Objavljeno: Sri, tra. 3rd, 2019

Lanterna svijetli za zajednicu – izložba povodom 20 godina Savjetovališta Lanterna

Svojevrsna je to retrospektiva djelovanja najavljena tijekom prigodnog predavanja, povodom dva desetljeća rada, održanog 21. veljače…

  • MP

Izložbom plakata i drugih tiskanih materijala kojima su popraćene uistinu mnogobrojne akcije, projekti i aktivnosti  Savjetovališta Lanterna, 1. travnja u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, okrunjena je 20. godišnjica postojanja ove, za grad Makarsku, vrlo značajne udruge. Svojevrsna je to retrospektiva djelovanja najavljena tijekom prigodnog predavanja, povodom dva desetljeća rada, održanog 21. veljače galeriji susjednom prostoru – dvorani Arte. I ovom je prigodom brojne okupljene posjetitelje i suradnike pozdravila predsjednica udruge Sanja Puharić podsjetivši na viziju koja je, krajem 90-ih prošlog stoljeća, okupila manji broj entuzijasta čija je ustrajnost do današnjih dana Lanternu prometnula u udrugu stručnih djelatnika čiji je doprinos kvaliteti života u Makarskoj još uvijek teško u cjelini valorizirati. Lanterna svijetli za zajednicu i dalje, a upravo briga za mentalno zdravlje, promicanje kvalitetnog života, borba protiv ovisnosti…, kroz savjetodavni rad s mladima temelji su za nove naraštaje koji bi trebali održati kontinuitet djelovanja. Naglasila je Puharić i tradicionalno dobru suradnju s Gradom, institucijama, i medijima, kao važnom segmentu podrške djelovanju, te izrazila zahvalnost i brojnim pojedincima čiji je doprinos utkan u rad Savjetovališta kroz sve godine postojanja.

Čast otvorenja izložbe pripala je dogradonačelniku Makarske Draženu Nemčiću koji je udruzi u svoje i u ime gradonačelnika čestitao obljetnicu zaželjevši još mnoge godine uspješnog djelovanja uz podršku gradske uprave i institucija, a u svom kratkom osvrtu ravnatelj galerije Josip Karamatić istaknuo je kako je Lanterna nastavak makarskog urbanog aktivizma začetog još u 18. stoljeću kroz djelovanje Makarske bratovštine, pa potom Javne dobrotvornosti u 19.  i gradskog Crvenog križa tijekom 20. stoljeća i danas. pred sam početak, uvodnih riječi i otvorenja izložbe, stihove Tina Ujevića – „Pobratimstvo lica u svemiru“ govorili su mladi Ružica Alerić i Duje Andrijašević, a program je svojim nastupom obogatila i Tanja Topić otpjevavši, uz klavijature, Lennonovu poznatu skladbu „Imagine“. Nakon otvorenja za posjetitelje je priređen mali domjenak kojeg su pripremili kuhari hotela Meteor, a druženje se nastavilo uz glazbu DJ programa. Izložba Lanterna svijetli za zajednicu ostaje otvorena do 8. travnja.

Komentari

komentara