Objavljeno: Ned, stu. 15th, 2015

Naš Jadran: Asocijaldemokratski Lijevo ili ‘domoljubno’ Desno? U oba slučaja – u ralje naftaških apetita

Najveća nam je, međutim, prijetnja – uvjerenje kako ‘mi tu ionako ne možemo ništa učiniti ili promijeniti’. Ili da će nas možda nova vlada, ili ‘netko drugi’ spasiti

nj-clear-logo_invert-wp_full_blue

Tajna režimskih partija: projekti bušenja nafte i plina pod krinkom zaštite okoliša i gospodarskog rasta!
sa_dolphin-death

‘Čuvamo što je priroda stvarala stoljećima’ i ‘maksimalno iskorištavamo fosilna goriva u svrhu gospodarskog rasta’

[O]vo čine, odnosno žele učiniti NAŠEM Jadranu, ali i cijelom Sredozemnom moru – naftaši i priklonjene im vlade koje pogoduju njihovim prljavim planovima! Naftaška pošast već naveliko utire onečišćujuće puteve, šireći se poput srednjevjekovne crne kuge polako, posvuda pomalo, veličanstvenim morem starim pet milijuna godina. Morem jedinstvenog ekosustava i mnogobrojnih endemskih kolonija podmorskog života. Morem koje predstavlja kolijevku kulture, mediteranskih običaja i tradicije od antičkih vremena. Jedan poseban dragulj Sredozemlja – naš hrvatski Jadran, ne samo da mami milijune posjetitelja godišnje iz čitavog svijeta, nego je još od davnog ‘stoljeća sedmog’ privukao i prve doseljenike našeg ponosnog hrvatskog naroda, kako bi osnovali dom upravo na ovim prostorima, održavši se kroz sva burna stoljeća i teške ali pobjedničke ratove, obranivši svaki put ovu divnu zemlju neopisivih i u svijetu poznatih, još uvijek mnogobrojnih netaknutih prirodnih ljepota i zaštićenih područja. Zemlju u kojoj bismo trebali imati sreću, ponos i čast živjeti. Što smo, međutim, mi hrvatski građani danas, na kraju dočekali? Rasprodaju i bezobzirnu otimačinu našeg teritorija, kopna i našeg najljepšeg mora – i to nakon svih stoljeća kroz koja ih je naš narod ustrajno i mukotrpno, ali slavno obranio i uspješno sačuvao!
Polako, smirite se. Ne brinite ništa. Ma ne, neće Hrvatska nakon svega što smo prošli, postati nikakva ‘mala Norveška’! Nama su, naime, velike bjelosvjetske naftne korporacije ipak predvidjele namijeniti jednu posebnu ulogu – pretvoriti Hrvatsku i Jadransko more u tek još jednu u crnom nizu svojih pustih naftnih kolonija!

le-attivita-di-ricerca-e-produzione-nel-mar-mediterraneo

Aktivnosti istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Sredozemnom moru http://www.marsafenet.org/marsafenet/wp-content/uploads/2014/07/Stakeholders-WS-MISE-F.-Terlizzese.pdf

Štiti li EU zaštićena područja prirode, ili prava naftaša na okoliš?
[P]oduzima li Europska unija mjere kojima bi zaštitila ovo jedinstveno more (i kontinentalne teritorije), za koje su brojne njene zemlje članice vezane kulturom, tradicijom i poviješću? Kako ne – Unija ‘posebno brine’ o ekosustavu Sredozemnog mora. Kako bi zaštitila najozbiljnije ugrožena staništa i vrste diljem Europe, osmislila je posebne zakone: Direktivu o staništima i Direktivu o pticama. Ove dvije direktive zaljedno čine Natura 2000 – ekološku mrežu zaštićenih područja na području Europske unije, i temelj su nastanka navedene najveće koordinirane mreže područja očuvanja prirode u svijetu. Hrvatska je postala dio Nature 2000 pristupanjem EU. Direktiva o pticama zahtijeva osnivanje posebnih zaštićenih područja (SPA) za ptice. Direktiva o staništima zahtijeva posebna područja očuvanja (SAC) namijenjena za druge vrste osim ptica. Ovo zaista zvuči fantastično, a još ljepše tako izgleda – ‘na papiru’. A u stvarnosti?
Štoviše, EU s druge strane također aktivno sudjeluje i u potpomaganju provedbi zastrašujućih i suludih naftaških ideja, izravno pomažući (pogodujući?) naftašima putem posebnih, za njihove operacije skrojenih direktiva, kojima se, kako precizno navodi, ‘osigurava učinkovito i odgovorno korištenje fosilnih goriva’! Paradoks je surova stvarnost. Ta naftne korporacije danas upravljaju cijelim svijetom, a gdje neće jednom ‘običnom’ Europskom Unijom.

