Objavljeno: Pon, svi. 15th, 2017

Miro Bulj (MOST), kandidat za župana SDŽ: Neću biti salonski političar

…boriti ću se isključivo za interese svakog dijela naše Županije i neće više vrijediti ona parola: što južnije to tužnije

  • Tekst i foto JL

U okviru predizbornih aktivnosti u Makarskoj je, u petak 12. svibnja,  konferenciju za medije održao Miro Bulj, saborski zastupnik MOST-a i kandidat za župana Splitsko dalmatinske županije. Na konferenciji su mu se pridružili Ante Pranić –NLM Vrgorac i Vladimir Petrović – predstavnik NL Ante Miličića iz Podgore. Njima su se pridružili i predstavnici NL dr.sc. Siniše Srzića  kojima je Bulj u ime MOST-a izrazio podršku na predstojećim izborima u Makarskoj.

Makarska je dragulj hrvatskog turizma, međutim odnos države, a poglavito Županije prema Makarskoj je katastrofalan. To možemo vidjeti iz nekoliko primjera o tome koliko Županija ne skrbi o uvjetima življenja ljudi na području cijelog Makarskog primorja koje ima ogromne potencijale. Primjerice, Dom zdravlja je u kaotičnoj situaciji, a sezona dolazi. DZ bi trebao biti onaj osigurač za dolazak turista na ovo područje. Sigurnost je jako važna, ali kada uđemo u DZ vidimo da je on u rasulu. Nemamo specijaliste, Hitna pomoć je u kaosu – nema dovoljno timova. Jednostavno Županija je zaboravila svoju svrhu dok u isto vrijeme ogroman novac curi kroz prste baš u zdravstvu. Makarska zaslužuje samostalni DZ, rodilište, kvalitetniji stacionar…Imamo još bolniju stvar – odnos prema učenicima. U jednoj zgradi imamo osnovnu i tri srednje škole. Je li to zaslužila Makarska i Splitsko dalmatinska županija? Zar je to odnos Zagreba i Splita – tih podobnika i uhljeba koji su svrha sami sebi i koji decentralizirana sredstva isključivo koriste za sebi pogodne i podobne jedinice lokalne samouprave. Upravo na primjeru Makarske vidimo kako SDŽ funkcionira kao utvrda uhljeba i političkih podobnika i članova obitelji.

Imamo i veliki problem u Makarskoj na primjeru betonizacije i pogodovanja Blažu Petroviću i ostalima koji pomorsko dobro betoniziraju bez ikakve kontrole. Gori od njega su ovi koji mu pogoduju od županijskih do državnih vlasti, ali i lokalna samouprava odnosno sadašnja vlast koja šuti. Smatram da je kriminal očit u koncesijama i bespravnoj gradnji na području cijele SDŽ i ovo u Makarskoj je očiti primjer kako se javno dobro koristi u privatno dobro na štetu građana. Nikakva promjena se nije dogodila smjenom dosadašnjeg župana, faraona, jer isti su zamjenici – ista je to priča, iste su to interesne skupine. Prema tome, vrijeme je za promjene. Ja očekujem da će narod napokon to prepoznati. Ja kao obični čovjek iz naroda boriti ću se isključivo za interese svakog dijela naše Županije i neće više vrijediti ona parola: što južnije to tužnije. Ako Zagreb može imati 7,5 milijardi kuna proračun onda i Splitsko dalmatinska županija mora imati bar toliko, jer s ovakvim otocima, priobaljem i zaleđem i s ovakvim potencijalom decentralizirana sredstva se moraju vraćati u lokalnu samoupravu. U suprotnom je Županija svrha sama sebi, a mi ćemo, ne dođe li do promjena, i dalje izumirati, mladi će i dalje odlaziti.

Komentari

komentara