Objavljeno: Čet, stu. 10th, 2016

Održana sarajevska premijera filma “Sve je bio dobar san – Le ‘Frenchie’ de Vukowar”

Sarajevskoj premijeri filma nazočio je veliki broj gledatelja među kojima i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

img_0299

  • MP
[U] prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu u utorak, 8. studenog 2016. u večernjim satima održana je sarajevska premijera dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san – Le ‘Frenchie’ de Vukowar”, o francuskom dragovoljcu Jean-Michel Nicolieru koji je ubijen braneći Vukovar. Organizator prikazivanja filma bila je Vrhbosanska nadbiskupija i udruga “dr. Ante Starčević” iz Tovarnika na čelu sa gospodinom Antunom Ivankovićem na čiju se inicijativu snimio navedeni film. Sarajevskoj premijeri filma nazočio je veliki broj gledatelja među kojima i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara.
Film prikazuje život Jean-Michela od njegova djetinjstva sve do posljednjih dana njegova života u okupiranom Vukovaru. Kroz cijeli film njegova majka opisuje što se sve događalo tijekom tih godina te da je i sama pokušala urgirati kod Francuske države i Europske unije da se spriječi zločinački pothvat u Vukovaru i da se nevini ljudi oslobode. Kako sama u filmu navodi to jednostavno nije bilo nikome u cilju. (kta)

film-sve-je-bio-dobar-san

Komentari

komentara