Objavljeno: Čet, svi. 17th, 2018

Ometac: Kako najlakše precizno baciti mamac?

Neobično je važno i voditi računa da se svaki sljedeći odbačaj izvede približno istom snagom kao i prethodni

  • Tekst i foto Šime Duvančić

U ribolovu primamljivanjem iznimno je važno mamac više puta ponuditi na istom mjestu. To je vrlo teško uraditi, posebice u lovu odbacivanjem mamca, ali je ipak moguće. Postoji više načina kako to uraditi. Jedan od njih je pomoću „Line clip“-a. „Line clip“ je malu plastičnu zakačku na zadnjem obodu kalema stacionarne role. Prvotna i osnovna namjena joj je bila kvačenje strune kad se rola ne koristi kako bi se spriječilo neželjeno samo odmotavanje strune s kalema, što može dovesti do njenog mršenja. Druga uloga te zakačke upravo je omogućavanje preciznog odbacivanja mamca. Pri ribolovu ometcem na dnu poslije prvog odbačaja, kad mamac dospije na željeno mjesto, struna se zadjene za zakačku i tu ostaje tijekom svakog narednog odbacivanja. Zahvaljujući tome će se stalno odbacivati u istu točku, pod uvjetom da se pogodi pravac, odnosno ne odbaci ni lijevo ni desno.

Pri ribolovu plovkom, kako na dnu tako i poviše njega, postupa se na drugi način. Najprije se odabere točka na koju će se polagati mamac. Nakon njegovog odbacivanja, struna se zadjene za zakačku pa nabacuje primama oko plovka. Ovaj način ribolova podrazumijeva veliku preciznost. Za postizanje takve preciznosti neophodno odbacivati preko glave, a  prije prvog odbačaja, uočiti orijentire pomoću kojih će se ponoviti odbačaj po pravci. Neobično je važno i voditi računa da se svaki sljedeći odbačaj izvede približno istom snagom kao i prethodni, a pogotovo ne smije biti puno jači- kako se ne bi oštetila zakačku, koja je najčešće tanka i od plastike. Mnogi ribolovci zaziru od ovakvog načina fiksiranja najlona u strahu da će imati problema ako udari kapitalac. No, kad se lovi na nešto većoj daljini, od 30-40 m, nema opasnosti od toga jer poslije kontre nikada na toj udaljenosti bijeg neće biti toliko silovit da neće biti dosta vremena da jednostavnim pokretom kažiprsta ribolovac izbaci strunu iz „Line clip“a.

 

Moguće je, za svaki slučaj, primijeniti i druge sigurnosne mjere- odbaciti dalje od mjesta na kom će se loviti, zakvačiti strunu za zakačku pa je na kalem namotati 2- 3 metra. Kada se sljedeći put odbacuje treba ponoviti ovaj postupak- mamac će uvijek biti na približno istom mjestu, a na roli će ostati po nekoliko metara strune kao zalog sigurnosti ako se ulovi kapitalac. Sve više rola, osobito skupljih, umjesto klasične ima“Auto clip system“ (ACS), zakačku koja u slučaju ulova krupne ribe sama oslobađa strunu. Osim toga, ova zakačka ne oštećuje strunu poput većine klasičnog izgleda. U slučaju da na kalemu nema nikakve zakačke precizan odbačaj po daljini je moguće na dva načina. Prvi je da se nakon prvog odbačaja kalem skine, preko preostale strune postavi široki komad elastičnog prstena, primjerice isječen od gume za bicikl,  pa kalem vratiti na rolu.

Drugi način je pomoću obilježavanja strune. Nakon prvog odbačaja na željeno mjesto, na strunu ispred vršnog provodnika štapa ili kalema jarko obojenim koncem veže se najobičniji klizni čvor. Pri svakom narednom odbacivanju malo se prebaci mjesto lova i zatim namota struna da čvor graničnik dodirne vršni provodnik ili valjčić motalice strune. Postupanje na takav način udičaru omogućava upotrebu kočnice role već od samog početka borbe s ribom. Uz to, povremeno se vrlo precizno mamac može odbaciti malo dalje ili bliže, kako bi se provjerilo je li se riba pomakla  iz zone lova, pa da bi  se potom ponovo precizno odbacivalo  na prihranjivano mjesto.

Komentari

komentara