natura-2000_hr

Interaktivna karta područja ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj

Kako ‘dišu’ 2 vodeće stranačke koalicije, kad su u pitanju energetski naftaški projekti i parlamentarni izbori?
[I]mamo li vjerodostojne osnove nadati se kako će se buduće hrvatske režimske vlasti možda ipak ponašati i djelovati bitno različito od korumpiranih vlada susjednih i ostalih mediteranskih država? Naftašima su osobito zanimljiva i idealno pogodna upravo mora i teritoriji zemalja pogođenih ekonomskom krizom, gdje uz značajno niže od uobičajenih naknada i troškova, te od lokalnih vlasti namještene ‘nagradne’ povlastice, imaju mogućnost neometano iskorištavati, zagađivati, te nerijetko po potrebi i potpuno uništiti tuđi okoliš. Ne zaboravimo da je Vlada Republike Hrvatske još 02. siječnja dodijelila koncesijske dozvole stranim kompanijama, kako bi mogle neometano istraživati i crpiti naftu i plin tijekom idućih 30 godina! Najmanje je i njima, i priklonjenim im političarima, važno što Hrvatska samo od turističkog sektora uprihodi 1/5 ukupnog godišnjeg BDP-a. Niti ih previše brinu ekosustavi, zdravlje, život, tradicija i kulturna baština našeg naroda, ili kakva će biti budućnost zemlje koju planiraju poharati dopuštenjem lokalne vlade, trenutne ili buduće. Ono što naftne kompanije jedino zanima – to je, naravno i nažalost, što veći moguć profit, bez kompromisa! Potpuno se identičnom propagandnom retorikom pritom koriste vlade u svim jadranskim i sredozemnim zemljama. Tako nam u Hrvatskoj govore: ‘buše Talijani’, a u Italiji kažu: ‘buše Hrvati’.
Trenutna ‘tehnička’ vlada, kojoj uskoro istječe mandat, još uvijek nije odustala od projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina – osim tek privremeno, a služeći se ovakvom, naizgled ‘lukavom’ (no potpuno plitkom i prozirnom) taktikom, zapravo običnim predizbornim trikom, što je, uostalom, i sama neki dan ponovo potvrdila. Objavljena je tako samo još jedna nova službena potvrda činjenice kako je odustajanje od bušenja hrvatskog Jadrana i kopna bio običan spin vlade pred izbore, čime je pak u potpunosti razotkriveno naličje kampanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode pod kodnim imenom #‎menivrijedno, kao jedne obične podmukle farse za javnost. Za taktikom obmane građana putem promocije očuvanja prirode i turizma, posegnuto je u posljednjem trenutku i isključivo zbog straha – od negativnih izbornih rezultata.
“Ovim putem želimo istaknuti da je Ilija Želalić, djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Republici Italiji, pogrešno interpretiran u svojoj izjavi od strane talijanskih medija. Naime, kako je već ranije službeno komunicirano od strane predstavnika Vlade RH, projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika nije obustavljen već je potpisivanje ugovora trenutno odgođeno”, rečeno je HINI iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Zagreb, 20.12.2014. - Konferencija za medije Hrvatske narodne stranke (HNS). Na slici Vesna Pusiæ. foto HINA / Denis CERIÆ / mm

Zagreb, 20.12.2014. – Konferencija za medije Hrvatske narodne stranke (HNS). Na slici Vesna Pusiæ.
foto HINA / Denis CERIÆ / mm

