Objavljeno: Pon, lis. 8th, 2018

Makarska – U Pivnici Pivac otvorena izložba slika Petra Andrijaševića

Otoci, obale, more…, sve je tu kao i prije… Na Andrijaševićev način i njegovim kistom doživljeno – dakako

  • Tekst i foto JL

Makarska, 8. listopada 2018. – Jučer, u nedjelju 7. listopada, u Pivnici Pivac na Marineti otvorena je nova izložba makarskog slikara Petra Andrijaševića. U prekrasnom prostoru popularnog Rooster Pub-a izloženo je 12 slika, u tehnici akril na platnu, već prepoznatljivog autorovog izričaja. Otoci, obale, more…, sve je tu kao i prije, no ozračje se mijenja baš kako to vjetrovi, sunce, oblaci, svitanja i zalasci određuju. Na Andrijaševićev način i njegovim kistom doživljeno – dakako.

Ovo je dio izložbe koju sam održao u galeriji Chatillion u francuskom gradiću Ferney Voltaire, krajem prošle i početkom ove godine. Dio te iste izložbe bio je postavljen početkom ljeta u Špina baru u Kalalargi, a danas, krajem ljeta, izložio sam i ovaj drugi, tako da je skoro cijela francuska izložba na taj način predstavljena i u Makarskoj. To su dva vrlo slična ciklusa. Opet je prevladavajuće more. Prije su to bile bonace, a sada su nevere.
kratko je komentirao Petar Andrijašević, slikar čije su izlagačke aktivnosti posljednjih nekoliko godina sve zapaženije. Osim izložbe „More moru“ realizirane u suradnji s književnikom Veljkom Barbieriem u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, te izložbi u Francuskim galerijama, Andrijašević nerijetko izlaže u makarskim„alternativnim“ prostorima – lokalima. Prije nekoliko godina to je bila konoba (buffet) Briškula na trgu Hrpina, zatim ciklus „Bonace“ u kultnom klubu „Rockatansky“, pa već spomenuti „Špina bar“, te ova aktualna u Pivnici Pivac (Rooster Pub).

[nggallery id=2452]

Na žalost u Makarskoj imamo samo jednu službenu galeriju. Ravnatelj galerije Josip Karamatić, kojega vrlo cijenim, prisiljen je postavljati svakojake izložbe i vrlo je teško doći do termina za postavljanje jedne obuhvatnije – ozbiljnije izložbe bilo kojeg autora izvan, da tako kažem, protokolarnog programa. Ta situacija nas, ako se želimo predstaviti makarskoj likovnoj publici, onda upućuje na alternativne prostore. To je jedan od razloga. Drugi je taj što, na neki način, volim postaviti svoje radove na mjesta svakodnevnog okupljanja ljudi- osobito u ovako lijepim i poticajnim prostorima kao što je ova pivnica u kojoj je kulturni sadržaj dobro došao i s kojim izvrsno komunicira. Ako je i ova izložba, premda izvan službenog programa, doprinos ukupnom društvenom životu Makarske, drago mi je. Ako i nije – svejedno, nastaviti ću na isti ili sličan način i ubuduće
– rekao je Petar Andrijašević.

Vezani sadržaj:

Otvorena izložba slika Petra Andrijaševića u makarskom „Špina baru“ Otvorena treća samostalna izložba Petra Andrijaševića u Ferney Voltaire –u Ferney –Voltaire: Nova izložba makarskog slikara Petra Andrijaševića u Francuskoj Kreativna bonaca Petra Andrijaševića u Rockatanskom Izložba Petra Andrijaševića «More moru» postavljena u Ferney – Voltaire „More moru“ – Petar Andrijašević i Veljko Barbieri kistom i perom uzvratili moru