brzim panulavanjem, posebno prikladnim za traženje gofa, može pretražiti veći teren nego, primjerice s lignjom.
Dobra osobina iglice kao mamca jest i to što ona svojim ponašanjem upozorava na nazočnost grabljivice. Naime, kad vidi agresora, u strahu počne treperiti, uvijati se i „šijavati“, bježati u stranu. To ribolovac može osjetiti na priboru i pripremiti se za napad koji nakon toga slijedi. Jedina mana iglice je to što ju je teško dugo održati na životu prije mamčenja. 

Vunicom i slaninom blizu obale

U ovo doba godine iglice se najbolje love u površinskom sloju terena dubokih 6-7 metara, dok će se u listopadu najbolje loviti na svega 2- 5 metara dubokim pozicijama. Nakon toga, kao zima bude odmicala, zadržavat će se na sve dubljim terenima. Kao i u svako doba godine, sada ih je najbolje tražiti i plitkim i uglavnom uskim prolazima između otoka, s jakim kurentom te oko plitkih isturenih punti koje stalno opstrujavaju kurenti. No, manje se iglice često dobro love i uz rubove i strmine vanjskih otoka. I sama grabljivica, iglica se dosta lako lovi. Najbolje potezcem, panulom i to bilo kojom varalicom dužine 3 do 5, najviše 7cm, ovisno o vrsti varalice. Ipak, najboljom se pokazao smotuljak specijalne vunice, poznat kao matasina. Naime, iglica ima pun kljun sitnih zubića, s kojima se zaplete u vunicu, praktično bez šanse da je pusti kao druge varalice.  Vunica se koristi svih boja, a najčešće se rabe bijele i žute.
Konstrukcija potezca za lov iglice je jednostavna i čini je osnovna struna promjera 0,25 do 0,30 mm na čiji se kraj bez udice zaveže matasina, a metar ispred nje postavi rascijepana olovnica od jednog grama. Na 50- 60 metara iza plovila varalica se poteže brzinom od 3-4 čvora
Drugi vrlo učinkovit mamac je trakica od slanine. Od bijelog, masnog dijela slanine trakica se što tanje u dužinu od 5- 7 cm.  Postavlja se na dvije udice širine luka 7 – 10 cm međusobno razmaknute 3- 4 cm. Važno je trakicu nadjenuti ravno kao se ne bi uvijala pri potezanju, najbolje malo sporije, 2-3 čvora. Za razliku od lova vunicom, kad se čuje da iglica udari slaninu, treba popustiti oko dva metra da iglica dobro proguta mamac i tek onda kontrirati.

Komentari

komentara