Objavljeno: Uto, velj. 5th, 2019

Nova knjiga Bože Ujevića: Gradovi i općine Splitsko – dalmatinske županije

Raznolikost i ljepota Splitsko-dalmatinske županije, osobitosti njezine obale, Zagore i otoka, naročito se ističu u ovoj monografiji kroz iskazani stvaralački entuzijazam…

Nova knjiga Gradovi i općine Splitsko – dalmatinske županije autora Bože Ujevića, kao što i sam naziv knjige govori, obuhvaća  važne podatke o gradovima i općinama otočnog, obalnog i zagorskog dijela županije. Pored osnovnih značajki navedenog prostora, geografskih obilježja i podataka o stanovništvu, možemo pronaći vrlo vrijedne informacije o prirodnim ljepotama, kulturnim dobrima, arheološkim ostatcima, sakralnim objektima i drugim značajkama vezanim za kulturnu baštinu.
Uz sve to knjiga donosi i priču o povijesnim zbivanjima na ovom području, od najranijih vremena do današnjeg dana. Tekst je popraćen mnoštvom fotografija. Cilj je približiti čitateljima područje Splitsko-dalmatinske županije u svim njezinim zemljopisnim, kulturološkim različitostima i povijesnim okolnostima. Splitsko – dalmatinska županija do sada nije imala ovako kvalitetno napisano i ilustrirano štivo, što će zacijelo oduševiti čitatelje i one koji se podrobnije hoće informirati o jednoj od zasigurno najljepših županija u Hrvatskoj.

Iz predgovora monografiji Splitsko-dalmatinske županije

Raznolikost i ljepota Splitsko-dalmatinske županije, osobitosti njezine obale, Zagore i otoka, naročito se ističu u ovoj monografiji kroz iskazani stvaralački entuzijazam i utkanu ljubav prema svome kraju i profesiji u djelu autora, prof. Bože Ujevića. Čitajući je, stvara mi se osjećaj ponosa na velebnu i slavnu prošlost koja se, kroz autorovu jednostavnost pisanja, svakome čini mirnom i dopadljivom, a znamo dobro koliko je bila burna i bremenita. Ovo je prostor na kojemu su se kroz povijest izmjenjivale razne kulture naroda koje su, svaka na svoj način, ostavili trag u graditeljskoj baštini, a isto tako i prostor na kojemu se vodilo lokalne i svjetske ratove i, unatoč svemu tome, veliki dio spomeničke baštine uspio se očuvati. Razlog tome leži u činjenici što je ovdje zaživio suživot čovjeka i kamena te je čovjek, oblikujući kamen, ostavio višemilenijski pečat svoga načina života, vjere i kulture, što je vidljivo u gotovo svakom od opisanih naselja.
Opisujući gradove i općine Splitsko-dalmatinske županije, autor slikom i riječju ovjekovječuje svekoliko naslijeđeno bogatstvo na koje je, u trenutku stvaranja ove monografije, naišao dok krajolik prikazuje kroz sva četiri godišnja doba koja se na ovim prostorima intenzivno izmjenjuju i ukazuju u svojim čarobnim bojama, što u čitatelju budi želju za posjećivanjem ovoga kraja.
More, rijeke, jezera, planine, šume, otoci i još mnogo toga drugoga na ovome prostoru, zabilježenog u ovoj monografiji, dani su nam u božanskoj ljepoti, a naša obveza je da te ljepote predstavimo današnjim posjetiteljima te ih prenesemo i sutrašnjim stanovnicima kako bi omogućili održivost vrijednih ljudi Splitsko-dalmatinske županije.
Želim vam da uživate u ovoj monografiji, i ne samo u njoj, već da vas ona potakne da što prije dođete u našu županiju kako bi izravno osjetili i doživjeli sve ono što vam nudi: ljepotu prirode i plaža, gostoljubivost stanovnika, jedinstvenu gastronomsku ponudu, UNESCO-vu kulturnu baštinu, neotkriveni planinski raj s izvornim dalmatinskim naseljima, predivnim rijekama, jezerima i otocima te još puno toga što vam ostavljamo da sami otkrijete.

Bože Ujević rođen je 18. siječnja 1967. godine u Splitu. Diplomirao je povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje profesora povijesti i geografije koje je kasnije predavao u nekoliko splitskih osnovnih i srednjih škola. Trenutno radi na mjestu ravnatelja OŠ Kamen-Šine u Splitu. Oženjen, otac troje djece. Objavio je: Priča o Splitu (2001), Moj Split (2003), Sveti Duje (2006), Priča o caru Dioklecijanu (2006), Priča o Hajduku (2006),  Priča o dalmatinskom psu (2007), Obojimo Split (2007), Godine u Kadinoj Glavici i Parčiću (2016), Karinski slučaj (2017). Autor je priručnika za učenike 3. razreda osnovne škole Moj Split (2016), te suautor zavičajnog priručnika za učenike 3. razreda osnovne škole Splitsko-dalmatinska županija (2018).  Urednik je knjige Fra Vjekin vijek (2013). Autor je fotografija monografije Lokvičići (2013). Novinske je tekstove i fotografije objavljivao u više hrvatskih novina te internetskih portala.

Više možete pročitati OVDJE

Komentari

komentara