Objavljeno: Pet, lis. 9th, 2015

Odustajanje od bušenja Jadrana tek predizborni trik Vlade RH?

Nameće se zaključak da je odustajanje od eksploatacije Jadrana u stvari tek predizborni spin Milanovićeve vlade s ciljem pridobivanja što većeg broja glasova. A nakon izbora, kaže Dorić, projekt ide dalje

doric platforma coll 1

  • MP
[J]asno sam im komunicirala da s obzirom da se Sabor uskoro raspušta i bliže se izbori, postoji mogućnost da Vlada neće uspjeti donijeti potrebne odluke po pitanju potpisivanja ugovora prije izbora te su se i sami složili da koji mjesec više-manje ne igra značajnu ulogu u cijelom procesu. Naravno, draže bi im bilo da su se ugovori uspjeli potpisati ranije, ali odgoda od nekoliko mjeseci je prihvatljiva, bitno je da se posao završi do kraja. I sami kažu da je najnormalnije i u drugim državama kada su izbori da se sačeka s donošenjem tako važnih odluka do završetka izbora. Ipak su to ugovori koji se potpisuju na 30 godina -, kazala je Barbara Dorić, direktorica agencije za ugljikovodike u razgovoru za Poslovni dnevnik odgovarajući na pitanje kako je koncesionarima objasnila odgodu potpisivanje ugovora. Nameće se zaključak da je odustajanje od eksploatacije Jadrana u stvari tek predizborni spin Milanovićeve vlade s ciljem pridobivanja što većeg broja glasova. A nakon izbora, kaže Dorić, projekt ide dalje!
Tim povodom čestitkom za Dan neovisnosti i priopćenjem oglasila se građanska inicijativa Naš Jadran koje prenosimo u cijelosti.

12038752_587160868091142_6779196273808639231_o

Naš Jadran: Na nama je da zajedno odlučimo: hoćemo li nakon višegodišnje sustavne pljačke, dopustiti na kraju još i otimačinu i zagađenje čitavog NAŠEG hrvatskog mora i kopna!
[D]anom neovisnosti obilježavamo dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.
https://hr.wikisource.org/…/Odluka_o_raskidu_državnopravnih…
Među ostalim se u točci 5. ove Odluke navodi kako Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država jamči i osigurava temeljna prava čovjeka, koja su pak izričito zajamčena Općom deklaracijom o pravima čovjeka Ujedinjenih naroda, Završnim aktom Helsinške konferencije, dokumentima KESS-a i Pariškom poveljom u sklopu europskih integracijskih tijekova…
Možemo li, međutim, govoriti danas o istinskoj neovisnosti Republike Hrvatske, i to u situaciji dok Vlada Republike Hrvatske (i ova i prethodne), već desetljećima izigravajući povjerenje koje dobiva od nas građana, i dalje najavljuje da će nakon privremene obustave (uslijed trenutnog straha od mogućeg poraza na izborima), već nakon ovih skorašnjih izbora i novog saziva Vlade, odmah nastaviti s projektima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, i na kopnu (http://www.poslovni.hr/…/istrazivanje-jadrana-ide-dalje-ula…#), čime bi stranim naftnim kompanijama, potpisujući s njima ugovore, ustupila NAŠ hrvatski teritorij – Jadransko more i Slavoniju?!

12132602_587161168091112_3314901916880813131_o

[O]vime bi, primjerice, gotovo čitav NAŠ Jadran naše vlasti pretvorile u 29 istažno-eksploatacijskih polja bušotina nafte i plina, dozvoljavajući stranim kompanijama – svjetski poznatim zagađivačima okoliša i prirode, da nekontrolirano i neometano zagađuju NAŠE Jadransko more otrovnim isplakama i izljevima nafte, pretvarajući ga u podvodno groblje morske flore i faune, a do tada čist morski zrak smradom sagorijevanja ugljikovodika u kancerogeni zrak koji bi zaudarao po benzinu i trovao i ljude, i životinje i biljke. Još i uz trajno prisutan visoki rizik lako mogućeg i u svijetu posve uobičajenog velikog naftnog incidenta – i to sve kroz razdoblje idućih 30 godina!
Pritom nas još i uvjeravaju da se platforme, plamen i smrdljivi gust crni dim iz njihovih baklji, cjevovodi za transport nafte, opskrbni tankeri i prostrane naftne mrlje navodno neće moći vidjeti na udaljenosti 6 km od obale!
Nude nam smrt umjesto života, a još veće siromaštvo u ime lažnog prosperiteta. Na nama je da zajedno odlučimo: hoćemo li nakon višegodišnje sustavne pljačke, dopustiti na kraju još i otimačinu i zagađenje čitavog NAŠEG hrvatskog mora i kopna!
Želimo li uistinu očuvanu i neovisnu, NAŠU Hrvatsku, ili pak radije ovisnu o stranom kapitalu i korporacijama, pretvorenu u mrtvo područje otrovnih otpada, zagađenja, bolesti i smrti, a sve u ime lažno obećanog blagostanja nama građanima, zapravo tek za račun tuđeg enormnog, nama nikada dostižnog profita.

11058501_587161521424410_794307575691105024_o

[M]ože li postojati za NAS građane većeg blaga od NAŠE vlastite netaknute prirode – čistog mora, šuma i proplanaka, bogatih divljim životom, te nezagađenog tla, i zdrave pitke vode? Neprocjenjivo vrijednih resursa koje mi građani ove zemlje imamo zajamčeno ustavno pravo koristiti ih – poštujući pritom očuvanje prirode i okoliša, a usporedno razvijajući gospodarstvo društva i naš životni standard, ne na temelju fosilne energetike koja štetno utječe i na naš okoliš i na globalne klimatske promjene, već u skladu s kriterijima održive energetike, temeljene na besplatnim i čistim obnovljivim izvorima, poput sunca i vjetra.
Razmislimo još jednom, osobito na današnji dan: gdje se nalazimo trenutno, i u kojem se pravcu želimo dalje nastaviti kretati!
Hvala svima što se zajedno uz nas borite, te podržavate i pratite stranice naše građanske inicijative. Nastavljamo zajedno braniti NAŠ Jadran, i teritorij ove predivne zemlje koja NAMA pripada – svim bićima i generacijama koje dolaze! Nas većinu vodi srce, opasnost nas hrabri, a nadahnjuju ljubav i more. Zajedno brinemo i stvaramo, krećući se smjelo k neizvjesnoj budućnosti. Zato pobjeđujemo!

Sretan Dan neovisnosti!
Za istinsku sreću potrebno se ponekad izboriti!

12079814_587161591424403_70697231884670210_o

Komentari

komentara