Objavljeno: Sat, Mar 11th, 2017

Kako odabrati rolu odgovarajuće kvalitete?

Jednostavno, većina potrebnih podataka piše na roli i njenom pakiranju, a dosta se činjenica može saznati pregledom vanjštine role

patricia banner 2“Patricia” – Sponzor rubrike More

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Glavna udičarska sezona još nije,, ali jest počela sezona nabavke ribičke opreme. Uz mnoštvo starih, u izlozima prodavaonica pojavili su se brojni novi modeli rola.  Kako u  tako širokoj ponudi točno prepoznati ono što se želi imati? Pokušat ćemo vam olakšati izbor. U ovom prilogu savjetujemo kako odabrati stacionarnu  rolu, ali ne po namjeni nego kvaliteti, a po tom kriteriju sve role se mogu svrstati u četiri skupine: niske, donje srednje, gornje srednje i visoke kvalitete.

Niska kvaliteta

Ovakvih rola je vrlo malo na našem tržištu. Imaju kućište, kalem i ručicu od plastične mase. Zupčanici mehanizma su im lijevani od slitine cinka ili plastike. Mehanizam za pokretanje kalema naprijed- nazad izveden je pomoću krivuljnog mehanizma, poluge i zamašnjaka. Vodilice strune na motalici su im metalne, ali fiksne, a kod najlošijih su sastavni dio žičanog hvatača.

Donja srednja kvaliteta

Tijelo role ove kvalitete također je od plastike, ali u njoj najčešće ima i grafitnih čestica, koje karakteristično svjetlucaju, ali ne poboljšavaju previše kvalitetu plastike. Zupčanici pogonskog mehanizma ovih čekrka od različitih su slitina aluminija, koje se od cinkovih izvana razlikuju svjetlijom bojom. Pomicanje kalema kod ovih rola izvodi se dodatnim zupčanicima, a kalem je vanjski i nizak te plastični. Motalice ovih rola imaju rotirajuće metalne vodilice manjeg promjera.

Gornja srednja kvaliteta

I kućišta rola ove kvalitete su najčešće od plastike, ali su osim grafitnih u njih dodane i druge čestice, primjerice titana, ili, kod kvalitetnijih vlakana istih tvari. Mehanizam im čine zupčanici od mjedi (mesinga), bronce ili duraliminija, kod kvalitetnijih izrađenih struganjem a ne lijevanjem. Mehanizam za pomicanje kalema uglavnom im čini sistem zupčanika, a plastični kalemi su visoki i vanjski. Neke role te klase imaju i rezervne  kaleme, s tim da je tada glavni najčešće od metala. Vodilica strune na motalici je metalna ili, kvalitetnija, keramička, obvezno velikog promjera.

Visoka kvaliteta

Različite slitine, uglavnom aluminija, rabe se za izradu kućišta najkvalitetnijih stacionarnih rola. Kod njih je jedan zupčanik mehanizma obvezno od čelika, a drugi od bronce ili mjedi, rjeđe aluminija. Sistem za pomicanje kalema  čini beskrajni vijak, tzv. Wormshaft, ili oscilirajući sistem, „Oscilation sistem“ . Vodilice strune u sebi imaju kuglične ležajeve, a oblikovane su tako da sprječavaju uvrtanje strune („anti twist sistem“).

Ostale napomene

Na kvalitetu role osim spomenutih utjecaj imaju i drugi elementi:

  • Broj kugličnih ležajeva („Ball bearing“) ne govori previše o kvaliteti role. Ako ona ima sve od klasificiranih elemenata u visini klase kojoj pripada, skoro je nebitno koliko kugličnih ležajeva ima. I u najboljoj roli dovoljno je 4 do 5 „balinjera“
  • Kočnica. Pitanje ima li čekrk prednju ili zadnju kočnicu više je stvar osobne navike nego kvalitete role. Bitno je da kočnica jednolično i bez zastoja otpušta strunu  pri različitim silama kočenja. Ponekad se i na rolama niske kvalitete mogu naći sasvim solidne kočnice ( „Sensitiv drag sistem“, primjerice).
  • Protu povratna kočnica (A). Svaki prazan hod ručice role prema natrag pri brzom kontriranju izaziva udar na protupovratni mehanizam. Što je hod veći, veće su i sile koje udarom opterećuju mehanizam. Kod modernih rola, to je smanjeno, ili posve otklonjeno umetanjem jednosmjernog valjkastog ležaja („Anti-revers system“), što osjetno poboljšava čekrk
  • Izbalansiranost mehanizma. Sistem balansiranja rotora osobito je  bitan pri varaličarenju. Dobro izbalansiranim rolama („Balans rotor system“) smanjuje se zamor pri višesatnom lovu i povećava osjetljivost pribora
  • Opruga hvatača. Hvatač strune na motalici mora se otvarati dovoljno široko, ali ne i nekontrolirano, pri jačem zamahu odbačaja. To je posljedica nedovoljno jake opruge hvatača (B). Ta je opruga na većini suvremenih rola spiralnog oblika, koji se pokazao najboljim, a kod najkvalitetnijih čekrka se može podešavati po jačini.
  • Oblik ručice. Udobna ručica olakšava rad sa rolom. Zato njezin prstohvat mora biti dobro oblikovan i od materijala koji dobro leže u ruci. Prednost treba dati ručici s patentom za preklapanje u transportni položaj.

Na kraju, sigurno ćete se zapitati kako sve navedeno provjeriti u praksi, primjerice kako utvrditi kakav je i od čega mehanizam za pokretanje kalema? Za to utvrditi nije neophodno rasklopiti rolu, što je ponekad za njega čak i opasno. Jednostavno, većina potrebnih podataka piše na roli i njenom pakiranju, a dosta se činjenica može saznati pregledom vanjštine role. Obvezno pregledati treba i sklopni crtež čekrka. Ako tog crteža nema u ili na kutiji pakiranja, najbolje je odustati od kupovine, jer proizvođač njegovim skrivanjem najčešće skriva i mane role.

Komentari

komentara