Objavljeno: Pon, kol. 14th, 2017

Kako nadjenuti živu ribicu?

Postavljanje na pribor vezivanjem, koje najmanje ozljeđuje mamce, nije uvijek moguće

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Sezona najboljeg lova udicom srednjih i krupnih riba grabljivica samo što nije počela. Uspjeh će ovisiti o mnogo čemu, pa i o vrsti mamaca. Najviše šansi će imati oni koji budu lovili cijelim ribicama, posebice živim. Zato je veoma važno ribice- mamce čim duže održati što vitalnim ili barem živim. Osim najvažnijeg, primjerenog čuvanja mamca do upotrebe, na vijek života i vitalnost mamca ribolovac može utjecati na još nekoliko načina. Tako, tijekom panulavanja treba ih potezati što sporije, a za sve načine ribolova mamčiti tako da ih se što manje ozlijedi. Postavljanje na pribor vezivanjem, koje najmanje ozljeđuje mamce, nije uvijek moguće, ali jest udice u ribice zabadati na mjesta daleko od njihovih vitalnih organa.

Najbolje- za  „nos“

Takvih mjesta ima nekoliko. Najčešće je to „nos“ ribice. U njega se ubadanje vrši kroz čeljusti ili samo usnice. Tu je dobro nadjenuti sve ribe- mamce jer im se tako nanose najmanje ozljede i omogućava nesmetano kretanje. Osim toga, takvo mamčenje se pokazalo kao dobro za lov svim načinima. Pri nadijevanju kroz „nos“ treba paziti kako se udica provlači jer od toga znatno ovisi uspješnost ribolova. Naime, kad se lovi ometcem i  spustcem (kančanicom), najbolje je udicu zabosti tako da ona prvo prođe kroz gornji pa donji dio „nosa“. Prednost takvog mamčenja je u tome što se mamac bolje drži na udici, a grabljivica se bolje zakvači na vrh udice koji više viri iz mamca. Manje žive ribice za klasično panulavanje i „drifting“, lov puštanjem u struju mora, mamče se jednom udicom što tanjeg presjeka  probadanjem samo iznad gornje usne ili kroz usta pa iznad gornje usne.

Za povlačenje- za leđa

Tek malo manje često udice se zabadaju u leđa ribica, ispred  ili iza leđnog  peraja. Tu se najčešće mamče skuša i njeni srodnici, ali i sve ribe koje treba grabljivicama nuditi blizu površine. Kad se lovi „drifting“ tehnikom jednom udicom, istu u leđa treba zadjenuti na mjesto koje jamči prirodno držanje mamca u kurentu. Za istu namjenu, lov puštanjem u struju mora, živa riba se može mamčiti tako da udica provuče kroz usta i izvede kroz škrge, pa zabode za koščati „ovratnik“ iza njih. Na to mjesto iza škrga dobro je zabadati i udice kad se mamče male ribice poput inćuna. Veće žive ribice treba mamčiti s dvije udice. Prvu je najbolje zabosti u „nos“, a gdje drugu ovisi o vrsti mamca i dubini lova. Za lov pri površini i u gornjim slojevima vode drugu je udicu najbolje zadjenuti u leđa, dok je za lov pri dnu i na većim dubinama drugu udicu bolje zabosti ispod analnog peraja mamca. Tako se kvači srdela, skuša, šarun, ali nikako ne inćun, bukva te ostale nježne ribe, jer bi brzo uginule. Tim osjetljivim ribama osim toga udice treba zabadati neposredno ispod kože.

Komentari

komentara