Vesna Pusić – ministar vanjskih i europskih poslova: ‘Istraživanje nafte i plina u Jadranu nije obustavljeno!’  
[P]rethodila je tom priopćenju senzacionalna vijest vodeće talijanske tiskovne agencije ANSA (Trivelle: Croazia sospende progetti in Adriatico), izazvavši buru oduševljenja kod pojedinih ekoloških organizacija u Italiji. ANSA je objavila kako je Ilija Želalić, ministar savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, izjavio na konferenciji u Ortoni da je Hrvatska odustala od istraživanja nafte u Jadranu: “Hrvatska je zbog zaštite svoje obale obustavila projekte platformi za istraživanje nafte u Jadranskom moru i smatram da biste trebali i Vi u Italiji s druge strane našeg mora razmisliti o takvoj mogućnosti. To je velika opasnost za Jadransko more”, rekao je, po agenciji, Ilija Želalić na konferenciji “Put jadransko-jonske makroregije”. Naglasio i da je “resurs turizma najvažniji resurs koji trebaju razvijati zemlje koje graniče na ovom moru. Nafta postoji na drugim mjestima”.
Očito je i talijanskim, ali i pojedinim hrvatskim ekološkim udrugama koje su se ovoj vijesti ANSA-e najprije prerano poveselile, bila promakla ne tako davna izjava šefice Agencije za ugljikovodike Barbare Dorić za Poslovni dnevnik (Istraživanje Jadrana ide dalje a ulagači su spremni): “Jasno sam im komunicirala da, s obzirom da se Sabor uskoro raspušta i bliže se izbori, postoji mogućnost da Vlada neće uspjeti donijeti potrebne odluke po pitanju potpisivanja ugovora prije izbora, te su se i sami složili da koji mjesec više-manje ne igra značajnu ulogu u cijelom procesu. Naravno, draže bi im bilo da su se ugovori uspjeli potpisati ranije, ali odgoda od nekoliko mjeseci je prihvatljiva – bitno je da se posao završi do kraja. I sami kažu da je najnormalnije i u drugim državama kada su izbori, da se sačeka s donošenjem tako važnih odluka do završetka izbora. Ipak su to ugovori koji se potpisuju na 30 godina. A nakon izbora, kaže Dorić, projekt ide dalje!”

barbie_anamarija-a

Barbara Dorić – predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike: ‘Nakon izbora projekt ide dalje!’

[T]im se povodom naša građanska inicijativa NAŠ Jadran, već tada oglasila javnim priopćenjem upozorenja, čestitajući ujedno svim građanima Hrvatske Dan neovisnosti putem vodeće i najpopularnije svjetske društvene mreže Facebook. Naše priopćenje i prazničnu čestitku prenijele su u cijelosti i dnevne novine Makarska Post: Odustajanje od bušenja Jadrana tek predizborni trik Vlade RH?, te im se ovim putem još jednom zahvaljujemo.

01-independence

Naslovna slika čestitke naše građanske inicijative svim građanima i državljanima RH povodom Dana neovisnosti

[P]o objavljivanju službene potvrde od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova da hrvatska vlada ipak čvrsto ustraje u planovima bušenja Jadrana idućih 30 godina radi pridobivanja ugljikovodika, putem HINE, ali istovremeno i stranice naše građanske inicijative, oglasila se potom i nevladina udruga Sunce, oštrim ironičnim komentarom ‘Tko tu koga buši?’, s kojim se slažemo i također smo ga podijelili na našoj stranici, a koji u sažetku glasi: ‘Potpuni kaos političkog sustava: Čini se kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima problema s razumijevanjem jasnih citata nazivajući ih pogrešnim interpretacijama. Bi li jednako tako razlikovali i naftne mrlje od čistog mora, a vlastitu odgovornost prebacivali na međunarodne korporacije? Ili na građane?’ ‘Čuvamo što je priroda stvarala stoljećima i stvaramo zelena radna mjesta’ – Kako da ne!
Zar ste ovako zamislili čuvati?
U predizbornu svrhu posebno osmišljena kampanja #menivrijedno i istoimena internet stranica trenutno vladajuće koalicije, koja nastoji lažno prikazati MZOIP i samu koaliciju kao najveće brižnike i zaštitnike prirodnih vrednota Hrvatske. Novoosvanula, tek je jedna u nizu novih specijalno namjenskih internet stranica, u koje su, svaku pojedinačno, kako smo doznali, uložene pozamašne svote posrednih ili neposrednih proračunskih sredstava!
Lice vs. naličje #njimavrijednoga

menivrijedno

Kodno ime #menivrijedno – lice i naličje kampanje podmuklih javnih pokušaja manipulacije i obmane hrvatskih građana od strane vladajuće koalicije, a posredstvom najamnog i odanog ministarstva zaštite okoliša i prirode

