Objavljeno: Sun, Apr 9th, 2017

Kopča not-a- knot- spoj bez čvora

„Not- a knot“ kopča je komad žice na jednom kraju smotana u rascijepani prsten, a na drugom u obliku slova S. Unatoč tako jednostavnoj konstrukciji, vrlo je jaka

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Za brže, jednostavnije i sigurnije povezivanje dijelova udičarkog pribora, ribolovci koriste kopče raznih konstrukcija. Međutim, manje ili više, one imaju negativni utjecaj na ponašanje varalica, osobito teturavaca, „wobler“-a. Iznimka je kopča poznata u cijelom svijetu pod engleskim imenom „Not- a- knot“. To je po svemu specijalna kopča. Osim što je najjednostavnije konstrukcije, ona se sa strunom, kao što joj i ime kaže, spaja bez vezivanja čvora.
„Not- a knot“ kopča je komad žice na jednom kraju smotana u rascijepani prsten, a na drugom u obliku slova S. Unatoč tako jednostavnoj konstrukciji, vrlo je jaka, gotovo kao kopče komplicirane izrade, a iste debljine žice. Snaga joj ovisi od materijala izrade. Poput ostalih kopči, pravi se od mjedene (mesingane), brunirane ili poniklane čelične te prokromske (inox) žice, kakve su i najbolje.

Pet zavoja za punu nosivost

Nažalost, većina proizvođača ne navodi snagu „Not- a- knot“ kopči pa ribolovci moraju sami probom otkriti kolika je ili, što je najbolje, rabiti kopče od žice deblje nego što je struna s kojom se spaja. Takvo postupanje je jedino ispravno kada se rabi klasična najlonska struna, jer bi je od nje tanja kopča prerezala pod opterećenjem. Ako se tako postupa, struna spojena s ovom kopčom nikada neće puknuti na mjestu spoja, što znači da čvor, koji zapravo to nije, ima istu nosivost kao i struna od  koje je izrađen.

 A on se izrađuje kao što je prikazano crtežom. Kopča se širim krajem postavi na drugi dio pribora. Podvostručeni kraj strune zakvači se za kukicu toga kraja kopče pa pet puta obmota oko njezina tijela. Na kraju se provuče kroz drugi kraj kopče i zategne.
Tako stvoreno trenje između strune i kopče dovoljno je da ih drži u cjelini. Jedini je problem što se za svaku izmjenu spoja s drugim priborom treba ponoviti cijeli postupak spajanja. Međutim, zbog svih navedenih dobrih osobina te kopče, to se i te kako isplati. Osobito to vrijedi za spajanje suvremene „PE“ višenitki (upredenica, stopljenica, konac) koje se na drugi način vrlo teško mogu kvalitetno vezati.

Komentari

komentara