Objavljeno: Sub, tra. 11th, 2015

Marendin 2015 (4): Dalmatinski lonac Dijane Alač

„oštra mreža bure se pretvorila u jednu svilu nježnog vjetra, tako da je na marendinu u Kalalargi, u Makarskoj i Dalmaciji zamirisalo snažno“

cetvrti marendin dijana a  2015  00073sc

no images were found

  • Tekst i foto JL
[D]almatinskim loncem kojega su pripremile Dijana Alač i Zorica Andrijašević Donna, u četvrtak 9. travnja, Marendin 2015. stigao je na pola puta do finala. Da su Dijana i Zorica uistinu pripremile kvalitetno jelo dovoljna je potvrda činjenica da je njihovo umijeće ocijenjeno do sada najvećom ocjenom publike. Premda revijalna, ocjena publike od vrlo visokih 4,85 govori za sebe. Sudac Goran Staničić ocijenio je jelo s 4,7 a znamo li da su njegovi kriteriji poprilično „čvrsti“ i nepokolebljivi možemo to shvatiti kao pravi kompliment profesionalca. Sljubljivanje četiri mesa i četiri vrste povrća u istoj teći, a prema receptu kojega je u svojoj knjizi zabilježio Veljko Barbieri, aromama, mirisom i okusom vratilo nas je u doba istinske tradicijske, rekli bismo „rustikalne“ gastronomije toplih ognjišta. Dakako, nakon „proglasa“ Zlatka Belavića i Maria Tomaša, te „objave“ sučeve odluke ni Veljko nije propustio, u svom stilu, dodati kiticu „začina“. -Dalmatinski lonac kojega danas predstavljaju ove dvije lijepe dame je zapravo jedan iz serije u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji . Postoji dakle i lički lonac koji se još zove i lička kalja, postoje istarske mineštre (samo s kupusom), zatim dubrovačka zelena maneštra (menestra), a korijenska inačica svih njih je bosanska kalja. Ovo jelo i nije nešto posebno novo na marendaškom repertoaru, ali u svakom slučaju pripremile su ga nježne ruke i one su tako prve zanjihale lonac nad ognjištem. U ovo burno vrijeme, kako je današnji dan započeo, oštra mreža bure se pretvorila u jednu svilu nježnog vjetra, tako da je na marendinu u Kalalargi, u Makarskoj i Dalmaciji zamirisalo snažno -, kazao je Barbieri.

no images were found

Goran Staničić: Krasno i divota
[U] loncu je bilo četiri vrste kupusa, mrkva, krumpir sve je lijepo termički obrađeno po redu kuhano da ostane sve živo pod zubima jer to je poanta kupusa ( povrća). Namirnice suhoga mesa su bile odlične i nisu bile pretjerano slane. Sve je bilo lijepo složeno s telećom koljenicom i junetinom te njihovim temeljcem u kojem se kuhao i kupus. Sve te namirnice su ukomponirane s jednim lijepim domaćim „peštom“ i „šalšom“. Ne znam što bih više rekao sve je bilo krasno i divota -, komentirao je sudac Goran Staničić.

cetvrti marendin dijana a  2015  00113sc

Dijana Alač: Prvi pijat za muža Gorana
[O]bzirom da se Marendin ove godine zaista vratio tradicionalnim jelima mi smo večeras skuhali upravo jedno takvo iz zbirke Veljka Barbieria kojemu se i ovim putem želimo zahvaliti na savjetima i podršci. Zahvaljujem se svima koji su došli, publici, navijačima, a posebno se zahvaljujem kavani Migros na desertu ( Arapska torta i Baklava od trešanja), također velika hvala Aniti Pervan za tortu (Mediterana). Povrh svega zahvaljujemo mesnici Ivica Muše iz Splita za donaciju mesa za naš dalmatinski lonac. Hvala Mariu i ekipi iz kužine, izvrsnim glazbenicima koji nas zabavljaju – pa eto, neka gozba počne a ja sam svoj prvi „pijat“ poslužila svom mužu Goranu -, kazala je Dijana Alač. A gozbu su oplemenila vina vinarije Grabovac, a ne treba niti spominjati da se dobro zapivalo, ovoga puta uz Donnu koja je, vrijedi napomenuti, svoj prvi pijat poslužila Aniti Pervan.

no images were found

Slijedi grah sa suhim mesom Ljube Glavaša – još jedan lonac

cetvrti marendin dijana a  2015  00239sc

[L]jubo Glavaš i Josko Židić, pravi muški tandem za pravu „mušku spizu“ – fažol sa suhim mesom. Zvuči vrlo obećavajuće, a njihovo kuharsko umijeće ocijeniti ćemo u četvrtak, 16. travnja u konobi Kalalarga. Gost vinar – Vinarija Jerković (posebna preporuka nije ni potrebna)!

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>