Objavljeno: Sub, velj. 16th, 2019

O udicama za varalice (2): Jednokrake su univerzalne

treba naglasiti da udica namijenjena lovu potezcem ne smije imati u stranu zavrnuti vrh jer to uzrokuje šijavanje- skretanje varalice…

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Osim od oblika krivine i veličine, kvaliteta udice namijenjene „naoružavanju“ varalica ovisi i o tome je li jedno ili višekraka. Kao najuniverzalnije, one koje se mogu postavit na sve vrste varalica pokazale su se- jednokrake! Njihova prednost u odnosu na višekrake dolazi do izražaja u panulavanju riba tvrde usne šupljine, kojima višekrake često ispadaju iz usta. I u lovu ostalih riba višekrake brže zakvače, ali i češće gube plijen. Jednokraka se znatno lakše od višekrakih okreće u ustima ribe i tako brže pronalazi mjesto za kvačenje, pogotovo u površinskom lovu. Najčešće se ubadaju u usne, a kružna, „Cyrcle“ udica, u pravilu za njihov kut. Uz to, jednokraka dublje prodire pa bolje drži plijen.

Ima varalica koje su konstruirane samo ili za pretežito „naoružavanje“  jednokrakim udicama. Toj skupini pripada većina onih izrađenih od perja, niti, traka te mekane plastike. Za njih su najprikladnije udice oblika „Aberdeen“, „O’shaughnessy“ i „Barbarian“.  Svaki oblik im prednosti i mane koje do izražaja posebno dolaze kad se postavljaju na „silikonce“, varalice od mekane plastike. Tako „Barbarian“, udica čija se krivina svija na tri mjesta, najbolje drži takve varalice, ali i najbolje prodire i najotpornija je na ispravljanje. Zato je najpogodnija za lov krupnih grabljivica. Međutim, zbog debljine i snage nije primjerena panulavanju malim varalicama i pri dnu, gdje su česta zapinjanja. Za to su najprikladnije udice oblika „Aberdeen“, jer su najtanje i najelastičnije, zbog čega se najlakše otvaraju. S njima će se spasiti više „silikonaca“ zakvačenih za dno, ali neće se izvući kapitalac, osobito ako se koristi udica koja je prije već bila ispravljena, o čemu mnogi udičari ne vode računa.

S druge strane, udice oblika „O’shaughnessy“ dužeg su vrata, deblje, jače i manje elastične pa se  teško se ispravljaju. Osim toga, teže prodiru zbog čega zahtijevaju snažniju kontru. Posebno su dobre za montiranje na varalice s poprijekom plohom na repu, engleskog imena „shad“, a našeg mlatirep, dužine preko 10 cm te imitacije jeguljice od mekane plastike. Te imitacije mogu biti opremljene običnim udicama navedenog oblika čiji vrhovi vire ispod varalice, što je najčešći slučaj u tvorničkom „naoružavanju“, ali i „džig“  (jigg), odnosno udicama s olovnom glavom, vrhom okrenutim gore, što je bolje rješenje za plitke terene i lov pri dnu, a sve zbog izbjegavanja kvačenja.

No, ma koje se koristile, udice ne smiju biti takve veličine da bi varalicama ometale vibraciju, a što se događa kada zbog dužine prolaze kroz „radni“, dio koji vibrira. S druge, pak, strane, nije dobro ako su manje nego što bi trebale biti, zbog čega bi s njih spadao već prevareni plijen. Tako pri odabiru veličine i postavljanju udice u „twister“, srporepu varalicu, treba voditi računa da krivina udice iz varalice izlazi na početku repa ili najdalje od njega unutar zadnje trećine dužine tijela varalice. Iznimka su varalice za lov lubina. On plijen hvata za glavu pa ga treba loviti varalicom kome je vrh udice što bliži  prednjem dijelu.

U pravilu, manje i srednje, varalice duge između 4 i 8 cm, najprikladnije je opremati udicama oblika „Aberdeen“ veličine 4 do 4/0, dok je modele dužine 10 do 20 cm bolje „naoružavati“  udicama oblika „O’shaughnessy“ veličine između 4/0 i 10/0. Umjesto njih, kad se lovi varalicama dužim od 15 cm, najbolje je koristiti udice oblika „Barbarian“ broj 9/0 i više. Pritom treba imati na umu da udice raznih proizvođača nisu istih dimenzija unatoč istom broju veličine.Kad su u pitanje „mlatirepi“, odnosno „shad“, najčešće rabljene varalice od mekane plastike, pokazalo se da su za njih optimalne veličine udica ove u priloženoj tablici.

Dužina (cm)       Veličina udice (broj)

Do 5                   1
8                         1/0
10                       2/0
12                       4/0
14                       5/0
17                       6/0
18 i više              7/0

Za „naoružavanje“  imitacija crva i glista od mekane plastike („worms“), koje su se u posljednje vrijeme izvanredno pokazale u lovu lubina, bolje od standardnih „jigg“ su njima slične  „worm“ udice. Što više, one su dobre i za montažu „mlatirep“  i „srporep“varalica. Na kraju, treba naglasiti da udica namijenjena lovu potezcem ne smije imati u stranu zavrnuti vrh jer to uzrokuje šijavanje- skretanje varalice s pravca potezanja.

Vezani sadržaj: O udicama za varalice (1)

Komentari

komentara