Objavljeno: Sub, ožu. 7th, 2015

Kulinarsko natjecanje „Marendin 2015“ počinje 19. ožujka

Predsjedništvo udruge Makarski Marendin, na sastanku održanom 5. ožujka u konobi Kalalarga, za ovu je godinu ipak unijelo neke novine

IMGP7710

  • Tekst i foto JL
[S]edma sezona amaterskog kulinarskog natjecanja Makarski Marendin počinje 19. ožujka (četvrtak). Ove godine kužinavati će 8 natjecatelja, a završnica u kojoj će sudjelovati dva najbolje ocijenjena, prema već ustaljenim pravilima Marendina, održati će se 16. svibnja (zadnje kužinavanje, kada će biti poznati finalisti, je 7. svibnja). Prijave natjecatelja su u tijeku i primati će se do 13. ožujka (petak), a zajednički sastanak sa svim natjecateljima (tijekom kojega će biti utvrđen redoslijed kužinavanja i dogovoreni svi detalji ovogodišnjeg Marendina) održati će se u konobi Kalalarga u subotu, 14. ožujka u 11 sati.

Prijave natjecatelja u konobi Kalalarga ili na tel:

  • Mario Tomaš – 091 764 67 82
  • Jure Puharić Beg – 091 506 05 16

Marendini najavljuju ove godine i posebnu gurmansku poslasticu. Naime dva dana prije finala Marendina 2015 (četvrtak 14. svibnja) održati će se prava mala neretvanska brudetijada. Revijalno kuhanje ispred konobe Kalalarga koje će nam prirediti udruga Družba Pivčeva kala iz Opuzena.

Novine u pravilima
[P]remda se temeljna pravila marendinskog kuharskog natjecanja ne mijenjaju, predsjedništvo udruge Makarski Marendin, na sastanku održanom 5. ožujka u konobi Kalalarga, za ovu je godinu ipak unijelo neke novine. Odlučeno je tako da uz svakog natjecatelja(ice) tijekom kuhanja može biti samo jedan pomoćnik(ca), a uvedena su i neka ograničenja pri izboru jela. Naime, radna skupina predvođena Veljkom Barbieriem sastavila je okvirni popis jela (podijeljenih na mesna i riblja) koja se mogu smatrati uobičajenim izborom, a s ciljem zadržavanja i očuvanja tradicionalne marendinske ponude. Riječ je poglavito o jelima „iz teće“ dok su pečenja i moderni „gastro eksperimenti“ izostavljeni. Svojevrsni je to povratak izvornoj zamisli marendina, pa su tako u skupini jela od mesa navedeni: tripice, venecijana, dolce garbo, dropčić, fažol s mesom, lešada, tingul, žgvacet, makarski rižot od teletine, šniceli na kapuli, dalmatinska pržolica, janjetina s bižima, dalmatinski lonac…
Riblja jela su dakako brujet, riba utisno, crni rižot, mornarski rižot, gregada, hobotnica u crvenom vinu, sipa s bobom, bakalar, muzgavci itd.

Zlatko Belavić – v.d. tajnika udruge Makarski Marendin

IMGP7682[O]bzirom da je Dragan Puharić, tajnik udruge Makarski Marendin, zbog privatnih obveza te nemogućnosti davanja kvalitetnog i kontinuiranog doprinosa organizaciji natjecanja i ukupnog rada udruge, izrazio želju da njegovu funkciju preuzme netko drugi, jednoglasno je prihvaćen prijedlog o imenovanju Zlatka Belavića za v.d. tajnika. Belavić će tu funkciju obnašati do izbora novog tajnika tj. izborne Skupštine udruge.

Kuhao je Braco: Pileća prsa a’la Stroganoff

braco spiza coll

[S]astanak marendina ne može proći bez marende, pa je tako bilo i ovaj put. Za marendinsku teću stao je Ante Braco Bušelić pripremivši pileća prsa a’la Stroganoff. Zanimljivo jelo koje inače krtom bijelom pilećem mesu daje nužnu sočnost.

IMGP7704 sc

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>