Objavljeno: Sub, ruj. 1st, 2018

Kako loviti lignje, a ne kršiti zakon?

… samo vlasnici godišnjih dozvola imaju pravo kupnje posebne dozvole za lov uz pomoć umjetnog svjetla…

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Od pamtivijeka nakon jematve na našem dijelu Jadrana počinje glavna sezona lova liganja. Te slasne glavonošce love ribolovci, ali i oni koji inače ne „toćaju tunje“. Kako umjesto njih ne bi „čapali“ kazne zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, podsjećamo vas na propise koji se odnose na lov lignji, ali i sipa te ostalih glavonožaca.
Prema važećem Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru te pravilnik o njegovim izmjenama i dopunama, lignje smiju loviti vlasnici godišnjih,  polugodišnjih, jednodnevnih, trodnevnih i tjednih dozvola za športski i rekreativni ribolov. Međutim, samo vlasnici godišnjih dozvola imaju pravo kupnje posebne dozvole za lov uz pomoć umjetnog svjetla, čija je upotreba dozvoljen od prvog dana studenog do zadnjeg dana ožujka. Ta posebna dozvola se izdaje samo za kalendarsku godinu.

Pod feralom- samo uz posebnu dozvolu

Najpopularniji lignjolov- lov uz upotrebu umjetnog svjetla dozvoljen je uz upotrebu samo jednog rasvjetnog tijela jačine do najviše 100 W za žarulju sa žarnom niti, 30 W za halogenu žarulju, 10 W za LED žarulju te plinskog ferala jakosti do 400 cd po plovilu.

 Športsko- rekreativni ribolovci u lovu lignji i ostalih glavonožaca istovremeno se smiju upotrebljavati najviše dva pribora. Tijekom jednog dana smije se uloviti ukupno 5 kg, plus jedna kapitalna lignja. Plijen ostvaren u takvom lovu mora biti označen dubokim zarezivanjem glave u predjelu između očiju. Iznimke su žive lignje namijenjene daljnjem lovu krupnih riba, s tim da duljina plašta takvih lignji ne smije biti veća od 20 cm. Ako je lovina hobotnica, svaka lakša od kilograma mora biti vraćena u more.

Komentari

komentara