Objavljeno: Pet, stu. 9th, 2018

Makarska: Završen Grand Gourmet 2018

Među ostalim natjecanjima, održano je službeno prvenstvo Hrvatske za barmene

  • MP
  • ŠKMER
  • Foto Bruno Dubravec

U završnici Grand Gourmeta 2018 natjecanja konobara, barmena, barista i restorana uz brojne edukacije koje su se održavale do 6. do 8. studenog u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u makarskom hotelu Meteor, dodijeljene su u četvrtak navečer nagrade i priznanja. Među ostalim natjecanjima, održano je službeno prvenstvo Hrvatske za barmene gdje je prvo mjesto odnio dubrovački koktel majstor Mario Margaretić i zastupati će nacionalni tim na predstojećem prvenstvu u Kini 2019. godine.

Margaretić je pobijedio u kategorijama pravljenja klasičnih koktela, dok je Dušan Janjatović iz Požege po 7. put postao državni prvak u kategoriji Flaireu – akrobacijama s barskim priborom pri izradi barskih mješavina. Bila su tu 24 natjecatelja u pripremi klasičnih barskih mješavina koji su pokazali da se stvari kreću nabolje jer struka napreduje s novim kreacijama i pristupom. Vidio se u Makarskoj veliki broj novih mješavina koje će bez sumnje Hrvatsku barsku scenu unaprijediti kako bi što bolje predstavljali svoju zemlju koja postaje jedna od vodećih europskih turističkih destinacija
kazao je Jure Vojković, tajnik Hrvatske udruge barmena.

U ukupnom poretku barista koji su se natjecali u tri kategorije (izrada napitka na bazi espressa, singature drink na bazi espressa i latte artu) prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je Radul Dubljević (Crna Gora), a drugoplasirani je bio Maj Novaković (Slovenija), dok je 3. mjesto pripalo jedinoj ženskoj natjecateljici – Tjaši Rogelj, također iz Slovenije. Slavonka Katarina Kuba s iskustvom rada u boljim splitskim restoranima, a danas je zaposlena u zagrebačkom hotelu Westin, ukupna je pobjednica u kategoriji konobara. Među restoranima proslavili su se natjecatelji iz Novog Sada; studenti Prirodoslovno – matematičkog fakulteta s Odjela za turizam i hotelijerstvo. Drugo je, pak, mjesto zauzela ekipa hotela Rivijera iz Makarske, dok je treći bio Catering SC, vodeća i velika splitska catering kuća koja djeluje pri Sveučilištu u Splitu i zapošljava oko 170 djelatnika.

Komentari

komentara