Objavljeno: Čet, pro. 6th, 2018

Makarska: GI SOS Osejava prerasla u „Udrugu za održivi razvoj Osejava“

Za predsjednicu Udruge jednoglasno je izabrana Ela Sokol, dok je na mjesto dopredsjednika izabran Thomas Mravičić. Za tajnicu Udruge izabrana je Ivana Miočević Franić

  • MP

Priopćenje GI SOS Osejava

Na Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak te Svjetski dan tla, 5.12. 2018.godine u salonu hotela Biokovo održana je Osnivačka skupština Udruge za održivi razvoj (UZOR) Osejava.

Osnivanje udruge za održivi razvoj Osejava rezultat je djelovanja grupe građana kroz Građansku inicijativu SOS Osejava koja je pokrenuta kako bi se poluotoci Osejava (uključujući predio Platno) i Sv. Petar kao područja koja predstavljaju neponovljivo prirodno, biološko, geološko, paleontološko, kulturno-povijesno, tradicijsko i turističko bogatstvo zakonski zaštitili kao značajni krajobrazi i izuzeli od planiranja bilo kakve gradnje.

Ignoriranje zakonski poduzetih koraka za očuvanje prirodnih resursa i životne sredine Makarske od strane vodstva Grada te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, nagnalo je dio građana volontera iz GI SOS Osejava na djelovanje u formalno pravnom obliku, tj. kroz udrugu čiji je osnovni cilj poticanje i provođenje načela održivog razvoja te uključivanje građana u isto.

Za predsjednicu Udruge jednoglasno je izabrana Ela Sokol, dok je na mjesto dopredsjednika izabran Thomas Mravičić. Za tajnicu Udruge izabrana je Ivana Miočević Franić.

Prvi koraci UZOR Osejava će biti ponovno slanje svih prijedloga, dopisa i zahtjeva Građanske inicijative SOS Osejava Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, gradskim vijećnicima, gradonačelniku te svim ostalim institucijama važnim za problematiku zaštite poluotoka Osejave i Sv.Petra.

Kao udruga nastojat će maksimalno uključiti građane u kreiranje javnih politika radi osiguranja društvene pravednosti. Organizacijom neformalnih građanskih sastanaka poticat će sugrađane na razgovor, promišljanje te predlaganje rješenja za određene gradske probleme s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu.

Gospodarska sigurnost grada mora se osigurati kroz održivi razvoj, a turizam kao osnovna djelatnost zahtjeva odmicanje od stihijskih trendova upravljanja koji degradiraju destinaciju te osmišljavanje ovom području prihvatljive ponude i turističkih proizvoda bez narušavanja prirodnih resursa.

Komentari

komentara