Objavljeno: Sub, tra. 25th, 2015

Marendin 2015 (6): Tripice iz male kužine Tine Kurtić – za 4,88

Glavni sudac Goran Staničić je Tinino kuharsko umijeće ocijenio s dosada najviših 4,8 bodova. Publika se još pohvalnije izjasnila – 4,88

sesti marendin 2015 tina kurtic  00064s

no images were found

  • Tekst i foto JL
[T]ina i Šime Kurtić dokazali su, u četvrtak 23. travnja, da im teća nije nepoznanica. Tripice koje su pripremili u svom lokalu „Briškula“ pokazale su se kao pun pogodak. – Ovo je jedno od najboljih marendinskih jela do sada. Ono što svakako želim naglasiti je to da je termička obrada namirnica bila na vrlo visokoj razini. I tripce i krumpir kao i drugi sastojci kuhani su točno kako i koliko treba, a svi okusi su se sljubili u hramoniju iz koje ništa nije narušavalo sklad. Osjeti se da je pripremljen odličan pešt što je vrlo važan dio ovog jela i na koncu mogu samo kazati da su tripice, u onoj maloj kužini, ukupno gledajući pripremljene perfektno. Sve čestitke, ovo je do sada najveća ocjena koju sam dao nekom jelu na Marendinu -, komentirao je glavni sudac Goran Staničić koji je Tinino kuharsko umijeće ocijenio s dosada najviših 4,8 bodova. Publika se još pohvalnije izjasnila dodijelivši vrlo visokih 4,88! Najbolje ocijenjena marenda u dosadašnjem tijeku Marendina 2015!

no images were found

Barbieri: Dalmaciju je teško zamisliti bez tripica
[B]ila je to šesta večer ovogodišnjeg makarskog amaterskog natjecanja u pripremanju marendi, a ujedno i prvo od dva predviđena gostovanja. Mala kužina kultne „Brejanske“ dala je „veliko“ jelo a na svoj način to je komentirao i Veljko Barbieri. – Dogodilo se i to da se Marendin ove sezone dislocirao i to na pravo mjesto za marendu – krčmu Briškula. Pripremljeno je jedno jelo koje doista ima dugo povijesno trajanje. Čisto mediteransko jelo – tripice, o kojima govore mnogi autori gastronomskih tekstova od Antike do danas. Dalmaciju je teško zamisliti bez tripica. Tripice su ono ljepljivo uporišno mjesto gdje se susreću i miješaju okusi iznutrica s okusima mesa i povrća. O tripicama se u Dalmaciji razgovara, one su ono gastronomsko mjestu na kojemu se razglabaju sve moguće razmirice dalmatinskih gurmana. Ovaj put su tripice bile jako dobre i zato mislim da je taj razgovor bio uspješan, bez obzira o kojoj temi razgovarali -, rekao je Barbieri.

no images were found

Tajna je u kužini?
[M]ožda se tajna krije u kužini, mala kužinica koja tjera na parafraziranje poznate izreke: Gdje čeljad nije bijesna, ni kužina nije tijesna. A Tina i Šime pravi su štovatelji teće, tradicijske dalmatinske gastronomije. – Dakako da smo zadovoljni. Najviše zato što se ljudima svidjelo ono što smo pripremili, ali prije svega zato što smo se svi lijepo družili. Mislim da je to najveća vrijednost i prava dobit Marendina. Nije ta ocjena toliko bitna. Željela bih zahvaliti gospođi Ljijli Ravlić na rafiolima, koje su svi pohvali da su bili izvrsni. Mami hvala na kroštulama, ja sam pekla kruh i zajedno sa suprugom skuhala tripice. Atmosfera je bila odlična i hvala klapama Bušinac i Garbin i marendinskom triu -, kratko je komentirala Tina uz napomenu da to nije prvi put da kuhaju za veći broj ljudi, a pobornici su jednostavne, domaće spize bez, kako kažu, „Masterchef“ ekshibicija s izgledom, okusima i sastojcima. Još je jedno marendinsko kužinavanje iza nas, a u četvrtak, 30. travnja, povratak u konobu Kalalargu uz „juneći jezik na tingul“ kojeg će pripremiti Ljiljana Biloš uz pomoć Ivice Ravlića.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>