[O]voj novoj farsi gotovo da u čuđenju ‘nismo mogli povjerovati’, ali smo se ubrzo uvjerili kako čuda zaista postoje! Svoju predizbornu kampanju vladajuća partija provodi usporedno čak i pod okriljem Ministarstva zaštite okoliša i prirode (ili zaštite izvlačenja fosilnih ‘rudnih bogatstava’?!) i njegovog ‘simpatičnog’ uglađenog ministra – pod paradoksalnim nazivom ‪#‎menivrijedno, a uz geslo ‘Čuvamo što je priroda stvarala stoljećima i stvaramo zelena radna mjesta’!?!
U duhu kampanje ‘rasta’ (javnog duga, nezaposlenosti, korupcije, siromaštva…) RH, tako je osvanula i nova političko-promotivna internet stranica ovih ‘velikih i časnih dušebrižnika’ o prirodi Hrvatske, posebice o njenim nacionalnim parkovima i parkovima prirode koje su Okvirnim planovima i programima o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika već odavno prenamijenili bušenju nafte i plina (konkretno su to Kornati, Mljet, Brijuni, Telašćica, Lastovo, Kopački Rit i Papuk), a od čega su tek nedavno u posljednjem kritičnom trenutku i pod našim intenzivnim pritiscima privremeno odustali – jer, ne može jedna kampanja smetati drugoj, i to baš sada, neposredno pred izbore. Na naslovnoj stranici, odmah ispod krasne fotografije Kornata bez naftnih platformi (čudno, zar ne?), možete tako pročitati i poduži ‘dirljiv’ tekst, koji će Vas možda ganuti i do suza (vjerojatno nakon što se više nećete moći suzdržati od ironičnog smijeha, s obzirom na kontekst činjenice tko u stvari ovdje promovira ‘zaštitu prirode i okoliša’).

  • Pitamo se: Postoji li itko, makar unutar vlastitih im redova, tko još uopće može povjerovati u ovo što promoviraju?

Prema njihovu tumačenju, ‘zaštita okoliša i prirode’ znači proceduralnu ‘zaštitu’ po standardima naftaša, putem naručenih ‘elaborata‘ (posebice kontroverzne tzv. ‘Strateške studije o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu‘) koji služe samo kako bi im legalnim putem, pomoću vlastitih namjenski kreiranih zakona (koje su već i sami prekršili), omogućili pokušaje neometane provedbe naftaškog projekta u djelo.
Ipak, budući da su nam modeli i principi rada svjetskih naftnih kompanija, gdjegod dolaze u ekonomski nerazvijene zemlje poput naše, poznati već desetljećima – možemo ih jedino, i uz osobito zadovoljstvo, zasluženo ispratiti pozdravom: Ostavite se zaštićenih i svih ostalih prirodnih prostora NAŠEG mora i kopna, i više se ne vraćajte ovamo!
(Neka vam i svog tog silnog našeg novca koji ste već uzalud utrošili u ovakvu besmislenu promotivnu kampanju!)

[P]odsjetimo, istražna polja ugljikovodika, predviđena za seizmička i bušeća istraživanja nafte i plina, osim što obuhvaćaju gotovo ČITAV hrvatski Jadran i sežu do 6 km od svih otoka i 10 km od obale, nalaze se čak i u neposrednoj blizini, tj. samo 6 km od granice nacionalnih parkova i parkova prirode (NP Kornati, Mljet i Brijuni; PP Lastovsko otočje, i Telašćica) – kao da incident ne može naštetiti zaštićenim ekosustavima. Nadalje, u blizini polja bušenja Jadrana su i posebni rezervati Cresa i Lošinja, te se ovaj vladin okvirni plan i program istraživanja i crpljenja nafte i plina jednako približio, a u nekim slučajevima u cijelosti obuhvatio i pojedine jadranske zaštićene spomenike prirode (takvi su npr. Jabuka, Brusnik, Biševo, Pakleni otoci…), kao npr. i veći dio Jabučke kotline zaštićen svjetskom ekološkom mrežom Natura 2000!

exploration-license-block-boundaries-offshore-croatia
Istražna polja ugljikovodika hrvatskog Jadrana – područja namijenjena 30-godišnjim bušenjima nafte i plina. Kartu je izradila multi-client tvrtka Spectrum GEO temeljem provedenih 2D seizmičkih istraživanja po narudžbi hrvatske vlade, bez javnog nadmetanja(!), nakon čega je navedenoj tvrtki bez ikakve naknade omogućeno trgovati i ostvarivati profit prodajom seizmičkih karata hrvatskog Jadrana naftnim kompanijama diljem svijeta, dok je pojedinim stranim naftnim kompanijama Vlada već izdala koncesijske dozvole 02. siječnja 2015. Dvije kompanije (OMV i Marathon Oil) u međuvremenu su odustale, ali vladina tijela (AZU, MINGO i MVEP) svejedno potvrđuju da projekt ide dalje.
Naravno da od naftaša i njihovih novih planova nisu pošteđena ni kontinentalna područja Hrvatske, gdje istražna polja predviđena za bušenje nafte i plina obuhvaćaju čak i zaštićene parkove prirode Kopački Rit i Papuk!

