Objavljeno: Ned, velj. 25th, 2018

Makarska: U restoranu Peškera održano prvo ovogodišnje „vinsko druženje“

Susreti s vinarima uvijek su zanimljivi i sadržajni, a u poslovnom smislu, osobito pred početak pripreme predstojeće turističke sezone, mogu biti i vrlo korisni

  • Tekst i foto JL

U petak, 23. Veljače u restoranu Peškera održano je prvo ovogodišnje vinsko druženje u Makarskoj. Dobra prigoda prisjetiti se nekih već poznatih, ali i upoznati se s ponudom vinara kojima je ovo prvo predstavljanje u gradu pod Biokovom. Uz već poznata imena poput Vina Vujnović s otoka Hvara, Marlais s Pelješca, Vinarija Jarec – Kure, misna vina Đakovačko – Osječke nadbiskupije.., svoja vina predstavili su i ugledni vrgorački vinar Goran Franić, Barun Vina iz Krašića, Vina Antičević s Pelješca, Kraljevski vinogradi iz Zadra, Fiore – Umag i Aura likeri iz Buzeta. Susreti s vinarima uvijek su zanimljivi i sadržajni, a u poslovnom smislu, osobito pred početak pripreme predstojeće turističke sezone, mogu biti i vrlo korisni. Božo Radić, organizator ovog eno događanja i zastupnik većine predstavljenih vinara bio je i u ulozi predstavljača podruma hvarske Vinarije Vujnović s čijom je paletom proizvoda, od vina do rakija i likera makarska „publika“ već dobro upoznata.

U stvari, uz vinariju Vujnović, zastupam većinu ovdje prisutnih proizvođača, a želja mi upoznati naše ugostitelje i sugrađane s njihovim proizvodima. Od likera , rakija do vina iz svih krajeva Hrvatske. Cilj je upoznavanje i druženje, te dakako i mogući početak poslovne suradnje. Ovo nije isključivo prodajnog, tj. tržišnog karaktera, već druženje koje može biti na obostrano zadovoljstvo u ugodnom i opuštenom ozračju uz poneki ukusni zalogaj i čašicu plemenite kapljice.

Josip Barundić iz Krašića, regija Plješivica, predstavio se paletom vina od Graševine, Manzoni bijeli i Pinota crnog čije je ovo predstavljanje bilo svojevrsnom pretpremijerom pred skori izlazak na tržište. Ono, međutim, na što se Barun Vina s pravom ponose su njihovi pjenušci.

Imamo ovdje jedan pjenušac Extra Brut čija je baza Manzoni bijeli, a koji je ujedno i šampion među pjenušcima kontinentalne Hrvatske. Tu je i rose pjenušac na bazi Pinota crnog, a kao kruna svega, rekao bih i naša perjanica, koju smo prošle godine prvi put prezentirali –  prvi hrvatski pjenušac od Muškata žutog. Dolaskom u Makarsku prvenstveno očekujem upoznavanje novih ljudi, a nadam  se i novoj poslovnoj suradnji
kazao nam je Barundić čija vina, osobito pjenušci, svakako zaslužuju svoje mjesto u vinskoj karti svakog ugostiteljskog objekta koji nastoji osvježiti i kvalitetom obogatiti svoju ponudu.

Vinarija Marlais , vlasnika Ante Marlaisa, s Pelješca već je neko vrijeme prisutna na području Makarske i ovo nije prvi susret s vrhunskim vinima tog mladog vinara.

Došli smo se prvenstveno malo družiti te podržati Božu Radića u njegovim nastojanjima predstavljanja hrvatskih vina, likera i rakija. Dakako da smo izložili i dio svojih proizvoda s Pelješca i nadam se da će makarski ugostitelji to prepoznati. Mi smo mala obiteljska vinarija i već surađujemo s nekoliko lokala u Makarskoj, a neki novi kupci svakako su dobrodošli.

 

Brankica Menđušić izložila je već nadaleko poznata misna vina Đakovačko – osječke nadbiskupije, ali i rakiju Vinovica napravljenu od ploda, te suvremeno pakirane i nagrađivane „Frelimo“ čvarke iz Samobora.

