Objavljeno: Uto, srp. 31st, 2018

Murina- ukusna riba iz mračnih priča (2)

Prava drama počinje u trenutku kad murina izroni. Izvijajući tijelo u komplicirane krivulje tvori čvorove koje zatim „svlači“ preko glave…

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Snaga, agresivnost i ratobornost murine u kombinaciji s teškim terenom gdje boravi, zahtijeva pribor čija je nosivost višestruko veća od njene težine. Zato je izbor opreme za njen lov od velike važnosti. Zbog nerazmjerno velikih usta vrlo velika te iznimno jaka i elastična mora biti i udica namijenjena njenom lovu. Nekad su se koristile samo one oblika „Aberdeen“ a sada uglavnom udice s vrhom okrenutim unutra, prema vratu, najbolje kružne, „Circle“, jer su iznimno jake, elastične i uvijek se kače za usta ribe, a ne duboko u stomak. Najbolje su one s prstenastim vezištem na koje je spojena vrtilica, jer takve sprječavaju ili barem umanjuje uvrtanje strune dok se murina okretanjem pokušavaju osloboditi. Udica treba biti što veća, ali  zakon športsko- rekreativnim ribolovcima dozvoljava lov s udicom najveće širine luka 21 mm. Taj se problem može riješiti tako da se ribe i ostali mamci nadijevaju na dvije ili čak tri međusobno spojene udice.
Murina se loviti može i „preko prsta“, ali samo uz neizbježne posjekotine po rukama, čak i kad se lovi s kožnim rukavicama. Zato je bolje murinu loviti štapom i rolom. To može biti dvodijelni ili trodijelni štap dužine 3,0 do 3,3 m, spore, parabolične akcije i težine bacanja 100 do 200 grama. Na njega treba postaviti što jaču i robusniju stacionarnu rolu veličine barem 6 000 do 8 000. Odlično rješenje su štapovi za „surf“ i „rock“ ribolov dužine 375 do 425 cm i težine bacanja 100 do 225 grama. Na njih se može postaviti stacionarna rola veličine 10 000 ili multiplikator rola od 12 do 16 libri s najlonskom strunom debljine barem 0,60 mm. Ove kombinacije izgledaju pretjerano robusne, ali s obzirom na snagu i borbenost murine, ali i mogućnost ulova puno težeg ugora samo ona jamči uspjeh u borbi s tim „zmijama“. Naravno, i ostali pribor treba biti odgovarajuće snage i pouzdanosti. 
Najprikladniji sistem za lov murine je klasični s kliznom olovnicom na osnovnoj struni, čija težina ovisi od dubine na mjestu ribolova i potrebne daljine odbačaja. Kako često nije neophodno daleko bacati mamac, nekad se olovo i ne koristi, pogotovo kad se riba očekuje u nekoj rupi ili procijepu bukvalno ispod nogu. Sistem s kliznom olovnicom najbolje je izraditi pomoću „antitang“ cjevastog klizača jer ta cjevčica omogućava najbolju osjetljivost sistema na ugriz. Jeftinije, ali lošije rješenje za klizač je obična vrtilica s kopčom. Završnjak pribora, koji se postavlja posredstvom vrtilice s kopčom, čini samo jedan privez promjera 0,45 do 0,50 mm. Zbog mogućnosti ulova ugora, koji za razliku od murine zubima može prerezati bilo koliko debeli najlon, privez je najbolje izraditi od 15-tak centimetara najlona na koji se nadovezuje 20-tak centimetara čelične sajle jačine 30 kg. Na tu sajlu, najbolje pomoću spoja cjevčicom, postavlja se udica. Umjesto sajlice može se upotrijebiti dvostruki najlon.
Osim uobičajenih za noćni ribolov, problem koji se najčešće javlja u lovu murine je često zapinjanje i kidanje pribora. Rješenje se zove- sistem za gubljenje. Olovnica se na pribor postavi posredstvom priveza manje jačine nego što je ostatak pribora. Taj privez, dužine oko pedlja, može se postaviti na vrtilicu koja spaja osnovnu strunu i završnjak ili na klizač.
Pri izboru debljine, odnosno jačine tog priveza za gubljenje valja voditi računa da on mora biti sposoban podnijeti bacanje olovnice težine do 150 grama, ali i puknuti kad olovnica zapne. Zato je potrebno imati barem dva najlona različitih jačina. Jedan promjera 0,28 mm za bacanje mamaca na male i srednje udaljenosti pomoću olovnice čija težina ne prelazi 100 grama. Za bacanje na veće daljine pomoću teže olovnice potreban je najlon promjera 0,38 mm. Takav je potreban i za bolje držanje mamca na dnu kada se lovi po velikim i jakim valovima, a sve zbog toga da bi osnovna struna stalno bila napeta. No, treba znati da se murina, ali i ugor najbolje love po mirnom moru. Treba pripremiti više priveza, ali i živce jer je to cijena koju treba platiti u lovu na dnu gdje su zapinjanja česta.
Ma kako kompletiranim priborom se lovilo, nakon polaganja mamca strunu treba lagano, a kočnicu na roli zategnuti do kraja, jasno vodeći računa o jačini strune. Napad murine je munjevit. Ona ščepa plijen i polako se počne povlačiti unatrag. Indikator ugriza, ako je postavljen na pribor, pritom se rijetko oglase, a štap ostaje tek malo napetiji nego što je bio. Zbog stanke između dva ugriza murine se najčešće kače za usta, za razliku od ugora koji svoj plijen odmah gutaju. Kad osjeti ubod udice, murina se prestaje povlačiti, staje  i do pola sata miruje ne odajući ničim svoju nazočnost. Kontra gotovo i nije potrebna, a u izvlačenju i nema nekog značajnijeg otpora- tek nešto malo bacakanja i zavlačenja.

