Objavljeno: Čet, sij. 14th, 2016

Nakon Makarske, izložba Petra Andrijaševića «More moru» postavljena u Ferney – Voltaire

Izložbu je službeno otvorila Chaty Canivet, tamošnja predstavnica za kulturu, naglasivši pri tome zadovoljstvo njenim realiziranjem nakon 10-ak godina «dogovaranja

IMG_2730

  • MP

[I]zložba slika makarskog slikara Petra Andrijaševića «More moru» nakon svoje premijere u makarskoj Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, otvorena je 7. siječnja u francuskom gradiću Ferney – Voltaire u galeriji Maison Fusier. Podsjetimo, izložba «More moru» je nastala kao zajednički projekt Andrijaševića i Veljka Barbieria a sastoji se od 25 slika i isto toliko pjesama u prozi. Francusko, uvjetno rečeno, gostovanje izložbe (treba imati na umu da Andrijašević osim makarske ima i francusku adresu) predstavilo je samo likovnu «polovicu» projekta – isprva zamišljenog kao grafička mapa.
Izložbu je službeno otvorila Caty Canivet, tamošnja predstavnica za kulturu, naglasivši pri tome zadovoljstvo njenim realiziranjem nakon 10-ak godina «dogovaranja». Povodom otvorenja izložbe Andrijašević je dao i intervju za regionalni dnevni list, a izložba će ostati otvorena do 26. siječnja. – Zadovoljstvo mi je i čast postaviti izložbu upravo u ovom prostoru koji odiše kulturom zahvaljujući činjenici da se galerija nalazi u prostoru u kojem je smještena i tiskara – muzej slavnog francuskog filozofa, književnika i povjesničara Voltaire-a. Napomenuo bih još i to da se upravo u ovom prostoru nalazilo i posljednje Voltaier-ovo kazalište. Drago mi je, dakako, da sam na taj način, kroz slikarsku prizmu, mojim domaćinima i posjetiteljima izložbe približio i Makarsku te ljepotu našeg mora. Samo otvorenje je uistinu bilo dobro posjećeno uz vrlo pozitivne osvrte na kvalitetu radova -, kratko nam je u telefonskom razgovoru kazao Petar Andrijašević.

IMG_2752

[I]nače, gradić Ferney – Voltaire (prvo se zvao samo Ferney) smješten je uz samu granicu sa Švicarskom, desetak minuta vožnje udaljen od Ženeve, a poznat je po činjenici da se u njega, zbog progonstva, smjestio Voltaire(1694. –1778.). Nedaleko od današnjeg centra grada, Voltaire je dao sagraditi dvorac (Chateau de Voltaire) koji je danas otvoren za turističke posjete. Galerija Maison Fusier u cijelosti također odiše uspomenom na slavnog francuskog filozofa.

Komentari

komentara