Objavljeno: Sub, ožu. 10th, 2018

MARA: Veliki interes Makarana za bespovratna sredstva za turističke projekte

Održana informativna radionica „Mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava za turističke projekte i projekte energetske obnove obiteljskih kuća“

  • MP
  • JU MARA

Makarska, 9. ožujka – U hotelu Biokovo, pred stotinjak zainteresiranih građana Makarske i Primorja, danas je održana informativna radionica „Mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava za turističke projekte i projekte energetske obnove obiteljskih kuća“ u organizaciji JU Makarska razvojna agencija MARA, Turističke zajednice Grada Makarske i Grada Makarske.
Cilj radionice je bio što kvalitetnije informiranje poduzetnika, privatnih iznajmljivača i vlasnika obiteljskih kuća o mogućnostima sufinanciranja njihovih projekata iz programa Ministarstva turizma i Splitsko-dalmatinske županije iz domene turizma i energetske učinkovitosti. Radi velikog interesa korisnika JU Makarska razvojna agencija MARA posljednjih mjeseci, upravo za programe županije koji se odnose na energetsku obnovu obiteljskih kuća, ulaganja malih iznajmljivača i turističke projekte, radionici su nazočili gosti iz Splitsko-dalmatinske županije, kako bi iz prve ruke sve nazočne upoznali s uvjetima prijave na županijske programe.
Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić je u uvodnom dijelu istaknuo kako ga veseli činjenica da je ova radionica pobudila veliki interes potencijalnih prijavitelja, njih preko stotinu, što znači da za ovakvim edukacijama postoji potreba i čemu će se zajednički Grad, Agencija i TZ Makarska posebno posvetiti. Izložio je i statistiku JU Makarska razvojna agencija MARA, a vezano za navedene programe za prošlu godinu kada je u sklopu Programa konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstva turizma ostvareno 6 potpora; iz Programa sustavnog gospodarenja energijom 3 potpore; iz Programa podizanje kvalitete turističke ponude na području SDŽ čak 14 korisnika. U međuvremenu kroz 2017. godinu savjetodavnu pomoć zatražila su 134 korisnika, a ove godine u samo prva dva mjeseca čak 51 korisnik.

Direktorica Turističke zajednice grada Makarske Hloverka Novak Srzić istaknula je kako je ova radionica nastavak dosadašnjih zalaganja TZ-a da se svi dionici u turizmu prvenstveno educiraju i steknu nova znanja kako bi trenutnu turističku ponudu digli na još veći nivo. Ravnateljica JU Makarske razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ zahvalila se kolegama iz SDŽ koji su izdvojili svoje vrijeme za ovu prezentaciju,s naglaskom na prezentaciju koja se odnosi na program sustavnog gospodarenja energijom na području SDŽ koji je u odnosu na prošlu godinu izmijenjen, a sam program još nije objavljen. Istaknula je kako  Agencija i dalje svim potencijalnim prijaviteljima na bilo koji od navedenih programa stoji na raspolaganju dalje oko tehničke pomoći pripreme projekata. Prezentirala je Program konkurentnost turističkog gospodarstva koje je raspisalo Ministarstvo turizma, a traje do 30. ožujka 2018. Godine kojem su korisnici subjekti malog gospodarstva tj. obrti, trgovačka društva van javnog sektora i zadruge te obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

  • Pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić prezentirao je brojne mogućnosti koje nudi SDŽ za poduzetnike, poljoprivrednike i poduzetničke potporne institucije te naglasio kako svaki projekt koji je inovativan i predstavlja dodatnu vrijednost SDŽ prepoznaje kao partnera u njegovoj realizaciji.
  • Anita Aranza je ispred UO za turizam i pomorstvo prezentirala Program podizanja kvalitete turističke ponude na području SDŽ koji je namijenjen malim iznajmljivačima i koji je, za obalno područje županije, usmjeren ka poticanju novih sadržaja.
  • Damir Čarić je ispred UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu prezentirao Program sustavnog gospodarenja energijom na području SDŽ za vlasnike obiteljskih kuća koji  žele ulagati u energetsku obnovu, koji je u odnosu na prošlu godinu također unio određene promjene te uvjete za prijavu. Nakon izlaganja i prezentacija predmetnih programa,uslijedila su pitanja i odgovori.

Ovo je jedna u nizu edukativno-informativnih aktivnosti koje provodi JU Makarska razvojna agencija MARA, a uskoro ćemo objaviti i ciklus novih edukacija namijenjenih start-up-ovima, poduzetnicima, iznajmljivačima, nezaposlenima i svima onima koji su željni  dodatnih znanja.

Komentari

komentara