Objavljeno: Uto, lis. 16th, 2018

Lubin će u po noći na crvića i kozicu doći

Lubin je grabljivica, njegov lov može biti jednostavan i težak u isto vrijeme. Lov na istom mjestu pod istim uvjetima može donijeti posve različite rezultate

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Iako je turistička posezona na izmaku, priobalje, barem ono uz naselja, još nije utihnulo pa se u lovu s obalu i neposredno uz nju još uvijek bolji ulovi postižu noću nego danju. Uz komarču, najcjenjeniji plijen u takvom ribolovu bez dvojbe je lubin koji se noću ciljano s obale  može loviti na više načina. Oni najbrojniji, teški do 400- 500 grama najlakše pomoću kozice i raznih crvića priborom s plovkom.
Loviti se mogu u vrijeme mraka, ali samo pod svjetlom obalne rasvjete. Puno bolji ulovi ostvaruju se po mjesečini, jer je lubin poput brojnih ostalih morskih stanovnika u to vrijeme vrlo aktivan. No, u noći punog mjeseca se previše dobro vidi, pa je ribolov složeniji, ali moguć. Najbolji ulovi se postižu u vrijeme polumjeseca, osobito po mirnom moru i plimi. Osim noći, najbolji periodi za lov su promjene svjetlosnih uvjeta- izlazak i zalazak sunca, osobito ako je crveni zalazak. Otuda talijanska izreka „Rosso di sera, una bella spigola si spera“ („Crvena večer, lijepom smudutu se nadaj“).

Noćni lov lubina moguć je na brojnim pozicijama, počev od luka, u kojima je (osim najvećim gdje je trajno zabranjen) od početka listopada ponovo dozvoljeno loviti udicom. Najbolji ulovi se postižu gdje ribarice pristaju i čiste mreže, a nadprosječno dobri u širem području ispusta kanalizacije. Ma gdje, lov s obale je najbolje obavljati „bolognese“ štapom dužine čak do 6-8 m,  rolom veličine 2500 do 3000 te svjetlećim plovkom nosivosti 1- 2 grama. Dugi štap omogućava veliko lovno područje i dobru prezentaciju mamca, mala i lagana rola doprinosi ugodnom držanju pribora i omogućava učinkovito odbacivanje i privlačenje, a svjetleći plovak točnu informaciju gdje se mamac nalazi. Završnjak, sistem za lov lubina noću plovkom najbolje je kompletirati na način prikazan crtežom. Privez, pjok završnjaka treba biti dugačak između 60 i 100 cm, a u slučaju lova na dubinama većim od 3-4 m i svih 150 cm. Zbog dobre vidljivosti, mjeseca ili bistrog mora, treba ga izraditi od tanke, strune promjera 0,10, čak i samo 0,08 mm. Što je tanji privez to je zadovoljstvo uspješnog lova veće. On ne mora biti od „FC“ strune jer se ni najlonska ne vidi noću.
Osim priveza, tanka mora biti i udica na njegovom kraju. Što više, može biti i bez kontra kuke, kako bi najbolji, živi mamac na njoj takav ostao što duže. Ne treba koristiti veće od broja 17 po „Mustad“ skali, a najčešće se koriste one broj 16, 18 i 20, najbolje oblika „Crystal“. Najbolje je ako mamac slobodno leluja pa zato plovak i utege treba postaviti na osnovnu strunu koja je s privezom spojena najmanjom vrtilicom. Za lov s otvorene obale i u luci prilično otvorenoj prema pučini dovoljan je plovak nosivosti 1-2 g oblika mrkve ili kapi, ovisno o uvjetima mora. Od onog sa fluorscentnom antenom puno je praktičniji plovak sa svjetlećom kemijskom ampulom. Ispod plovka se postavlja 10 rascijepanih olovnica međusobno razmaknutih 10-15 cm. Ako je plovak nosivosti 1 g, olovnice trebaju biti broj 7, odnosno težine 0,09 g, dok za plovak od 1,5 g treba koristiti olovnice broj 5. Pribor na kome je plovak nosivosti 2 grama treba opteretiti s 11 olovnica br. 4, odnosno težine 0,18 g.
Za razliku od udice, mamac mora biti veliki. To može biti mesni crv, larva muhe, zapravo skupina od 2 do 4 crva nanizana kroz glavu na krivinu i tijelo udice. Na isti način se nadijevaju i sitne kozice, dok se velika probada kroz cijelo tijelo, od repa prema glavi da vrh udice viri između njenih nožica. Ako se, pak, nadijeva muljaš, „korejski“ ili koji drugi mali crv, dobro je da osim udice pokriva u dio strune poviše nje, ali i da jednim krajem visi malo ispod vrha udice.

Nakon mamčenja treba izmjeriti dubinu dna gdje će se loviti i postaviti plovak da mamac drži neposredno poviše dna. Ponegdje će lubin hranu tražiti i poviše dna, čak i na površini. Zato treba mijenjati položaj plovka. Neophodno je i primamljivati, najbolje onim čime se lovi. To će privući i zadržati lubina u zoni lova. Lubin je grabljivica, njegov lov može biti jednostavan i težak u isto vrijeme. Lov na istom mjestu pod istim uvjetima može donijeti posve različite rezultate, jednom odlične, drugi put nikakve.

Komentari

komentara