Objavljeno: Sri, sij. 17th, 2018

Lubin voli sve crve

Snop od nekoliko crva treba elastičnom niti privezati oko tijela udice tako da veći dio tijela crvića slobodno visi ispod krivine udice

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Sada, u sezoni najboljeg lova, lubin se može prevariti brojnim mamcima. S pojavom uvoznih crva na našem tržištu sve je više je onih koji ga pokušavaju prevariti i tom skupinom mamaca. Njima love svuda i u svako vrijeme pa su i rezultati svakakvi. Najčešće loši jer ribolovci zanemaruju pravilo da učinkovitost svih mamaca, pa tako i crva, ovisi i o mjestu lova, stanju mora te godišnjem dubu, načinu mamčenja i prezentacije, posebno kad je u pitanju lubin. No, s malo iskustva i znanja moguće je ostvarivati odlične rezultate.

Najviše voli arenikolo

Naši udičari najviše iskustva u lovu „kralja priobalja“ imaju s crvom pjeskuljom, poznatijim kod nas pod talijanskim imenom arenikolo.  Znaju da je on, bez obzira na doba godine, učinkovit u lovu čekanjem na pjeskovitom i muljevitom dnu kad je more mirno ili u laganom pokretu. Za mamčenje su primjereni samo veliki primjerci, koji, nadjenuti kroz veći dio tijela, vise ispod udice i svojim pokretima provociraju lubine. I manji se pjeskulji mogu koristiti za lov lubina, ali njih treba mamčiti u snopovima. No, takvi postaju i plijen drugih riba, ponajprije ovčice, prije nego li privuku pozornost lubina. Zato se u lovu njima pribor mora često provjerava i nanovo mamčiti. Na isti način kao i mali pjeskulji mamče se i muljaši, crvi iz priobalnog mulja, koje lubin također jede uvijek. Snop od nekoliko crva treba elastičnom niti privezati oko tijela udice tako da veći dio tijela crvića slobodno visi ispod krivine udice.

Voli i uvozne

Osim arenikola, pojedinačno se mogu mamčiti i uvozni crvi. Od onih koji kod nas ne obitavaju, najboljim su se pokazali američki i korejski crv. Američki, kako ga neki zovu, kanadski odnosno krvni crv, zato što namačen ispušta iznimno mirisnu i ribama privlačnu krv. No, tako uspješno lubina i ostale ribe može uspješno namamiti samo u mirnom ili tek neznatno pokretnom moru. Koristi se za lov na pjeskovitu dnu, posebice uspješno u blizini i na ušćima mamčiti ga je najbolje kroz sredinu. Korejski, poznati i kao kineski crv najučinkovitiji je tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, pojedinačno namamčeni na udice broj 8 do 10, tako da obilato vise s njih. Osim na samom dnu, iznimno je učinkovit u lovu plovkom poviše dna. Ovaj crv u tijelu ima bioluminescentne ćelije pa je posebno dobar za lov noću crvom.

Najsigurnije s golim štrcaljcem velikim crvom

Međutim, za noćni ribolov neusporedivo je najbolji veliki morski crv, jer još intenzivnije svijetli, ali i miriše. Osobito je dobar cijeli, ali nedorasli veliki crv. Tek desetak ili nešto više centimetara dug „kralj crvolikih mamaca“ iznimno je žilav, ali i slastan lubinu. No, šteta je, kad ih je sve manje, trošiti tako sitne primjerke. Puno je bolje pustiti da narastu i onda loviti njihovim komadima, danju i noću (osobito dobro) čekanjem na dnu na svim terenima gdje lubin kraljuje. Žilavost je još jedna dobra osobina velikog crva kad je u pitanju lov lubina. Naime, kad pribor na kome je veliki komad velikog crva nešto potegne to osim lubina može biti još samo neka druga „okrunjena glava“, najčešće komarča. No, sitne ribe „keaalju“ najteže preotmu jedan drugi mamac- goli štrcaljac, bibi. Taj žilavi mamac najbolje je koristiti u svježem stanju, ali se vrlo dobri rezultati postižu i sa zamrznutim te na drugi način konzerviranim. Osobito su uspješni u lovu na pjeskovitom dnu tijekom i neposredno nakon nevremena. Tada ih lubini pohlepno uzimaju i na terenima gdje štrcaljci ne obitavaju.

Komentari

komentara