Objavljeno: Uto, stu. 27th, 2018

Lijek protiv zapinjanja panule – olovnica na gumici

Za takvo postavljanje olovnice najprikladniji je gumeni prsten promjera 8 do 10 cm, ali je dobar i manji poput onog izrezanog od komada zračnice za bicikl

  • Tekst i foto Šime Duvančić

U panulavanju blizu dna, posebice na nečistim i škrapastim terenima, česti su zadijevi, zapinjanja pribora. U pravilu zapinju olovnice i ostala opterećenja panule. Kako bi se to izbjeglo ili barem ublažilo može se postupiti na više načina. Kod nas je najmanje poznat način montaža opterećenja na panule pomoću gumenog prstena, čime se ne sprečava zapinjanje nego gubljenje olovnice, čak i dijela pribora.

Za takvo postavljanje olovnice najprikladniji je gumeni prsten promjera 8 do 10 cm, ali je dobar i manji poput onog izrezanog od komada zračnice za bicikl. Što se tiče olovnice, najprikladnija je ona s jednom žičanom alkom. Olovnica može bitioblika stošca, piramide, kugle, valjka .., ali je najprikladnija ovalna, posebice ako ima dvije alke. Nažalost, kod nas takvih olovnica nema u prodaji, ali ih je lako izraditi od „in line“, klizne olovnice. Kao što je prikazano slikom broj 1. kroz olovnicu se provuče žica pa se na njenim krajevima izrade alke.

Montaža ove olovnice, prikazana slikama broj 2 do 7 veoma je jednostavna. Nakon što se njome obujmi struna jedan dio gumice se provuče kroz drugi (2) zategne (3). Zatim se isti kraj provuče i kroz jednu (4) pa kroz drugu alku olovnice (5). Na kraju, kroz nezavezani kraj udice se provuče udica ili varalica (6) pa se struna zategne i olovnica postavi na željeno mjesto (7). Najbolje je ako su olovnica i gumica iste dužine.
Osim što se izvodi brzo i lako, ova montaža ima još nekoliko prednosti nad ostalim. Prvo, zbog oblika olovnica teško zapinje, a kad zapne struna klizi kroz gumene omče. Kada olovnica dospije do udice ili varalice rasteže se. Zbog svega toga panula s ovako montiranom olovnicom veoma rijetko zapinje i još rjeđe se kida. Opisani način opterećenja udičarskog pribora više nego dobrim se pokazao za lov „drifting“om, tehnikom puštanjem mamca u struju mora, te teškim ometcem za lov na škrapastim terenima.

Komentari

komentara