Objavljeno: Sub, tra. 4th, 2015

Marendin 2015 (3): Brujet „Judina“ Vice Bušelića

Za očuvanje već poznatog društvenog ozračja i ove večeri pobrinuli su se marendinski glazbari predviđeni neumornim Ivićem (uz potporu mladih snaga)

treci marendin vice buselic  2015  00111

no images were found

Tekst i foto JL

[I] trebali su, Vice Bušelić i njegov „mali od kužine“ Čedo Crljen, biti „ljudine“ za očisti svu tu silnu ribu koja je „zaplivala drugi put“ u teći brujeta „Judina“ na trećem ovogodišnjem Marendinu, u četvrtak 2. travnja, u konobi Kalalarga. O brujetu bi se dalo napisati nebrojeno redaka, o tom kultnom ribljem jelu kojim se diči ne samo Dalmacija već i svi oni koji uz more, s morem i za njega žive na obalama i otocima lijepe naše. No to neka ostane za Veljka, a o teći koja je posjetiteljima i natjecateljima Marendin 2015. bila poslužena kratko lijepo i „slasno“ u nekoliko riječi rekao je kuhar Vice. – Mada je priča natjecateljskog karaktera i traži od sudionika i gostiju vrijednosti jela kroz ocjene od 1 do 5, u mom slučaju, mene i mog partnera Čede, teško je dati ocjenu, jer jelo je nastalo iz ljubavi prema hrani, a ljubav se ne može mjeriti ocjenom. Onaj tko nema dovoljno ljubavi kroz hranu dat će ocjenu 5, što nije realno, a onaj koji misli da ima dovoljno ljubavi, dat će ocjenu 1, što znači naš brujet se ne može ocijeniti jer ljubav se ocjenjuje djelima a ne brojevima -.

no images were found

[A] ocjene su ovoga puta bile „kao po dogovoru“. Publika je revijalno zaključila da je gušt bio za 4,65 dok je glavni sudac Goran Staničić, davši naglasak na „prekrasnu puru“, kazao da su se Vice i Čedo „oznojili“ za 4,64! Tko zna što su kuvertirali natjecatelji (taj tajni podatak brižljivo čuva marendinski tajnik Zlatko Belavić koji je ovoga puta bio i u ulozi najavljivača), međutim dobro je znano da su ribe, ribice i kanoče (bila je tu, uz klasičnu škrpunadu i jedna „velebna“ grdobina) svoje „treće plivanje“ odradile u vinima pelješke vinarije Madirazza. Svakako treba spomenuti kako je uvod u brujet povjeren komiškoj pogači, a sve su zasladili rafioli i skradinska torta. Brujet Judina (nazvan prema nadimku Vicinog dide) nema što!

no images were found

[Z]a očuvanje već poznatog društvenog ozračja i ove večeri pobrinuli su se marendinski glazbari predviđeni neumornim Ivićem (uz potporu mladih snaga) i na to ne treba trošiti previše riječi.

Slijedi „Dalmatinski lonac“

zorica i dijana

[U] četvrtak, 9. travnja, opet imamo dvije dame. Dijana Alač i Zorica Andrijašević Donna „boriti“ će se s dalmatinskim loncem prema receptu kojega je od zaborava u svojoj knjizi sačuvao Veljko Barbieri. Marendin drži ritam, a Kalalargom se šire mirisi tradicijske spize.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>