Objavljeno: Uto, ožu. 26th, 2019

Kojim štapom i rolom loviti sipe s obale?

Jačini štapa treba odgovarati veličina role. Dovoljna je ona srednje, veličine 3000, odnosno 30

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Među športsko- rekreativnim ribolovcima sve je više onih specijaliziranih za lov sipa. Također, među njima je sve više i onih koji te glavonošce love cijele godine, a ne kao nekad, „od po marča“, kako kaže stara poslovica, pa do početka ljeta. Sve brojniji su i oni koji ih love štapom i rolom, posebice s obale. Više je razloga za upotrebu štapa i role u lovu sipa s obale. Najvažniji je taj što se samo pomoću njih mogu dosegnuti mjesta zadržavanja sipa nakon što one napuste plićake, a što se događa od srpnja zbog visokih, odnosno od početka zime zbog niskih temperatura.

Lagani i savitljivi

Za lov sipa s obale mogu se koristiti više vrsta štapova, od kojih svaka ima dobrih i loših osobina. A osobina svakog štapa za „sipolov“ trebala bi biti mala težina jer se štap drži u rukama sve vrijeme lova. Taj uvjet najteže ili nikako ne udovoljavaju klasični štapovi za lov liganja i sipa iz plovila- oni izrađeni od staklenih vlakana. Unatoč tome, brojni „sipolovci“ prednost daju upravo njima. Ne samo zato što su najjeftiniji i praktično nesalomivi nego i zato što se s najkraćim, zbog njihove velike savitljivosti, varalice mogu daleko odbaciti. Što više, mnogi specijalisti za lov sipa najradije koriste takve najsporije, štapove akcije D, težine bacanja do 100 grama te dužine 3,5 do čak 4,0 m, jer njima mogu odbaciti teške varalice do područja na kojima su sipe tijekom najvećih hladnoća.  Osim velike težine, mana stakloplastičnih štapova je i nemogućnost davanja brze kontre, odnosno dubljeg zabadanje iglica varalice u prilično debelu i žilavu kožu sipe. A sve je to moguće pomoću štapa posebno pravljenog za „spinning“, varaličarenje s mjesta. To može biti i najlakši, štap težine bacanja 15 do 20 grama, ali je za lov na većim daljinama neophodan onaj veće težine bacanja, do 40, 60 grama, čak i više. Za dugotrajni lov na malim i srednjim daljinama, na kojima će se sipe zadržavati do ljeta, iskusni „sipolovci“ najradije koriste „spinning“ štapove dužine 2,40 do 3,00 m i težine bacanja 30 do 60 grama. 

Vrsta obale „bira“ dužinu štapa

 Odličan za lov sipa je i „eging“, štap posebno pravljen za „spinning“ liganja. Kako se za lov sipa koriste veće i teže varalice nego za lov liganja, znači da i štapovi trebaju biti teži- srednji i teški, odnosno oni namijenjeni lovu varalicama veličine 2,5 pa naviše. Takvi štapovi imaju težinu bacanja od bacanja od 10-15 do 30-35 grama te dužinu između 2,1 i 2,7 m. Zbog dužine moraju biti višedijelni, najbolje dvodijelni. „Eging“ štapovi tih osobina nose oznaku MH (Medium heavy) ili H (heavy), prema klasifikaciji „Daiwa“ i većine ostalih tvrtki, odnosno M (Medium) i MH, prema najčešće korištenoj kvasifikaciji. Za lov sipa s obale poslužiti mogu i drugi štapovi navedenih ili sličnih bacačkih mogućnosti. „Sipolovu“ s prirodnih teže pristupačnih obala najprikladniji su oni dužine od oko 2,5 m, dok je za lov s uređenih obala bolje koristiti duže, do 3,5 m. Kako trzajem ne bi kidao hvataljke sipe kad ona izroni iz mora, štap ne smije biti najbrže, akcije A, pa je najbolje rabiti one srednje, akcije B ili C. Bez obzira kakav bio, štap mora imati osjetljiv vršnjak koji će signalizirati svaki i najmanji dodir sipe.

Srednje velika rola

Jačini štapa treba odgovarati veličina role. Dovoljna je ona srednje, veličine 3000, odnosno 30. Prijenosni odnos joj može biti onakav kao kod ostalih varaličarskih rola. Znači, u rasponu od 5,0 do 5,2:1, koja jednim okretom ručice namota 70 do 78 cm strune. Namotavanje strune na kalem pri lovu sipe relativno je jednostavno i ne zahtjeva dubok kalem. Rola ne mora imati ni snažnu kočnicu, ali ona mora biti precizna, preporučljivo s dodatnom mogućnošću finog podešavanja i niske inercije.  Zbog izbjegavanja mogućih zapetljavanja pribora, za lov sipa treba koristiti što podatniju strunu. Osnovna može biti najlonska ili višenitna PE. Od znatno niže cijene dva su važnija razloga za to da bude najlonska. Prvi je to što PE struna nema rastegljivost pa pri jačoj kontri s njom, osobito ako je na brzom štapu, može doći do kidanja krakova kojima se sipa zakačila za varalicu. Drugi razlog je taj što većina PE struna, osim onih posebno pravljenih za lov glavonožaca „spinning“-om, sporo tonu pa uzrokuju probleme pri vođenju varalice. Mada se i onom promjera 0,20 mm štapom i rolom može izvući i najkrupnija sipa, bolje je koristiti osnovnu strunu od najlona debljine 0,30 mm jer će se njime sigurno spasiti svaka varalica koja zapne za dno, što je u lovu s obale čest slučaj.

Komentari

komentara