Objavljeno: Fri, May 17th, 2013

Kako odabrati rolu za ribolov na moru

Iako proizvođači ističu njihovu važnost, broj kotrljajnih ležajeva u roli najmanje je presudan za njihovu kvalitetu, posebno za bolonjez ribolov

P8816-Brzi stap i lagana rola

  • Tekst i foto Šime Duvančić

sime duvancic

[U]spješnost ribolova udicom može se znatno poboljšati primjenom štapa i role, ali samo ako su oni pravilno odabrani. Evo kako birati najčešće rabljenu vrstu role- onu poznatu kao stacionarna, koja je ime dobila po tome što joj se kalem ne okreće, a namotavanje strune na njega vrši motalica. Prije odabira, ribolovac mora točno znati kojom će tehnikom, na kojem terenu i koliko velike ribe loviti, jer od toga ovise sve osobine role. A jedna od najvažnijih je veličina. Nju određuje količina strune koja se može namotati na kalem role, a izražava se u brojevima. Broj ovisi o debljini najlonske strune čijih 100 metara dužine napuni kalem. Tako rola čiji kalem može primiti 100 m najlonske strune debljine 0,10 mm nosi oznaku veličine 10. Osim te, skupini malih rola pripadaju i one veličine 20 i 30. Srednjim one veličine 40 i 50, velikim 60 i 70 te najvećim 80, 90 i 100 (kapacitet 100 m najlona debljine 1,00 m). Veličina djelomično određuje i jačinu role pa se one veličine smatraju laki, one veličine 40 do 60 srednjim, a veće teškim, odnosno jakim rolama. No, osim veličine, jačina role još više ovisi od materijala od koga je napravljena rola. Najjače su one s metalnim tijelom, posebice onim od kakve slitine aluminija. Nešto manje jake su role čije je tijelo izrađeno od „kompozita“- mješavine plastike i ugljičnih vlakana. Još slabije su one u kojima je ugljični prah, a najslabije role čije je tijelo od čiste plastike. Jačina role najviše ovisi o materijalu od koga joj je izrađen mehanizam. Osovine i zupčanici od čelika su najkvalitetniji. Odlični su i zupčanici od mjedi (mesinga),dovoljno dobri oni od kvalitetne i masivne plastike, a najlošiji oni lijevani od slitine cinka. Kvaliteta role veoma ovisi i o tome koliko ona precizno slaže namotaje strune na kalem. Najbolji sistem namotavanja je pomoću beskrajnog vijka (Worm Shaft sistem). On namotava ravnomjerno, u jednom smjeru pod jednim, a u drugom pod drugim kutom. Time se izbjegava usijecanje gornjih u donje namotaje, što može uzrokovati petljanje i kidanje strune. Zato je taj sistem poseban prikladan za role namijenjene dalekom bacanju te onima na koje se namotava višenitka.

Broj balinjeri
[I]ako proizvođači ističu njihovu važnost, broj kotrljajnih ležajeva u roli najmanje je presudan za njihovu kvalitetu, posebno za bolonjez ribolov. Puno je važnije da su, ma kakvi bili, bez zazora, a na to utječe vrsta primijenjenog materijala i preciznost izrade. No, ako se ipak želi rola s kotrljanim ležajevima, njihov broj treba biti između 3 i 5. Više njih, osobito u rolama od plastike  pod velikim opterećenjem uzrokuje brzo slabljenje tijela role. Puno je važnije da su ležajevi kvalitetni i dobro raspoređeni. Jedan od njih obvezno mora biti ugrađen u valjčić vodilice na motalici strune. Ostali trebaju biti na glavnoj i osovini ručice, što se pri kupovini može vidjeti iz crteža priloženog uz rolu. Veoma važna osobina role je i njena brzina. Što je rola brža, potrebno je manje vremena za namotavanje strune, ali veća sila djelovanja na ručicu role. Brzima se izražava kao odnos broja okretaja ručice i kalema. Ovisi o tehnici lova i težini riba koje se žele loviti. Kod rola za lov težih riba je manji, od 1: 2,5 do 1: 4, za lov lakših veći, do 1: 7. Osim kapaciteta važna je i dubina kalema role. Za lov spustcem (kančanicom) i potezcem (panulom) prikladan je duboki, a za lov bacanjem plitki kalem. Iznimno važan dio role je kočnica. Mora biti toliko jaka da podešena na najveću snagu ne proklizi ni kad je opterećena do granice pucanja strune na njoj. No, još je važnije da proklizava bez zastoja i tako štiti strunu i ostatak pribora od pucanja. Takve, dobre mogu biti samo one s više kočionih pločica. Kad se love komarče i druge ribe koje prvo ponesu prije nego što progutaju mamac, od velike je pomoći tzv. rola sa slobodnim hodom, poznata i pod raznim stranim imenima (Baitrunner, Free Spool…). Takva je rola nezamjenjiva i u lovu krupnih grabljivica puštanjem živih mamaca da bez otpora kočnice potežu strunu. To omogućava spojku čiji je vanjski dio poluga na gornjem zadnjem dijelu role. Njom se prekida veza mehanizma za namotavanje i kalema pa se on može slobodno okretati, a struna bez otpora silaziti s njega. Kad treba kontrirati, polugom se spoji mehanizam i kalem. Kod većine role to spajanje se izvodi jednostavnim pokretanje ručice role.