Prava drama počinje u trenutku kad murina izroni. Izvijajući tijelo u komplicirane krivulje tvori čvorove koje zatim „svlači“ preko glave i prenosi na strunu. Svo to vrijeme neprestano grize sve što joj je na dohvatu, uključujući i vlastiti tijelo. To se događa velikom brzinom i upornošću pa je murinu nemoguće obuzdati, ali je zapravo onako „vezanu“ relativno lako prihvatit mrežnom prihvatnicom. Ako, pak, štap, koji uvijek mora biti dobro učvršćen da ne bi završio u moru, počne treperiti vrhom znak je da je na drugoj strani ugor. Tada valja postupiti na drugi način- brzo namotati višak strune i snažno kontrirati. Prvi trenutci borbe uvijek su odlučujući.  Nastojanju ugora da se negdje zavuče treba se suprotstaviti svom svojom i snagom pribora. Najvažnije je ostati pribran i učiniti sve da se „suparnika“ što prije dovede u slobodnu vodu. Najveći dio posla tada je završen.

 Kao i ugora, izvučenu murinu treba čim prije usmrtiti jer živa predstavlja stalnu i neposrednu opasnost za sve u blizini. Odmah po izvlačenju treba je smiriti udarcem bata po „bubrezima“- iznad analnog otvora, pa tek tada usmrtiti. Za to je najčešće dostatan tek jedan ubod nožem ili kojim drugim oštrim predmetom, neposredno iza glave. Ukoliko se, pak, ribe namjeravate osloboditi za to nije dovoljno samo prekinuti strunu jer će udica koja ostane u njoj najčešće brzo izazvati infekciju i smrt ribe. Stoga je prije puštanja udicu potrebno izvaditi, ali nikako izravno golim rukama jer to može završiti gubitkom prsta, čak i šake! Za oslobađanje žive murine najbolje je ribu prihvatiti neposredno iza glave ili posebnim ribičkim kliještama za donju vilicu, a zatim drugim, dovoljno dugačkim kliještama izvaditi udicu. (Nastavlja se)

Vezani sadržaj: Murina- ukusna riba iz mračnih priča (1)

Komentari

komentara