onshore-license-round-info

Karta istražnih prostora ugljikovodika hrvatskog kopna

Provedbi Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika (bušenja nafte i plina) Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dalo je ‘zeleno svjetlo’ putem pismene suglasnosti svom ‘bratskom’ Ministarstvu gospodarstva:

mzoip doc coll

[K]oliko daleko seže licemjerje i dvoličnost ministra ZOIP, zorno ‘ilustrira’ još jedan, tek nekoliko dana svjež primjer: premda izdaje odobrenje čak i novim 3D seizmičkim istraživanjima čitavog Jadrana (nakon što je prethodno 2013. godine dubokom hibernacijom ‘prespavao’ provedena 2D seizmička istraživanja Jadrana uzduž i poprijeko, i uginuća brojnih raznovrsnih jadranskih bića – osobito dupina, glavatih želvi i modrulja), naš ‘zaštitnik morskog divljeg svijeta’, sasvim slučajno u jeku predizborne kampanje, pohvalio se doniranjem značajnih proračunskih (naših) sredstava (službenih neskromnih 800.000,00 kn! – slučajnost?, ma ne – pravi dar ‘od srca’), ulažući ih, ni više ni manje – u Centar za oporavak morskih kornjača! Vjerojatno ovakvim (‘strateškim’) potezom trenutni (‘slučajni’) ministar, premda zna da mu do kraja mandata preostaje još samo par dana, ujedno unaprijed planira izgraditi dostojno prihvatilište za ova zaštićena ali ugrožena morska bića, nakon što ih dobro ‘počasti’ seizmičkim ‘rafalima’ jačine od oko 230 dB!

caretta-caretta_dn09_d_116

Draga ranjiva sredozemna morska kornjača – glavata želva (Caretta caretta). Kad bi bar mogla pričati, rekla bi i ona sve što ide našeg ‘slučajnog’ ministra ZOIP

[O]vo je posao(!!) koji se radi s ogromnom ljubavi(!?!) i entuzijazmom. Oporavilišta za divlje životinje poput ovog pomažu da Hrvatska ostane jedna od najbogatijih zemalja po bioraznolikosti u Europi’, istaknuo je ministar Zmajlović prilikom obilaska centra.
‘Skrb o ozlijeđenim morskim kornjačama, kao i edukacija i podizanje svijesti u javnosti o važnosti očuvanja ove zaštićene vrste, veoma je bitna. Ovih dana bit će potpisani ugovori o godišnjem financiranju centara za rehabilitaciju divljih životinja. Ministarstvo je ove godine odobrilo 800.000 kuna kojima će se financirat 5 oporavilišta za divlje životinje u Puli, Zagrebu, Senju, Šibeniku i Ruščici.’ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode.
Mislili smo i vjerovali sve do danas, ali bili potpuno u krivu, da NAŠ Jadran i Hrvatsku najviše voli i štiti ministar gospodarstva, jer nam je često i puno puta sam tako govorio. Ipak, sad to napokon i pouzdano znamo, još je i od samog ministra gospodarstva jedan daleko veći okolišni dušobrižnik, zaštitnik i čuvar prirode, flore, faune i ljudi – i čistog nepreglednog dubokog plavetnila hrvatskog Jadrana, i zelenih brežuljaka, i pašnjaka, i šuma i gorskih predjela, prostranih ravnica i svih zaštićenih močvarnih područja i ostalih rezervata,… ma, SVIH živih Parkova Lijepe Naše, i svega ostalog ‘njemu vrijednog’ – definitivno najveći je ljubitelj i herojski zaštitnik prirode i okoliša Republike Hrvatske – naš ministar ZOIP!
Ministar ‘zaštite okoliša i ugljikovodika’ javno se pohvalio enormnim ulaganjima (ali i nagovijestio podršku naftaškim planovima svoje neslavne vlade), još u travnju 2014., predstavljajući tada novoosmišljen vizualni identitet ‘Parkovi Hrvatske’: “Očuvana priroda i bioraznolikost zasigurno su naš ogroman potencijal. Na to bogatstvo imamo pravo biti ponosni i imamo pravo i obavezu raditi na tome da se Hrvatsku vidi kao ekološki vrt Europe. Istovremeno imamo i obavezu pretvoriti taj potencijal u gospodarski rast i razvoj. I to takav koji je dugoročno održiv i prijateljski prema prirodi.
U protekle dvije godine uložili smo preko 115 milijuna kuna u zaštićena područja. Ove i sljedeće u pripremi su projekti vrijedni 120 milijuna, a do kraja 2020. iz strukturnih fondova povući ćemo ostatak do 800 milijuna kuna. Dio sustavnog plana razvoja je i stvaranje jakog brenda ‘Parkovi Hrvatske’ koji će uz ova silna ulaganja obaviti ključnu ulogu u promociji.”
Proračunato Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naveliko se diči i kiti također i drugim nevjerojatno paradoksalnim referencama – koristeći čak i Papu Franju i njegov moralni autoritet, koji navodno MZOIP-u ‘pomaže u odgovornijem ponašanju prema okolišu’.
Bezobrazluk i besramnost sežu toliko daleko, da se čak i lik i djelo Svetog Oca koriste u prljavoj i manipulirajućoj propagandi iz kuhinje promotivnog tima Vlade RH i Ministarstva (navodno) ‘zaštite okoliša i prirode’ (a u stvari zaštite iskapanja fosilnih ‘rudnih bogatstava’ iz zaštićenog okoliša i prirode)!