no images were found

Lagani štap- mala rola
[Z]a lov najvećeg broja riba i s najviše načina na Jadranu najpogodniji je takozvani bolonjez štap. Da bi taj vitki štap izdržao borbu s ribom, osim vještine ribolovca potreba je i kvalitetna te, što je još važnije, štapu prilagođena rola. Velike su neprimjerene, kako zbog glomaznosti i velike težine. Nisu primjerene ni one najmanje, veličine 10 i 20, jer se na njih može dovoljno namotati samo tanka struna. Ako se radi o najlonskoj, s tim se rolama mogu izvlačiti samo male i srednje teške ribe. Napuni li se kalem male role višenitkom, ona će ga najvjerojatnije zdrobiti kad potegne kapitalna riba. To znači da je primjena najmanjih rola opravdana samo u lovu plovkom i sitnih riba. Za sve ostale načine lova bolonjez štapovima neophodno je rabiti srednje velike role, veličine 30, 40 i 50. Težina je druga osobina na koju treba obratiti pozornost pri izboru role za bolonjez štap. Što je rola teža, težište štapa bliže šaci kojom se pribor drži, a samim tim i štap uravnoteženiji- „u vagi“, pa zato i lakši za držanje i lov. To je, međutim,samo donekle točno. Naime, teška rola na laganom štapu pomjera njihovo težište u ili čak ispod mjesta držanja. Tada štap rukohvatom vući dole, što znatno otežava rad sa štapom i dovodi do brzog umaranja ruke kojom se on drži. Zato je za ribolov bolonjezom najbolje koristiti role težine između 200 i 300 grama. Najbolje one s metalnim kalemom. On ne smije biti dubok, ali ne mora biti ni izrazito plitak, osim ako se ne lovi vrlo dalekim bacanjem, što se i ne preporučuje radi velike krutosti bolonjeza. Kad je u pitanju prijenosni odnos role za bolonjez, najprimjereniji je onaj između 5,0 i 5,2: 1, ali se mogu rabiti i sporiji, osobito kad se očekuju teški ulovi, te brži, do 6,2: 1, kad se love sitne ribe na velikim daljinama. Zbog osjetljivosti štapova, kočnica, prednja ili zadnja svejedno, mora biti iznimno precizna, s mogućnošću finog podešavanja. Strunu mora otpuštati ravnomjerno i ne smije pri tome praviti ni najkraće zastoje. Iako se i role opisanih karakteristika mogu koristiti, za lov spustcem (kančanicom) ipak je bolje koristiti malo drukčije „motalice“. Prvo, prikladnije su one s dubokim kalemom. Za priobalno i kančarenje dovoljna je mala ili srednja rola. Brzina, odnosno prijenosni odnos joj nije od bilo kakvog značaja, ali jest kada se lovi na dubinama od preko 30 ili 40 metara. U takvom ribolovu spuštanje u izvlačenje pribora je dugotrajno pa da bi se skratilo treba koristiti brzu, rolu prijenosnog odnosa barem 1:5,0. Osim toga, zbog velike dubine lova i težine plijena, rola treba biti barem srednje veličine, najbolje metalna.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>