Objavljeno: Uto, tra. 17th, 2018

„Lex šerif“ – Izvanredni izbori za vijeće Općine Muć

Ovi izbori će  biti i svojevrsni  test  pilot projekta eIzvodi kojim se nastoji provjeriti mogućnost unapređenja izbornog postupka

  • MP

U općini Muć  29. travnja 2018. godine održavaju se  izvanredni izbori za općinsko vijeće. Staro vijeće  raspustila je Vlada Republike Hrvatske jer nije donijelo proračun za 2018., niti odluku o privremenom financiranju.  Nedonošenje proračuna   leži i u činjenici da Općinsko vijeće nije ni sazvano za izglasavanje proračuna za 2018. godinu, niti Odluka o privremenom  financiranju. Dakle Općina Muć će imati prve izbore zbog primjene  zakona kolikvijalno nazvanog „Lex šerif“, te je i zbog toga jako interesantan javnosti.
Za izbore se natječe šest lista  od kojih sve  vide svoju šansu za  za participiranje u općinskom vijeću. Za razliku od  izbora prije godinu dana  kada smo imali tri stranačke i dvije nezavisne liste ove godine dodatno  imamo  i  stranačku listu HSP-a koji se  u politički život Općine Muć  vraća na velika vrata.  Tu su  još HDZ, sa svojom listom, HČSP, koalicija HSS/HSU i dvije nezavisne liste, ona  aktualnog načelnika Filipa Stupala i   nezavisna lista  Ivana Šolića.

Ovi izbori će  biti i svojevrsni  test  pilot projekta eIzvodi kojim se nastoji provjeriti mogućnost unapređenja izbornog postupka. Projekt bi trebao potvrditi bržu evidenciju birača koji su pristupili glasovanju u eIzvodima, nego u pisanim izvatcima, omogućiti provjeru upisa birača na pojedinom biračkom mjestu, lakše popunjavanja zapisnika o radu biračkih odbora. Osim toga, trebao bi omogućiti unos rezultata glasovanja u informatički sustav već na samom biračkom mjestu, dobivanje podataka o odazivu, bez vremenskog odmaka, brže statističke analize birača po dobi, spolu i vremenu izlaznosti.

Dvije nezavisne liste i HSP vode mrtvu utrku za  Općinsko vijeće u Muću

Prema rezultatima istraživanja  stranačkih preferencija  dva tjedna prije izbora, a  koje je naručila i provela jedna od zainteresiranih strana na ovim izborima, razvidno je da i nakon izbora nitko neće moći samostalno vladati  u Općinskom vijeću.


Mrtvu trku za  primat vode  dvije nezavisne liste i  obnovljeni HSP koji i preko ovih izbora   želi pokazati da  je tu i da nije nestao s političke scene. Doduše nije nepoznato da se HSP u Splitsko – dalmatinskoj županiji vraća na velika vrata što se i vidi po značajnim  kadrovskim pojačanjima, prije svega u Splitu a i rezultati u  nekim općinama i gradovima  na lanjskim izborima (Imotski, Omiš, Podstrana, Trilj, Dugopolje…) daju im za pravo.
Nije čudan ni osjetni pad  NL Filipa Stupala jer  velika većina  njega drži  odgovornim za ove izbore. Tu je još i sijaset ne ispunjenih obećanja  iz prethodnih mandata.
HDZ u Muću plaća danak  loše nacionalne politike  prije svega  situaciju oko Istanbulske konvencije koja  će  inače njima sklone birače usmjeriti prema drugim opcijama.
HČSP koji je u problemima  u Splitskom dalmatinskoj županiji zbog sukoba sa središnjicom i činjenicom da je njihov vijećnik producirao izbore može biti sretan  da je uopće izišao na izbore, a šanse su im  značajno opale ponovnim izlaskom HSP-a na izbore.
Koalicija HSS/HSU  i njihovi postotci otprilike odražavju njihovu težinu na političkom tržištu u Općini Muć.
Najugodnije iznenađenje   je NL Ivana Šolića koja, kako vrijeme  odmiče, sve više preuzima primat i ima šanse biti relativnim pobjednikom na ovim izborima. Radi se  o mladoj ekipi   koja će biti odlučujući čimbenik  prilikom formiranja općinskog vijeća nakon izbora.

Komentari

komentara