Objavljeno: Ned, ožu. 29th, 2015

Marendin 2015 (2): Janjetina s bižima Silve Marinović

Možda jedna malo modernija varijanta pri kojoj su se trudile da biži budu „al’ dente“ – da se ne raskuhaju, ali s tradicionalnim pristupom uz uporabu klasičnog pešta

drugi marendin s marinovic  2015  00051

no images were found

  • Tekst i foto JL
[N]akon janjetine s bižima Silve Marinović i Ani Šoštarić, u četvrtak 26. ožujka u konobi Kalalarga, ne treba sumnjati da će sedma sezona Makarskog Marendina biti više nego zanimljiva. Silva i Ani podigle su letvicu barem što se tiče ocjene publike – 4,65 te više nego respektabilnih 4,78 dobivenih od glavnog (zamjenskog) suca Hrvoja Bekavca! Čestitamo! Dobro raspoloženje u kužini dodatno je potaknuto i rođendanskom čestitkom Silvi za koju su se pobrinule prijateljice, a sve se kasnije prenijelo na društvo u konobi koje je, uz pjesmu izvrsnih marendinskih glazbara (Ivić – Gojak junior), najavu Jure Puharića Bega, a kasnije i proglašenje spomenutih ocjena, pozdravilo burnim pljeskom. Nije za bodovanje, ali ipak treba spomenuti i poslasticu, kolačiće, s okusom vina Renate Selak i Kristine Katić, a o samom ozračju nije potrebno trošiti previše riječi – marendinsko druženje kakvo se samo poželjeti može (ovoga puta podržano sjajnim vinima prijatelja iz Slovenije obitelji Štekar).

no images were found

Mario Tomaš: Silva je pokazala da zna kuhati
[S]ilva je pokazala da zna kuhati. Nije odstupala od recepta za koji mislim da je kombinacija Krase Gojak i Anine mame, a u ulozi pomoćnika mogu kazati da sam vrlo zadovoljan s rezultatom. Možda jedna malo modernija varijanta pri kojoj su se trudile da biži budu „al’ dente“ – da se ne raskuhaju, ali s tradicionalnim pristupom uz uporabu klasičnog pešta -, komentirao je Mario Tomaš. Marendin, dakle, uistinu ove sezone slijedi tradicijske tragove, ali ostavlja prostor za individualni pristup. – Mislim da već sada mogu kazati da sam puno zadovoljniji sustavom natjecanja nego posljednjih godina. Smatram da je ovaj model zadanih jela jako dobar, a uvijek postoje te neke „male dječje bolesti“ koje ćemo rješavati tijekom sezone i dogodine još neke stvari iskristalizirati. Važno je napomenuti da se ove godine točno zna tko što radi u Marendinu, ima svoje obveze i ispunjava ih, a zahvaljujući potpori Grada i Ožujskoj pivovari u potpunosti je zatvorena i financijska konstrukcija natjecanja-, kazao je Tomaš, predsjednik Makarskog Marendina.

no images were found

Obitelj Štekar – slovenski Dalmatinci (dalmatinski Slovenci)
[V]inarija Štekar, dugogodišnji prijatelji manifestacije, posebno su za ovu prigodu doputovali iz Slovenije u Makarsku, a marendini koriste ovu prigodu kakao bi im se zahvalili. – Moram zahvaliti Romanu i Juri Štekaru koji su i ove večeri bili s nama još jednom pokazujući koliko vole Dalmaciju i Makarsku. I ne samo to, strastveni su navijači Hajduka i dokazani promotori klapske pjesme i Hrvatske u cjelini u svakoj prigodi. Nije toliko poznato, ali riječ je o ljudima koji još od 1986. ili 1987. aktivno sudjeluju na festivalu klapa u Omišu i koji su već 30-ak godina vjerni Makarskoj. Malo je naših pjevača – ljudi s estrade koji nisu prijatelji i gosti obitelji Štekar u Sloveniji. Svake godine oni organiziraju nastupe naših klapa i estradnih umjetnika u Sloveniji i slobodno mogu kazati da ih svi već odavno doživljavamo kao naše – domaće ljude -, kazao je Mario Tomaš.

Slijedi: Vice Bušelić i Čedo Crljen – brujet!

drugi marendin s marinovic  2015  00139

[S]lijedeći natjecatelj, u četvrtak 2. travnja u konobi Kalalarga je Vice Bušelić, a na jelovniku je brujet. Iskusni majstor marendinske teće nije htio otkriti detalje, a uz pomoćnika Čedu Crljena svakako će učiniti još jedan korak bliže marendaškim običajima, a hoće li se i ovoga puta letvica natjecateljskog dijela još malo podići – ostaje nam za vidjeti.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>