Misna vina sam donijela kako bih Dalmatince upoznala s bogatstvom okusa kontinentalnih vina iz Slavonije. U stvari htjela sam „plavoj“ Hrvatskoj predstaviti mogućnosti „zelene“ Hrvatske. Donijela sam još i čvarke, rakiju „to go“, te malo kulenove seke i slavonskih kobasica.

Vinarija Franić iz Vrgorca predstavila je tri vina: Trnak, Rukatac i Trnak Rose.

Vrgorac je jedno od većih vinogorja u Hrvatskoj. Posljednjih 10-ak godina više se okrenulo vinarstvu, a nešto manje proizvodnji samog grožđa.  Vrgoračko područje danas nudi jako dobra vina. Trnak je dosta jako vino, snažnog tijela. Ovo moje danas je 13,5% alkohola, a 2017. je i 15%. Međutim taj se alkohol toliko i ne osjeća koliko punoća i zaokruženost vina blagih tanina
– kazao nam je Goran Franić a na pitanje  o, i ove godine, nažalost, aktualnim vremenskim nedaćama koje pogađaju vinogradare odgovorio je:
Prošle godine sam imao štete, ali malo. Loza se ponašala, da tako kažem, mimo struke. Struka kaže da lastari koji izbiju iz višegodišnjeg drveta u biti su nerodni. Međutim, dogodilo se baš kontra.  Svaki taj lastar na sebi je nosio mali grozdić. I to me spasilo. Inače ti zimski pupoljci jednostavno su stradali. Mislim da ovo najavljeno nevrijeme neće pogoditi vinograde. Još nisam obrezao lozu, ali sama rezidba i nije neka greška, jer loza još nije krenula. Problem je ako se rezidba radi nestručno. Potrebno je paziti kod prikraćivanja. Rozgva se ne prikraćuje na predviđeni broj pupoljaka nego se mora ostaviti duža – umjesto na dva, ostavi se na šest ili osam pupoljaka i ostavi se vertikalno. Oni bazalni pupoljci ne kreću. Kada prođe opasnost od kasnoproljetnih mrazeva uđemo u vinograd i prikratimo lozu na predviđenu mjeru
rekao je Goran Franić, agronom – enolog koji je upravo prije 20-ak dana organizirao predavanje na temu kako se odnositi prema rezidbi i spriječiti štete od proljetnih mrazeva, ali odaziv vinogradara je bio, kako sam kaže, slab.

Vinarija braće Antuna i Nike Antičević i  iz Potomja na Pelješcu čuva nasljeđenu tradiciju njegovanja izvornih sorti Plavac mali i Rukatac.

Ovo je obiteljska tradicija koja je prerasla u poslovni izazov, s etiketom koju smo „izbacili“ prije tri godine i koja je odmah jako dobro prihvaćena u vinarskom svijetu. Danas predstavljamo 4 proizvoda: Rukatac količine kojeg su praktički već prodane za ovu sezonu, te Dingač Traditional, polusuho vino nazvano vino ljubavi. Naime Traditional je na tržištu već tri godine, a jedan naš dobar kupac Švicarac sa suprugom Dankinjom, već prve godine je kupio jednu bocu i nakon mjesec dana su se vratili, a supruga nam je prišla i izljubila nas jer su popivši naše vino odlučili obnoviti bračne zavjete – ponovno su se zaljubili. Imamo ovdje i suhi Dingač, te Plavac mali i Rose. Ovom prigodom najavljujemo i posebnu selekciju Dingača u bocama od 0,5 lit. koja na tržište dolazi tek početkom sezone i svojevrsna je „tajna“ koja još nije spremna za kušanje.
rekao je Antun dodavši kako njihova vina još nisu prisutna u ugostiteljskim objektima Makarskog primorja, te izrazivši nadu da će ovo predstavljanje rezultirati početkom poslovne suradnje s nekim od njih.

Komentari

komentara