Marketing

Banner 1-NaslovnicaMakarska Post logo

Zašto uopće oglašavati na Internetu?

[O]glašavanje na Internetu je u stalnom rastu, a to je sasvim jasan signal da to područje komunikacija sve više preuzima primat pred konvencionalnim medijima koji, osim TV koja je vrlo skup posrednik, te dopire do sve većeg broja korisnika, odnosno, potencijalnih kupaca. Navest ćemo samo neke od javno objavljenih podataka koje govore o prednosti Interneta pred drugim medijima. Ulaganje u Internet marketing iz godine u godinu rapidno raste. Samo se prošle godine u Europi u Internet marketing uložilo 17.7 milijardi eura, što je oko 18% svih sredstava potrošenih na oglašavanje. U Hrvatskoj je taj prosjek niži, no svejedno raste, i to dvoznamenkastim postotkom.U SAD-u je oglašavanje na Internetu već prestiglo tiskano oglašavanje koje je u padu, a prema posljednjim istraživanjima u Velikoj Britaniji Internet oglašavanje je u prednosti čak i pred TV.

Interaktivnost kao prednost

[P]rednosti Internet marketinga su u tome što je on, za razliku od npr. oglasa u tisku, na televiziji ili radiju, interaktivnog karaktera. To u praksi znači da kada potencijalni kupac vidi oglas na Internetu, može na njega kliknuti i tako trenutačno doći do svih detaljnih informacija o tom nekom proizvodu ili usluzi koja se oglašava. Svatko tko potencijalnim kupcima želi predstaviti svoju tvrtku, proizvode i usluge, trebao bi uložiti u Internet marketing jer se uložena sredstva u takav način oglašavanja višestruko vraćaju kroz povećanu dobit i prepoznatljivost branda.Neke od prednosti oglašavanja proizvoda i usluga na internetskim portalima u odnosu na druga sredstva javnog priopćavanja i oglašavanja:

Stalna vidljivost oglasa (nema vremenskog ograničenja oglašavanja).

Brzo, jednostavno i vrlo informativno oglašavanje (nema prostornog ograničenja oglašavanja).

Mogućnost višestrukog upoznavanja sadržaja (ponude) oglasa u vrijeme koje izabire korisnik.

Potencijalno vrlo velik broj korisnika (internetsko tržište može biti čitav svijet).

Mogućnost oglašavanja usmjerenog ka ciljanim skupinama korisnika (oglasi uz pojedine informativne rubrike i sadržaje).

Uz oglas, korisniku dostupni uvijek novi informativni sadržaji.

Brza i jednostavna (dvosmjerna) komunikacija između korisnika i oglašivača.

Brza i jednostavna izmjena sadržaja oglasa.

I na koncu, iako je možda trebalo biti na prvom mjestu, obzirom na prednosti, neusporedivo povoljnije cijene oglašavanja u usporedbi s ostalim sredstvima javnog priopćavanja i oglašavanja.