Objavljeno: Sub, tra. 18th, 2015

Marendin 2015 (5): Ljubo Glavaš – Fažol sa suhim mesom

Uz vina vinarije Jerković i glazbu (Duje & Nikola & Marijanica) atmosfera u Konobi Kalalarga i nije mogla biti drugačija nego – prekrasna

peti marendin ljubo g 2015  00080

no images were found

 

  • Tekst i foto JL
[I] ovom prigodom Makarski Marendin je pokazao svoju veličinu „otvorivši“ se najpučkijem od svih jela – fažolu. Ovoga puta bio je pripremljen na način koji ga, mogu to tako kazati, uvijek prati, a to znači da svatko ima pravo izraziti svoje gastronomsko razmišljanje i kreativnost na jednom tako tradicionalnom jelu. Ovaj je bio možda malo pre jušan, ali su njegovi kreatori uspjeli izvući iz njega ono što je važno. Uostalom, tko kaže da onaj fažol koji ste probali zadnji nije ujedno i najbolji -, komentirao je peto ovogodišnje kužinavanje na Marendinu Veljko Barbieri. A za još jedno u nizu prekrasnih marendinskih događanja treba zahvaliti Ljubi Glavašu i Josku Židiću Žiki koji su za svoj fažol sa suhim mesom od publike dobili 4,5 te od suca Hrvoja Bekavca 4,6 bodova.

no images were found

 

[N]ije mi prvi put da kuham za veći broj ljudi, s razlikom da sam prije kuhao klasični fažol na dvije-tri vrste mesa. Za ovu prigodu smo si dali malo na maštu pa smo uključili sve vrste suhog mesa koje se tradicionalno koriste u Dalmaciji (svinjske nožice, koljenice, panceta, pršut, svinjskih ušiju, zatim malo suhe govedine i bravetine…). Prezadovoljni smo i sa rezultatom i sa druženjem, koje je u stvari i najvažniji dio marendina dok su ocjene po našem mišljenju u drugom planu, bilo je uistinu dobro. Ekipa u kužini zaslužuje sve pohvale, a svakako trebamo zahvaliti kavani Migros na divnim slasticama (torta od naranče i štrudel od jabuka), prijatelju Matku Milunoviću na vinu „za ekipu“, gospodinu Selaku na doniranoj panceti. Dakako da zahvaljujemo i mladim glazbenicima koji su najzaslužniji za raspjevano ozračje. Hvala publici i ostalim natjecateljima i jedino što bih dodao je: neka se ponovi što prije -, kazao nam je Ljubo Glavaš.

no images were found

 

[N]eutralan okus fažola omogućuje niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima. Tako se i ovaj četvrtak  kuhalo u Kalalargi s kombinacijom suhog mesa i kobasica.  Obilje mesa je po mom mišljenju prevladalo,  a fažol je ostao malo rijedak iako vrlo ukusan. Mislim da je trebao malo duže odležati prije posluživanja -, komentirao je sudac Hrvoje Bekavac. Uz vina vinarije Jerković i glazbu najavljenu kao „Dica spašavaju stvar“ (Duje & Nikola & Marijanica) atmosfera u Konobi Kalalarga i nije mogla biti drugačija nego – prekrasna. Maredndin je i ovoga puta pokazao da je „više od lonca“ – pravo društveno događanje.

peti marendin ljubo g 2015  00136s

Slijedi: Tripice Tine i Šime Kurtića
[M]arendini u četvrtak, 23. travnja, odlaze na svoje prvo ovogodišnje gostovanje. Ne na dalek put već do konobe Briškula na trgu Hrpina gdje će Tina Kurtić, uz podršku supruga Šime, pripremiti tripice – još jedno klasično marendinsko jelo.

no images were found

 

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>