mid_55f948363f5e9

Šteta što fotoreporter koji je snimio ovu fotografiju nije uspio zabilježiti i ministrovu figu u džepu prije ili nakon snimljene fotke. Ili je to, ili je u pitanju bio neki nesporazum, pa je ‘ministrant’ Mihael mislio da mu to Papa daje zeleno svjetlo za odobrenje 30-godišnjih novih naftaških projekata čak i u većini zaštićenih parkova i rezervata Hrvatske – u svrhu doprinosa klimatskim promjenama!?

[P]reporuke o navodnoj ‘dobrobiti’ od istraživanja i iskorištavanja nafte i plina za građane sežu nažalost toliko daleko, da se putem plaćeničke PR kampanje (‘odnosa s javnošću’) Agencije za ugljikovodike promoviraju čak i putem vodećih kršćanskih medija! (Ne bojte se, i ovo je također plaćeno novcem iz naših džepova!)

1398233230_5_38_photo

Profesor. Dr. Josipa Velić

Profesor. Dr. Josipa Velić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, jedna od koautora kontroverzno-farsne naručene Strateške studije o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, u razgovoru za plaćeni članak Glasa Koncila: Otkrivanje hrvatskih nalazišta nafte i plina ne smije se zaustaviti!, promovira bušenje nafte i plina hrvatskog Jadrana i kopna, ciljajući nametanjem pristrano-interesnih gledišta naftaške struke na ‘tržišni segment’ svekolikog kršćanskog pučanstva RH (i šire), kao odredišta na koje je usmjerena cjelokupna višestruka i viševrsna pomno smišljena podmukla promotivna pronaftaška kampanja, putem Agencije za ugljikovodike kao instrumenta stranih naftnih korporacija, a za primaran interes profita tih kompanija, te svih drugih priklonjenih im interesnih skupina. I to u isto vrijeme dok čak i Papa Franju šalje svjetsku poruku o krajnje nužnom i hitnom okretanju k obnovljivim izvorima energije, putem svoje Enciklike.

A što u međuvremenu čini i promovira vodeća oporbena koalicija?
[P]okušamo li se zavarati iluzijama i nadom kako će se situacija bitno promijeniti mogućim dolaskom na vlast najveće oporbene ‘domoljubne'(?) koalicije – dovoljno je samo baciti pogled na jedan od njihovih nekoliko predizbornih letaka:
http://domoljubna.hr/img/down/letak-program-5+.pdf, u kojem već unaprijed (ali ‘vješto’ zakamuflirano u masi obećanja kakva smo već toliko puta čuli) najavljuju istinske im namjere: gospodarski program Hrvatske žele samo preuzeti od trenutne vlade, kako bi nastavili temeljiti i provoditi ‘gospodarski rast‘ i ‘energetsku neovisnost‘ zemlje putem planova i projekata maksimalnog iskorištavanja domaćih fosilnih energenata (nafte, plina i ugljena)! Kako u predizborni pamflet o gospodarskom rastu i održivom razvoju(!) podmetnuti propagandu nafte i plina, da ista bude teško opaziva prosjeku ‘biračkog tijela’ Hrvatske, BiH i dijaspore, a da pritom svejedno budi nadu nekim građanima-biračima (koji možda stvarno vole i Hrvatsku i Jadransko more) da bi pobjedom tzv. ‘domoljubne'(?) koalicije nad trenutnim ‘asocijaldemokratskim’ režimskim blokom, NAŠ Jadran i kopno možda mogli ostati pošteđeni od naftaške pošasti? Pročitajte u letku ‘Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje / Program 5+’: http://domoljubna.hr/img/down/letak-program-5+.pdf
Uostalom, ‘bili bi ludi’ ne iskoristiti takvu ‘dobru’ priliku, koju im ‘na pladnju serviraju’ naftne kompanije! Provedba planova bušenja nafte i plina putem predstavljanja tobože originalnog plana gospodarskog programa lokalne vlade, u stvari je tek poznat i iskušan stari model djelovanja naftnih kompanija koje vješto provode svoje planove u djelo, u sprezi s potkupljenim vlastima i uz njihovu ‘velikodušnu’ pomoć, a u zemljama za kakve je i Hrvatska upravo idealan (crni) primjer.

