Objavljeno: Sri, pro. 13th, 2017

Makarska: Gradonačelnik Jure Brkan primio sportaše KBK Mawashi

Tijekom razgovora sa sjajnim mladim sportašima i njihovim trenerima spomenuti su i problemi s kojima se susreću, nedostaci Zakona o športu…

  • Tekst i foto JL

Kick boxing klub Mawashi već niz godina niže uspjehe na domaćim ali i velikim europskim te svjetskim natjecanjima. Da ti rezultati nisu prošli nezapaženo svjedoči i jučer održan prijam kod gradonačelnika Makarske Jure Brkana, a povodom posljednjih sjajnih rezultata na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. U društvu s Marinom Andačić Krivić, savjetnicom za predškolski odgoj, obrazovanje i šport, gradonačelnik je primio mlade borce Anđelu Stanić, Elu Filipović, Juru Drlju i, najmlađu, Saru Jelić, njihove trenere Peru Gazilja i Zvonimira Bobana te predsjednika kluba Stipana Stanića.

Iznimna mi je čast što smo danas u prilici danas ugostiti osvajače medalja sa svjetskih turnira kao i njihove trenere. Čast mio je što se Grad Makarska svako malo može pohvaliti sportskim uspjesima, a nadam se da će u budućnosti toga biti još više. Ovdje je četvero mladih sportaša kic boxing kluba Mawashi koji su ove godine osvojili visoka priznanja na svjetskom natjecanju i to nisu prve vrijedne nagrade koje su unatoč mladosti osvojili, a ako ovako nastave pitanje je gdje će stati sva ta odličja. Njihov sportski put i uspjesi stvarno su impresivni i zavidni, a posebno treba naglasiti kako se radi i o odličnim učenicima i studentima. Iza toga stoji izniman trud njih samih, a isto tako i odricanja njihovih roditelja, te požrtvovni rad njihovih trenera koji godinama odgajaju naraštaje sportaša kojima se dičimo. Kao Grad pomažemo koliko možemo, prvenstveno nastojeći da im osiguramo uvjete za treniranje, a ako možemo pomoći financijski i to radimo kroz rad Zajednice sportskih udruga. Ono što možemo sada to je da ćemo klubu Mawashi uplatiti 4 tisuće kuna kao nagradu za dosadašnje uspjehe u ovoj godini. Nadam se da će to postati praksom, te da će i ostali klubovi znati cijeniti ovakav uspjeh i voditi se njihovim primjerom. Također, nadam se da će i Zajednica sportskih udruga svoje pravilnike donositi prema ostvarenjima, te da će sredstva biti dodjeljivana onima koji su najuspješniji i koji to najviše zaslužuju. Grad Makarska ima u planu donijeti pravilnik o stipendiranju sportaša. Već sada stipendiramo nekoliko kategorija, a to su u prvom redu uspješni studenti, deficitarne kategorije, socijalne i umjetničke kategorije. Ne vidim razloga da ne budu i sportske stipendije
kazao je gradonačelnik Jure Brkan poželjevši borcima Mawashija ubuduće još više medalja i to onih najsjajnijih.

Podsjetimo, na Svjetskom kickboxing prvenstvu u Budimpešti, koje se održalo od 3. do 11. studenoga,  u sklopu hrvatske reprezentacije nastupila su i tri borca KBK Mawashi iz Makarske; Anđela Stanić, Ela Filipović i Jure Drlje.  Na ovom prestižnom turniru sudjelovalo je više od 60 država, a Mawashi borci osvojili su 4 medalje – dvije srebrne i dvije brončane.
Tijekom razgovora sa sjajnim mladim sportašima i njihovim trenerima spomenuti su i problemi s kojima se susreću, nedostaci Zakona o športu i Pravilnika o kategorizaciji vrhunskih sportaša koji je u nekim svojim odredbama teško razumljiv i djeluje demotivirajuće, zatim uvijek neizbježni financijski problemi.

Kao primjer navesti ću Blanku Vlašić. Da bi dobila kategoriju vrhunskog sportaša kada osvoji medalju Blanka na, primjerice, svjetskom prvenstvu mora imati 12 konkurentica. Ako ih je 11 neće dobiti tu kategoriju bez obzira na medalju koji je osvojila. Nama u kick boxingu su su uveli kriterij da osvajač medalje mora imati konkurenciju od 15 natjecatelja koji moraju biti s tri kontinenta. Mislim da je to uvedeno samo iz razloga da država sportašima što manje plaća iako je riječ o sredstvima lokalne samouprave. Pravilnik se primjenjuje već godinu dan i mogu kazati da je degradirao sve napore koje sportaši svakodnevno ulažu u cilju ostvarivanja što boljih rezultata. A sve to utječe na dobivanje stipendija i potpora za rad. Uz sve rezultate naši natjecatelji su istodobno i odlični učenici i studenti i trebalo bih više motivirati, a ne im postavljati prepreke.
kazao je Gazilj navevši samo dio onoga što svaki sportaš i njegova obitelj, te klubovi, moraju svakodnevno žrtvovati. Ljubav prema sportu je presudna i to je ono što je glavnom motivacijom usprkos teško razumljivoj birokraciji, a s koliko zalaganja i ljubavi borci Mawashija pristupaju svakom treningu i borbi Pero Gazilj ilustrirao je primjerom upravo najmlađe Sare Jelić koja je na hrvatskim natjecanjima ostvarila 50 pobjeda u nizu – bez ijedne izgubljene borbe, a ove je godine u Skopju osvojila titulu europske prvakinje u kategoriji mlađih kadetkinja. Uz već spomenute medalje iz Budimpešte, KBK Mawashi uistinu može biti ponosan na sve što je ostvareno u 2017., a Makarska se, kako je kazao gradonačelnik Brkan obećavši izradu i donošenje gradskog Pravilnik o kategorizaciji sportaša po uzoru na grad Rijeku, može uistinu hvaliti s njihovim uspjesima.

Komentari

komentara