Objavljeno: Ned, kol. 6th, 2017

Makarska proslavila Dan pobjede: „Parni valjak“ i „Rezerve“ napunili rivu

Vrhunac proslave odigrao se na gradskoj rivi, koja je bila zatvorena za sav promet, uz bogatu gastronomsku ponudu i koncerte skupina „Rezerve“ i „Parnog Valjka“

  • Tekst i foto JL

Jučerašnja proslava dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počela je jutarnjim protokolarnim polaganjem vijenaca kod Spomenika Hrvatskom branitelju i spomenika prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i promenadom Gradske glazbe, a nastavljen je svetom misom za Domovinu u crkvi Sv. Marka. Vrhunac proslave odigrao se na gradskoj rivi, koja je bila zatvorena za sav promet, uz bogatu gastronomsku ponudu i koncerte skupina „Rezerve“ i „Parnog Valjka“.

Glazbeni dio programa počeo je nastupom domaće, makarske punk – rock skupine „Rezerve“. Bez rezerve možemo kazati da su izvrsni – trenutno najbolja rock grupa u Makarskoj (ali i šire). Čvrsti, dinamični, sjajno usvirani mladi i energični – baš kako treba, a posebna vrijednost je repertoar sastavljen od vlastitih skladbi. Bravo „Rezerve“ ima nade za Ma rock scenu, a publika je rekla svoje mišljenje  iskrenim i dugim pljeskom. Nakon „Rezervi“  uslijedio je pozdravni govor Joze Vranješa, makarskog dogradonačelnika.

Poštovane Hrvatice i Hrvati, poštovani gosti, u svoje osobno i u ime grada Makarske i gradonačelnika Jure Brkana čestitam vam najveći nacionalni praznik u Hrvata – Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji su oni koji su najzaslužniji što danas dišemo slobodni hrvatski zrak. Oni su ti koji su otvorena srca i bez fige u džepu krenuli obraniti i stvarati slobodnu Hrvatsku koju mi danas uživamo. Želim posebno zahvaliti njima, a ima ih puno među nama, koji su u hrvatsku slobodu ugradili svoju krv i znoj. Mi vrlo dobro znamo hrvatsku povijest i hrvatsku istinu s kojom se danas, nažalost, pokušava manipulirati. Znamo da su Hrvati na ovim prostorima od stoljeća 7., a tek prije 22 godine uspjeli smo stvoriti slobodnu Hrvatsku državu koja je priznata u svijetu.. Trebamo se zapitati što mi možemo, već danas ili sutra, učiniti za svoju Domovinu. Već sutra trebamo uzeti za ruke svoju djecu, nećake, unuke …, i odvesti ih u našem gradu do spomenika Hrvatskom branitelju i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te im ispričati što mi to danas slavimo i što to za nas znači i kako je teško bilo stvoriti slobodnu Hrvatsku. To je naša obveza  i ako to ne učinimo, ako ne budemo najmlađe naraštaje učili hrvatskoj istini i povijesti oni nam to neće nikada oprostiti. Već danas trebamo nazvati prijatelje izvan domovine i čestiti im ovaj najveći nacionalni praznik. Moramo stajati čvrsto i uspravno kao i hrvatski branitelji prije 22 godine. Ne smijemo se ni u jednom trenutku postidjeti hrvatske države ni patnje koja nam je donijela slobodu. Nažalost ima i onih koji žele manipulirati i ispričavati se onima koji su oružjem krenuli na nas. To je nešto što nećemo prihvatiti, jer vrlo dobro znamo istinu i kako je stvarana hrvatska sloboda. Zamolio bih vas da nešto učinite odmah, večeras, a to je da čestitate hrvatskim braniteljima, ima ih puno među nama, pogledajte ih u oči, te  čvrsto i bez fige u džepu im stisnite ruku. Ovo je njihov dan i oni su najzaslužniji za hrvatsku slobodu, a na nama je da izgradimo pravednije i poštenije društvo – to je naša obveza prema naraštajima koji dolaze
kazao je dogradonačelnik Vranješ učinivši tako pomak od dosadašnje prakse obilježavanja Dana pobjede u Makarskoj kada se značaj tog datuma s pozornice, kada su gradski čelnici u pitanju, spominjao rijetko ili se nije spominjao uopće (kao da je riječ tek o bogatijoj, raskošnijoj pučkoj fešti poput ribarskih večeri). Nakon njegova emotivnog govora Denis Šabić, voditelj programa, najavio je ono što su svi čekali – „Parni valjak“.

Parni Valjak punom parom

Na nastup „Parnog valjka“ skoro da i nije potrebno trošiti previše riječi. Jedna od najvećih skupina hrvatskog pop rocka, čija prebogata riznica hitova ne poznaje pojmove poput „generacijskog jaza“, predvođena Akijem i Husom u trenu je raspjevala prepunu gradsku rivu. Nizali su se hitovi, a oduševljena publika je Uhvatila ritam kao da kaže Pusti nek traje…,Moja je pjesma lagana, Zastave, Jesen u meni.. profesionalno odrađen, jedan od onih koje volimo nazivati velikim koncertom.

Komentari

komentara