5plus

U svrhu otklanjanja mogućih nesporazuma, emisija Otvoreno (HRT), emitirana 03.11.2014. na dan zatvaranja prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, u potpunosti razotkriva načelan stav vodeće oporbene stranke (i lako moguće predvodnice pobjedničke koalicije) o jadranskom bušenju nafte i plina:

Darko Horvat – predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo HDZ-a:
(08:57) Mi jesmo za istraživanje, istražiti Jadran treba, ali moramo biti svjesni toga da je ovo jedna brzopleta procedura u kojoj nije izrađena strateška procjena odnosno studija utjecaja na okoliš.
(22:45) Dakle, opet ću ponoviti naš stav: Istraživanje DA, a eksploatacija na način i onda kad ustanovimo što i koliko imamo.
(35:11) …ali ću se tu sada složiti sa kolegicom iz Agencije koja veli: ‘Bez fosilnih goriva i bez temeljne energetike, nemoguće je stvoriti pretpostavke i regulacijske mehanizme da bismo uveli obnovljive izvore.
(38:01) Bez konkurentnog energenta nema konkurentnog gospodarstva. I podsjetit ću samo hrvatsku javnost na jednu činjenicu: Ne tako davno, hrvatska kompanija INA crpila je iz Jadrana 2,8 milijardi…
(38:19) Danas, produkcija plina naše naftne kompanije može biti puno veća.
Usput, jedan od gostiju je i akademik Mirko Zelić, predsjednik ‘Znanstvenog vijeća za naftu i plin’ i član Predsjedništva HAZU, bivši član Uprave INE (2004.-2008.) i trenutno vanjski savjetnik Uprave INE. Prema nekim informacijama, jedan je od najodgovornijih za (navodno besplatno) ustupanje svih INA-inih seizmičkih karata tvrtci Spectrum Geo, temeljem kojih je ta tvrtka provela nova 2D seizmička istraživanja 2013. godine bez javnog nadmetanja, izravnim pogodovanjem.
Obavezno poslušajte izjave i razmišljanja ovog naftaškog stručnjaka/akademika, i kako taj čovjek gleda na nas koji ne dopuštamo naftaške aktivnosti na našem jedinom moru (i na kopnu)!
Neposredno pred izbore, doduše, postaju odjednom najveći ‘domoljubi’, i obećat će sve, ne bi li što lakše pridobili i Vaš glas. A nakon što osvoje vlast, niti lijevi ni desni nikad još nisu ispunili baš ništa od toliko toga plemenitog i divnog što su prije izbora tako srčano obećavali.
Tomislav Karamarko: RAZVOJ HRVATSKE TEMELJIT ĆEMO NA OČUVANJU PRIRODE I OKOLIŠA: [ENERGETIKA I OKOLIŠ] Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu s nebrojenim prirodnim i kulturnim bogatstvima. Njen razvoj moramo temeljiti na očuvanju prirode i okoliša. Međutim, opasni eksperimenti s bušenjem nafte na Jadranu nisu najbolje rješenje za to. Umjesto toga, moraju se koristiti raspoloživi domaći izvori energije s niskom razinom emisije i obnovljivi izvori energije.

