Objavljeno: Ned, svi. 3rd, 2015

Marendin 2015 (7): Ljiljana Biloš – „goveđi jezik na tingul“

Sve se nekako poklopilo kako treba, a vrijedno je zabilježiti da je ovaj Marendin bio najposjećeniji od kada se u Kalalargi održava ta jedinstvena manifestacija

sedmi marendin 2015 ljiljana bilos  00171

no images were found

  • Tekst i foto JL
[S]edmo kužinavanje ovogodišnje (sedme) sezone amaterskog kuharskog natjecanja Marendin 2015., održano u četvrtak 30. travnja u konobi Kalalarga, posve sigurno neće biti brzo zaboravljeno. Ne samo zahvaljujući izvrsnom jelu – goveđi jezik na tingul, kojeg je pripremila Ljiljana Biloš uz pomoć Ivice Ravlića, već i po ozračju koje te večeri zavladalo konobom. Devet goveđih jezika (15 kg) progovorilo je „deset jezika“, a publika je to nagradila s 4,8 dok je „strogi“ sudac Goran Staničić ocijenio s 4,78 bodova! Pretposljednje je to kužinavanje, u izlučnom dijelu, prije same završnice, a ako je suditi prema revijalnim i sudačkim ocjenama nezahvalno je prognozirati imena finalista (one glavne – natjecateljske ocjene pohranjene su kao stroga tajna u kuvertama Zlatka Belavića, tajnika koji ove godine skrbi o pravilima marendinske igre).

no images were found

[L]jiljana i Ivica svojski su se potrudili pripremivši jezike u pravom mediteranskom šugu, a dodatna dimenzija svakako je bila i rolada od krumpirova tijesta i blitve – maštovit prilog aromatičnoj jezikovoj teći. – Više smo nego zadovoljni sa svime što se događalo, od ocjene koju smo dobili do atmosfere koja je bila zbilja prekrasna. Jezik smo pripremili na pravi mediteranski način, u šugu kojemu nije nedostajalo ni kapara ni maslina, i najveća nam je nagrada to što su bili zadovoljni i svi koji su kušali jelo.Hvala osoblju konobe Kalalarga – oni zaista zaslužuju sve komplimente. Oduševili su nas. Glazbenicima koji su ovu večer učinili toliko zabavnom posebna pohvala, a ovim putem pozdravljam i veselu ekipu sa Zelenke koja nas je došla podržati – veliko hvala i njima -, kazala nam je Ljiljana Biloš. Bilo je, dakako, i nešto slatko: čokoladna torta i rolada od bajama s čoko preljevom zvana „didov brk“.

no images were found

[J]oš jedna doista tradicionalna i izvorna hrana na Makarskom Marendinu koja svoje tragove vuče duboko u prošlost. Ima čak i nekih mitskih naznaka jer je jezik s jedne strane ono čime izgovaramo najljepšu poeziju, doživljavamo najljepšu hranu, a iznad svega ono što je najljepše – a to je poljubac. U mnogim mitologijama od antičkih do keltskih oduzeti nekom jezik značilo je zapravo oduzeti mu moć izražavanja…ovaj jezik pripravljen u šugu s pomidorima, toliko karakterističnim načinom pripreme za naše podneblje, progovorio je svima nama dobro razumljivim jezikom -, kazao je između ostaloga Veljko Barbieri osvrnuvši se na rezultat kužinavanja Ljiljana i Ivice.

no images were found

Četvrtak 7. svibnja – Kamena, Tučepi: kokošji tingul i proglašenje finalista
[L]jiljanina spiza našla je zajednički jezik i s vrsnim vinima vinarije Jerković, a glazbenici predvođeni ove večeri izvrsnim Gagom i uvijek spremnim Ivićem stvorili su atmosferu kakva se samo poželjeti može. Bilo je i rođendanskih torti – sve se nekako poklopilo kako treba, a vrijedno je zabilježiti da je ovaj Marendin bio najposjećeniji od kada se u Kalalargi održava ta jedinstvena manifestacija spize, pisme i druženja. – Poslužili smo oko 160 marendinskih obroka, i mogu kazati da ne pamtim toliku posjećenost u našoj konobi na Marendinu. Sve u svemu mogu kazati, sad kada je pred nama posljednje kužinavanje prije finala, da je ovogodišnja manifestacija uistinu izvrsna, tim više što označava povratak Marendina na korijensku – pravu marendašku kužinu. Tu svakako treba posebno istaknuti ulogu Veljka Barbieria koji je zadao taj tradicijski okvir izbora jela. Hvala mu što se ove godine toliko angažirao. Mislim da nitko nije „iskočio“ iz tih okvira, a sva su jela bila izvrsna i to je dokaz da smo donijeli pravu odluku. Hvala svima koji su dali doprinos da nam bude tako dobro, a idućeg četvrtka slijedi zadnje kužinavanje i proglašenje finalista u Tučepi na Kamenima, gdje će kokošji tingul pripremiti Dino Tursić i Ivica Šimić Ivić. Vinarija Jerković i ovoga puta će biti s nama -, rekao nam je Mario Tomaš osvrnuvši se kratko na dosadašnji tijek Marendina.

no images were found

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>