Objavljeno: Uto, tra. 23rd, 2019

Oklaj: Održan XIX. „Vodički festival žudija“ (foto)

…skup čuvara Kristovog groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmeno vrijeme kroz Sveto trodnevlje

[nggallery id=2618]
  • Tekst i foto Šime Duvančić

Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u Oklaju, središtu župe sv. Mihovila i općine Promina, održan je XIX „Vodički festival žudija“, skup čuvara Kristovog groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmeno vrijeme kroz Sveto trodnevlje. Cilj festivala je prikazivanje uskršnjih običaje čuvanja Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije ali i kulturne te turističke promidžbe hrvatske pasionske baštine.

Osim po dvije iz Slovenije i  BiH, na festivalu je sudjelovalo još 30 skupina iz cijele Hrvatske. S područja Makarskog primorja skupina Stjepana Prvomučenika iz Brela te  Uznesenja B.D.M. iz Baške Vode.

Žudije, čuvari Kristova groba

Žudije su čuvari Kristova groba u dane Velikog tjedna, u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događanja oko Isusovog uskrsnuća. Nakon što je započeo točno prije točno 160 ljeta, 1857. godine u župi sv. Ilija u Metkovići, ovaj običaj se raširio po cijeloj Dalmaciji zatim u Hrvatskoj te posljednjih godina u i susjednim zemljama. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoj običaj tako da se danas oni međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.
Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom tzv. judom kao trinaestim članom. Najčešće se odijevaju u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.
Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sva do Vazmenog bdijenja u ponoć sa Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusovog uskrsnuća oni popadaju od straha.
Želeći očuvati ovu tradiciju vodičke žudije od 2001. godine organiziraju druženje velikog broja žudijskih skupina iz Dalmacije. Kako se broj sudionika povećavao prvotni „Susret žudija Dalmacije“ prerastao je, prvo u „Smotru žudija Dalmacije“, potom u „Vodički festival žudija“, a od 2011. godine u „Festival žudija“. Susreti odnosno Smotre su se do 2006. održavale u Vodicama, a potom je odlučeno da se Festival svake godine održava u drugoj župi kako bi što više ljudi imalo priliku upoznati se sa običajima drugih župa. Kao začetnik Vodice imaju čast domaćinstva svakih 6 godina.