12191462_963307667060594_1150524670864497205_n

[V]ratimo se sad samo na trenutak i podsjetimo na dirljiv tekst kampanje #menivrijedno asocijaldemokratskog tabora, koji glasi: ‘Po očuvanoj prirodi Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe. S pravom i ponosom možemo reći – Hrvatska je nacionalni park Europe. Trećina našeg teritorija je dio najveće svjetske mreže zaštićenih područja, ekološke mreže Natura 2000. Pod nazivom Parkovi Hrvatske okupljamo 8 nacionalnih parova i 11 parkova prirode. Svaki je jedinstven i sve ih se isplati obići u što se uvjeri 2,7 milijuna posjetitelja koliko ih parkovi godišnje privuku. Na ovoj internetskoj stranici možete vidjeti koja su naša prirodna bogatstva o kojima se brinu djelatnici javnih ustanova koje upravljaju parkovima i čije je očuvanje cilj aktivnosti koje provodi i financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.’
Ako je suditi prema ovakvim hvalospjevnim izljevima ‘ljubavi’ i ‘brige’ o prirodi i okolišu, stječe se dojam kao da je u oba slučaja riječ o jednoj istoj stranci/koaliciji. A kako u ‘tehničkom smislu’ ipak nije, navedeni primjer samo još čvršće potvrđuje činjenicu da između dva dugogodišnja najveća konkurentska politička bloka – zapravo i ne postoji suštinska razlika!
I, što sad? Bi li mudrije bilo podršku dati asocijaldemokratsko Lijevima, ili ‘domoljubno’ Desnima?
Prosudite sami. Ali ne recite kasnije da nismo u najboljoj i najiskrenijoj namjeri pokušali upozoriti. Naše je mišljenje kako je i ‘ulijevo’ i ‘udesno’ – POTPUNO ISTO. Štoviše, u oba slučaja – srlja ravno i sigurno u ralje nezasitnih NAFTAŠKIH apetita, na pravom putu u konačnu PROPAST!

  • Najveća nam je, međutim, prijetnja – uvjerenje kako ‘mi tu ionako ne možemo ništa učiniti ili promijeniti’. Ili da će nas možda nova vlada, ili ‘netko drugi’ spasiti!
  • ‘Svijet je opasno mjesto, ali ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji to promatraju i ne čine ništa!’

steve_mccurry_kuwait_12_1445

[T]rebamo li bušotine nafte i plina, zagađenja mora otrovnim isplakama i izljevima nafte, te smrad sagorijevanja ugljikovodika u zraku umjesto iscjeljujućeg mirisa morskog aerosola i sredozemne vegetacije? I sve to trpjeti kroz idućih 30 godina?! Još nas uvjeravaju da se platforme, plamen i smrdljiv gusti crni dim iz njihovih baklji, cjevovodi za transport nafte, opskrbni tankeri i prostrane naftne mrlje navodno neće moći vidjeti na udaljenosti samo 6 km od otoka i 10 km od obale!
Umjesto života nude nam smrt, a u ime lažnog prosperiteta još veće siromaštvo. Na nama je da zajedno odlučimo: hoćemo li nakon višegodišnje sustavne pljačke, dopustiti na kraju još i otimačinu i zagađenje čitavog NAŠEG hrvatskog mora i kopna!
Štićenike ugljikovodika motivira samo novac. Potkupljeni ne vide da ih korporacije pretvaraju u sluge tek sitnišem. Slijepi u pohlepi za nikad dovoljno ostvarivim, nesposobni utvrditi ciljeve, iz sebičnih pobuda uništavaju i ruše sve što uistinu vrijedi, a što prljavim novcem nikad ne mogu kupiti.
Nas većinu vodi srce, opasnost nas hrabri, a nadahnjuju ljubav i more. Zajedno stvaramo, krećući se smjelo k neizvjesnoj budućnosti.
Brinemo da NAŠ Jadran, jedan i jedini, ostane i za sva morska bića, i za nas, i poslije nas. Zato pobjeđujemo!

  • ‘Obrana mora je društvena dužnost svakog građanina. Važno je razmišljati o tome kako ljudsko biće mora preuzeti odgovornosti u vremenu svog života.
    Mi danas branimo okoliš koji će naša djeca naslijediti.’

Podržite i pratite Facebook stranicu naše građanske inicijative, posvećene zaštiti i očuvanju Jadrana, obustavi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, te promicanju održivog razvoja Jadrana i Republike Hrvatske! Obranimo zajedno NAŠ Jadran!

Što još možemo učiniti?

sa_bg-logo> Pročitajte i podijelite članak u kojem ugledna svjetska znanstvenica i slavna aktivistica u borbi protiv naftaških onečišćenja i korupcije, objašnjava suštinu načina djelovanja naftnih kompanija:

Rušenje laži i mitova o nafti – Maria Rita D’Orsogna: Naftaši imaju nos kao Pinocchio!

Još jednom zahvaljujemo partnerskoj udruzi AdAdriaticum na organiziranju tribina u Splitu i Šibeniku, na kojima je gostovala Dr. Maria Rita D’Orsogna!
> Potpišite i podijelite PETICIJE za zaštitu Jadrana putem trajne obustave novih naftnih projekata!

  • Pridružite se našoj inicijativi, nikad ne odustajte, i nemojte prestati širiti informacije!

Komentari

komentara