Objavljeno: Pet, sij. 25th, 2019

Noć muzeja 2019. u Gradskoj galeriji Antun Gojak

Tema ovogodišnje Noći muzeja je “Inovacije i digitalna budućnost”

  • MP
  • Galerija Gojak

Makarska: Gradska galerija Antun Gojak, Noć muzeja 2019., petak, 1.veljače 2019. od 18 do 24 sata.

 

PROGRAM

  • 18 – 19 sati
    19 – 20 sati
Radionica “Kad bih bio slikar!” 

Voditelj: Toni Bilić, muzejski pedagog
U dva termina ovogodišnje radionice, namijenjene makarskim osnovnoškolcima, polaznici će pod stručnim vodstvom krenuti putem vlastitih misli i želja, te u okruženju Galerije i poticajnom ambijentu Noći muzeja, potražiti umjetnika u sebi.

  • 20:30 sati
Predstavljanje filma “Intervju s Gojakom”

Digitalizirana snimka razgovora s Antunom Gojakom iz 1986. godine (trajanje: 25,13 min). O filmu govore: autor Goran Morović i ravnatelj Galerije Josip Karamatić. Analogni VHS video zapis intervjua kojeg je s Antunom Gojakom vodio prof. Petar Puharić od neprocjenjivog je značenja za Galeriju i grad. Upravo se zbog toga pristupilo njegovoj digitalizaciji kako bi ga se sačuvalo za buduće, sve “virtualnije” generacije. Film s radošću predstavljamo upravo u prigodi Noći muzeja 2019. čija je tema “Inovacije i digitalna budućnost”.

  • 22 sata
Otvaranje izložbe akademske slikarice Martine Gulan “Digitalno slikanje je suvremeno slikanje”

… učiti slikati digitalno za onog koji je navikao na platno ili papir nije lako. Znam, jer sama potječem iz okruženja ‘hard core’ tradicionalnog crtanja i slikanja. Također, morate biti odličan i crtač i slikar, imati teoriju boje u malom prstu i sl. No ono što mi ova umjetnost omogućava je da radim i stvaram i kada nemam uvjete za rad poput ateljea. Osim toga, umjetnik mora živjeti i jesti, a ova vrsta umjetnosti to omogućava. Nitko ne traži od vas da prilagođavate stil, dapače, što ste originalniji to bolje. Rekla bih kako je digitalna umjetnost umjetniku povratila autonomnost stvaranja, a oduzela autoritet kritičarima. Onaj tko će platiti za digitalno djelo je daleko bitniji od kritičara koji neće kupiti djelo, ali će zaraditi karticama svog teksta o djelu tog umjetnika. I za kraj; da bi uspjeli u digitalnoj umjetnosti nema ‘muljanja’. Ili znaš slikati/crtati ili ne. I biti ćeš plaćen i poštovan.
Martina Gulan

Komentari

komentara