Objavljeno: Sub, srp. 29th, 2017

Obična točka povećava lovnost varalice!

Sve je više varalica koje na boku tijela imaju jednu ili više jasno istaknutih točaka. To su takozvane „the strike point“ ili, po naški, točke napada

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Poput prirodnih, umjetni mamci mogu biti više ili manje privlačni ribama. Mnogi su atraktivni u tolikoj mjeri da im nije potrebna nikakva posebna animacija da bi isprovocirali napad ribe. Kod nekih je ta atraktivnost postignuta realističkim imitacijama, što je često kod varalica od mekane plastike, ili pak jedinstvenim specifičnim kretnjama, što je glavna karakteristika teturavaca, „wobbler“-a. U principu svaka vrsta varalice ima neku samo sebi svojstvenu osobinu kojom je u stanju potaknuti agresivnost riba grabljivica čak i kad su site. Iako u najvećom broju slučajeva, pogotovo kod provjereno lovnih varalica, nema potrebe bilo što im dodavati, ponekad i mali detalj može povećati lovnost, a katkad je i udvostručiti.

Davno je utvrđeno da određene ribe grabljivice na određeni način napadaju plijen, osobito druge ribe. Neke ih napadaju s repa, neke po sredini, a neke pak ugrizom u glavu s prednje strane. To nikako nije nasumično, nego je genetski određeno, tako da se napad uvijek odvija po manje- više jednakom scenariju. Pa iako postoji impuls koji upravlja nagonima predatora, postoji način da se taj impuls zaobiđe i da se predatora izazove i potakne na napad na malo drukčiji način.

Sve je više varalica koje na boku tijela imaju jednu ili više jasno istaknutih točaka. To su takozvane „the strike point“ ili, po naški, točke napada. Premda varalica može cijelom svojom dužinom jednako atraktivna, predator će je, ako „the strike point“ postoji, udariti upravo u to mjesto. Pritom uopće nije važno napada li on svoj plijen inače s repa ili glave, jer kad ugleda „the strike point“, udarit će upravo u tu točku. Upravo zbog toga mnogi ribolovci varaličari svoje ionako lovne varalice dodatno naoružavaju, Osim crtenjem, najčešće crne točke, to rade i postavljanjem samo ljepljivih halografskih ili  izbočenih okom, koje se mogu kupiti u iole boljim prodavaonicama ribo materijalima.  
U pravilu, točka se postavlja uglavnom na prvoj trećini tijela s bočne strane, što je svakako dodatna provokacija. Kod većih i bržih varalica može se postaviti i više točaka. Kad se postavljaju na varalice tipa žlica, točku  treba postaviti samo s jedne strane, i to s unutarnje udubljene, jer je praksa pokazala da je, suprotno očekivanju, tu postavljena učinkovitija nego kad je na izbočenoj strani.

Komentari

komentara